test

MINISTAR RADULOVIĆ ZATEČEN: Pozadina smjene u ACG – prevara od pola miliona, lični sukob sa Dobardžićem i zaokret ka PES-u Draškovića koštao funkcije?

I. Đoković

28/03/2024

11:43

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić smjenio je juče iznenada izvršnog direktora te kompanije Vladana Draškovića, iako po reakcijama ministra saobraćaja i pomorstva ta smjena nije bila u planu. Lični sukob između Dobardžića i Draškovića traje već godinu dana i iako su obojica prema nezvaničnim informacijama portala Standard bili bliski GP URA, Drašković je od posljednjih parlamentarnih izbora napravio zaokret ka Pokretu Evropa sad, što mu je trebalo obezbjediti ostanak na mjest Izvršnog direktora ACG. Ipak, Dobardžić je samo dan prije planirane smjene kompletnog Odbora direktora ACG i bez znanja ministra Radulovića smjenio Draškovića koga je i optužio da je odgovoran za nestanak pola miliona eura sa računa Aerodroma.

Predsjednik Odbora direktora Eldin Dobardžić juče je u nevjerovatnim manevrom smjenio Izvršnog direktora Vladana Draškovića i to nakon što je sa njim bio na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva Filipom Radulovićem.

Kako je i sam ministar Radulović rekao sinoć tokom gostovanja u jednoj TV emisiji da je zatečen odlukom Dobardžića jer smjena Draškovića nije bila u planu.

No, Dobardžić je nakon tog sastanka sazvao Odbor direktora i saopštio da je na dnevnom redu smjena Izvršnog direktora Vladana Draškovića, zbog skandala od prije tri dana kada je sa računa nestalo 600.000 eura.

Iako nije imao odobrenje ministra Radulovića, Dobardžić je prema nezvaničnim saznanjima Stadnarda nakon duže rasprave ubijedio dva člana Odbora Iliju Mugošu i Nebojšu Đokovića da glasaju za smjenu Draškovića.

Prema saznanjima Standarda, Đoković nije želio da glasa za smjenu ali je nakon višesatnog pritiskanja od strane Dobardžića ipak glasao za.

Manevar koji je izveo Dobardžić je još nevjerovatniji kad se zna da je za danas na sjednici Vlade planirana smjena Odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

Iako je Dobardžić svoju odluku pravdao prevarom u Aerodromima Crne Gore sa čijeg je reačuna nestalo 600.000 eura, razlozi za smjenu Draškovića su i lični jer kako je i ministar Radulović sinoć potvrdio Dobardžić i Drašković ne pričaju više od godinu dana.

Iako su prilikom imenovanja obojica bili bliski GP URA, nezvanične informacije portala Standard pokazuju da je Drašković svoje političke simpatije prije nekog vremena okrenuo ka Pokretu Evropa sad, što je trebalo da mu obezbijedi dosadašnje mjesto direktora.

PREVARA OD POLA MILIONA EURA

Skandal oko prevare sa kupovinom opreme i transakcijom od preko pola miliona eura, prema riječima Dobardžića je jedini razlog za smjenu Draškovića.

Sve je počelo prije tri dana kada je sa računa te firme za nabavljenu opremu uplaćeno nepoznatoj – lažnoj firmi 600.000 eura. Nakon što su Aerodromi CG putem maila dobili instrukcije za plaćanje, uplata je izvršena ali je u toku transakcij utvrđeno da račun na koji je novac otišao ne pripada firmi koja je prodala aerodromsku opremu u toku transakcije otkriveno da račun zapravo ne pripada toj firmi, zbog čega je alarmirana policija.

Prema informacijama portala Standard policija je nakon toga češljala dokumentaciju Aerodroma CG.

Prema prvim informacijama koje su mediji objavili transakcija je uspješno zaustavljena, no kako je sinoć u svom reagovanju rekao predsjednik Odbora direktora Eldin Dobardžić novac je nestao.

“Drašković je samoinicijativno odobrio isplatu 551 hiljade eura za kupovinu dijela aerodromske opreme bez saglasnosti Odbora direktora, a Statut jasno kaže da izvršni direktor raspolaže sredstvima u iznosu do 100 hiljada eura, dok mu za iznos od preko 100 hiljada eura treba saglasnost upravo Odbora direktora”, rekao je on.

“Niti sam dao saglasnost za isplatu 551 hiljade eura niti me je bivši izvršni direktor neposredno obavijestio da je novac nestao niti ću bilo kome služiti kao paravan za zataškavanje izrazito sumnjivih poslova. Žao mi je što se resorni ministar, nakon sastanka na kom mu je i državni sekretar predočio sve činjenice, na neprimjeren način obrušio na moju malenkost. Kao odgovornog čovjeka, mene samo zanima istina i pošten rad. Balast uplate pola miliona eura na pogrešan račun, nosiće neko drugi”, poručio je Dobardžić.

ZATEČENI I ŠOKIRANI MINISTAR RADULOVIĆ

Vijest da je Dobardžić smjenio Izvršnog direktora Vladana Draškovića zatekla je i šokirala ministra Radulovića, koji je gostujući u jednoj TV emisiji rekao da na sastanku održanom između njega, Dobardžića i Draškovića nije bilo riječi o smjeni.

“Zatečen sam viješću da je smijenjen gospodin Drašković. Čak sam danas od 14.30 do 15.30 imao razgovor sa gospodinom Draškovićem u mojoj kancelariji i gospodinom Dobardžićem, trenutnim predsjednik Odbora direktora Aerodroma i nije bilo riječi o smjeni gospodina Draškovića. Bilo je riječi o dešavanjima zadnjih 10, 15 dana, o hakerskom napadu, o pola miliona eura što su pošle na neki drugi bankovni račun… O tome je bilo razgovora i o tome je bila priča. Rekli smo čak danas i da će bord biti smijenjen koliko je sjutra i da je to prošlo kadrovsku komisiju prije nekoliko dana. Ova odluka je donešena u pet do 12 – istakao je Radulović”, rekao je Radulović.

Prema riječima ministra Radulovića va dešavanja štete ugledu Aerodromima Crne Gore, te smatra da je odluka o smjeni “neodgovorna prema kompaniji, državi”, te da sve liči na lični obračun.

  • “Ovo meni više liči na neki lični obračun. Gospodin Dobardžić je danas kada je bio kod mene, u isto vrijeme kada je bio i Drašković, je rekao da ne ne pričaju već godinu, od marta prošle godine. Mi ne možemo imati takav odnos izvršnog direktora prema Odboru direktora. Država trpi posljedice”, rekao je Radulović.
  • “Gospodin Dobardžić je bezbroj puta u prošlih nekoliko mjeseci kontaktirao mog državnog sekretara i urgirao da ostane pri Aerodromu ili čak kod mene u ministarstvu i to mu nije pošlo za rukom. Pretpostavljam da je ovo neka posljedica toga”, kazao je Radulović.

Najavio je da će sjutra na Vladi biti predlog za izbor novog Odbora direktora.

NOVI ODBOR DIREKTORA

Novi odbor direktora Vlada trebalo bi da buden danas izabrana na sjednici Vlade Crne Gore.

Nakon što je prije dvije nedljele ministar Radulović odbio predlog Nove da u odboru direktora bude Gojko Raičević, njega bi trebalo da zamjeni Nikola Bajčetić iz PzP.

Prema pisanju medija Bajčetić je već prošao kadrovsku komisiju Vlade, pa bi osim njega u Odobur direktora trebalo da budu Jelena Maraš u ime DNP-a, Stefan Madžgalj (PES) i dva nestranačka kandidata birana na konkursu – Rade Grujičić i Lazar Bojanić.

Izvor (naslovna fotografija):

Dobardžić, Drašković i Radulović

Ostavite komentar

Komentari (0)