test

Mujović: Dok god se ne očistimo od politike, napredak će biti vrlo, vrlo spor

Standard

27/06/2024

09:38

Pitanje Željezare treba riješiti na kvalitetan način, a ne po svaku cijenu, mimo pravila, zaobilaženjem institucija. Ponuda firme 8B Capital, kontroverznog biznismena Igora Šamiza, za zakup pogona Željezare, nije bila po propisima. To je gostujući u 24 sata Televizije E kazao ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

Objašnjava da riječ je o dva člana ponuđenog ugovora, na što je skrenula pažnju i Zaštitnica imovinskih prava.

„Obaveza gospodina Šamiza bila je da pokrene proces proizvodnje u Čeličani i Kovačnici i stavi ih u pogon za dvanaest mjeseci. Nakon početka procesa proizvodnje, odnosno uspostavljanja kontinuiteta u proizvodnji, gospodin Šamiz je nakon određenog vremena mogao da napusti taj posao i za to je Elektroprivreda bila u obavezi da mu plati nekih 90% njegovih ulaganja, ili pet miliona eura – dakle nezakonito. Drugo što je predložio gospodin Šamiz je da uloži 25 miliona eura plus jedan euro i da nakon toga imovina Željezare postane njegova. To je, opet, nezakonito“, pojasnio je Mujović.

Druga kompanija koja je bila zainteresovana za Željezaru sa sjedištem u Luksemburgu “Duferco” je, prema mišljenju Mujovića, referentna i kredibilna. No, nedavni razgovor sa njihovim predstavnicima bio je, kaže, surovo iskren i otrežnjujuć.

„Oni su postavili veliki znak pitanja ispred isplativosti. Za strateško partnerstvo u Željezari od Vlade su tražili ulaganje od 120, 130 miliona eura za period od pet do šest godina. Za taj period Željezara bi trebalo da postane profitabilno preduzeće. Direktno sam ih pitao koje su njihove garancije da će se to dogoditi. Odgovorili su da je nivo vjerovatnoće da će uspjeti 25-35%. E sad, ja vas pitam da li imate hrabrosti da uđete u strateško partnerstvo koje košta 120, 130 miliona, a stepen izvjesnosti uspjeha od 25- 35%? Nisam na to spreman“, jasan je Mujović.

Solar gradnja i crna lista

Mujović kaže da je, kada je preuzeo ministarsku funkciju, zatekao katastrofalno stanje u Solar gradnji, sa viškom radnika, dugovima, parazitskim životom na račun Elektroprivrede Crne Gore.

„Moj razgovor sa izvršnom direktoricom, Valerijom Saveljić, bio je vrlo otvoren. Rekao sam joj da su primili radnike, da nema otpuštanja i da želim da se nađe način kako te radnike zbrinuti, naći mehanizme kako da ih uposlimo. Rekao sam joj da se ne treba vezivati samo za projekte EPCG, već da treba izaći ne svjetsko tržište… Mislim da je ona vrlo korektno shvatila moju poruku i pokušali su da nađu aranžaman u sklopu kojeg bi monteri Solar gradnje svoje znanje pokušali da unovče na međunarodnom tržištu“, kaže sagovornik 24 sata.

Tvrdi da kompanija Kaldera, strateški partner Solar gradnje, koja je na crnoj listi Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država zbog povezanosti sa porodicom predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, u trenutku potpisivanja sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, to nije bila.

„Ta ista kompanija (Kaldera), kao strateškog partnera ima Simens. Ima li referentnije evropske kompanije od te? Nismo mi Njemačka, nismo mi neko ko može da bira. Nije Solar gradnja toliko referentna, izgrađena institucija da svi trče za njom. Želim samo da budem objektivan. Ugovor je potpisan, ali zar mislite da poslije svog truda koji smo kao Vlada uložili da dođemo do IBAR-a, da pokažemo spremnost u evropskim integracijama, da ću ja nešto podržati što je kontra toga? Odmah da prekinemo bilo kakve insinuacije na tu temu. Ako je bilo što sporno, ugovor je nevažeći od ovog momenta“, poručuje ministar.

CEDIS se mora rehabilitovati

Mujović smatra da se komapnija CEDIS, koja ima monopol u distribuciji, a sa višemilionskim je gubitkom i dva dvostruka negativna mišljenja Državne revizorske institucije, mora rehabilitovati.

„Oni ne smiju da se odriču regulatorno dozvoljenog prihoda, ne smiju raditi nekakve stvari koje su direktno u korist njihove štete. CEDIS mora odgovoriti na negativno mišljenje Državne revizorske institucije. Za to imaju zakonski rok. Mislim da novi menadžment u CEDIS-u, sa tehničkog aspekta, ide u dobrom pravcu“, smatra Mujović.

O padu sistema

Govoreći o nedavnom nestanku struje u većem dijelu regiona, Mujović objašnjava da će istraga, koja može trajati pet, šest mjeseci, pokazati što je bio uzrok incidenta. Objašnjava da Crna Gora nije izolovan sistem, već dio interkonekcije, ali da ispad nekog voda u Crnoj Gori nema potencijal da ugrozi čitav region.

„Ako se desio ispad tog voda, uz to se moralo desiti još nekoliko simultanih aktivnosti, simultanih ispada koji su učinili da cijela situacija bude takva kakva jeste – ispad koji se nije desio u zadnjih dvadeset, trideset godina“, kazao je Mujović.

Nije, dodaje Mujović, ideja da se iko štiti već, ukoliko se ispostavi da je neko u elektroenergetskom sistemu zbog neznanja ili neodgovornosti izazvao kratak spoj, tako nešto apsolutno treba kazniti.

„Pričati i osuđivati, a ne znati cijelu pozadinu, niti kako čitava interkonekcija funkcioniše, je neozbiljno. Sistemi mogu da rade ili izolovano – što bi značilo da ne bi zavisili od bilo čega što se u regionu dešava, ili da smo dio interkonekcije, kao što Crna Gora jeste. Tada se se svi potresi ili oscilacije u regionu, u većoj ili manjoj mjeri, oslikavaju na Crnu Goru. Građani treba da znaju da se havarije i kvarovi, po pravilu, nikad neće desiti tokom lijepog proĺjećnog dana. Desiće se ili kada su ekstremno visoke temperature, ili za vrijeme veoma hladnih dana, kada je jako visoka potrošnja“, pojasnio je Mujović.

IBAR

Ministar je, govoreći o dobijanju IBAR-a, poručio da pravo da slavi ima ne samo Vlada, već čitava Crna Gora. Dodaje da je riječ o uspjehu ne samo 44. Vlade, nego svih koji su prethodno dali svoj doprinos.

„Dobili smo garanciju da smo zadovoljili minimum onoga što je potrebno sa pravnog aspekta. To je izuzetno dobra osnova, da možemo pledirati da ćemo biti atraktivna destinacija za strana ulaganja, za privlačenje stranih investicija, itd. Stvorili smo preduslove. Članstvo u NATO nam je dalo veliki podsticaj sa aspekta bezbjednosti. Imamo mnogo prostora da napredujemo. To je naša ideja i želja, kako bi Crna Gora postala članica Evropske unije, ali ne bilo kakva, već uvažena članica koja ima postulate, pravila, norme u skladu sa najboljim evropskim i u skladu sa najrazvijenijim državama. Želim da se našom državom ponosimo i što prije dostignemo nivo jedne Njemačke, Španije, Italije…“, ističe Mujović

Učinak, pritisci…

Od kako je na čelu Ministarstva energetike i rudarstva, smatra da su napravljeni krupni iskoraci. Podsjeća da je usvojen Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kojim se, kaže, stvara stimulativan ambijent za ulaganja u energetski sektor. Dodaje da Zakon o sigurnosti snabdijevanja naftom i naftnim derivatima obavezuje na njihove rezerve, a da se materijalna sredstva EU iskoriste na najbolji mogući način. Mujović podsjeća da je u pripremi Zakon o rudarstvu, a krajem mjeseca očekuje se i krovni dokument – Nacionalni energetski i klimatski plan, koji će definisati kako Crna Gora da postigne evropske ciljeve, odnosno, kako da smanji emisiju CO2 i poveća udio obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Upitan da li osjeća političke pritiske kada je riječ o upravljanju rudarsko-energetskim kompanijama, Mujović odgovara da na tako nešto nikada ne pristaje.

„Ja na pritiske ne pristajem! Pritisci, da se kolokvijalno izrazim, ne rade kod mene. Možete me pritiskati koliko god hoćete, ali ćete sa moje strane naići na zid“, naglašava Mujović.

Pojasnio je da ima nasljeđeno političko breme u smislu dogovora raspodjele mjesta po dubini i širini, po upravnim odborima.

„Dok god se ne očistimo od politike, u tom aspektu, vjerujte da će naši koraci u smislu napretka bilo kojeg preduzeća biti vrlo, vrlo spori“, kaže Mujović.

Objašnjava da nije imao ništa protiv partijskih delegiranja, ako je riječ o istaknutim članovima iz oblasti energetike, koji energetiku razumiju, ali da je žestoki protivnik postavljanja partijskih uhljeba.

„Ako postavite partijskog uhljeba koji mijenja dresove, od Vlade do Vlade, i samo se pomijera sa jedne pozicije na drugu, a nigdje ne daje niti će dati ikakav doprinos, to je veoma problematično i jako otežava moju, borbu Ministarstva, Vlade…“, zaključio je sagovornik Televizije E.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)