test

Najveći izazovi visoka javna potrošnja i ograničeni prihodi

Standard

15/06/2024

13:29

Evropska komisija (EK) je, analizirajući Program ekonomskih reformi (PER) za Crnu Goru, ocijenila da će visoka javna potrošnja, ograničeni prihodi i velike obaveze za otplatu državnog duga biti najveći izazovi crnogorske ekonomije, čiji će rast do 2026. godine biti usporen.



Glavni koordinator Preokreta, ekonomista Mirza Krnić smatra da su očekivani nalazi iz analize u vezi sa visokom javnom potrošnjom i ograničenim prihodima. ,,Kada prevedemo na krajnje jednostavan način, to znači da ne možete više trošiti nego što zaradite, a da time ne napravite ozbiljne probleme po održivost sistema”, kazao je Pobjedi Krnić.

Problemi

Politika bi, kako ocjenjuje Krnić, trebalo da pomaže da se lociraju takvi problemi i ponudi rješenje, što se kod nas ne dešava.

,,Vremenom se vidjelo da i kada se daju kritike koje su osnovane, to se čini prije svega iz razloga da vi dođete u situaciju da vladate i pravite iste greške. Ostaje nam jedino kontinuitet grešaka, tu smo prilježni i dosljedni. To se posebno jasno vidi u trgovinskom bilansu sa inostranstvom. Spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prva četiri mjeseca ove godine je u minusu od 1,04 milijarde eura i skoro 200 miliona eura više nego godinu ranije za uporedni period”, navodi Krnić.

Rješenje vidi u podsticanju preduzetništva, prvenstveno u oblastima u kojima smo uvozno zavisni – poljoprivredi i drvopreradi.

,,U prva četiri mjeseca 2024. godine smo uvezli skoro 225 miliona eura hrane i živih životinja i 31 milion eura namještaja i djelova, odjeće 42,5 miliona eura, obuće 19,2 miliona. Dovoljno je samo ovlaš pogledati brojke i da bude jasno gdje u roku od nekoliko godina možemo poboljšati stanje sa proaktivnim mjerama smislenih subvencija koje bi razvijale domaću privredu na ovim, ali i drugim poljima. Nažalost, malo je zainteresovanih u politici za ozbiljan rad, a više za demagogiju i priču da oni nekome nešto daju preko budžeta koji mi, građani, punimo. Ne daju oni ništa takvim pristupom, već oduzimaju perspektivu mladim generacijama i budućim generacijama”, upozorava Krnić.

Dodaje da se, zahvaljujući turističkoj privredi, koja je najčešće prepuštena sama sebi i velikoj broju stranih turista, ne vide odmah pogubne posljedice filozofije da možemo raditi manje i da ćemo biti bogatiji.

,,Treba da se radi i poveća poreska osnovica koja se sliva u državni budžet. Sve mimo toga je prazna politička priča”, zaključuje Krnić.

Analiza

Iz EK predviđaju da će neto izvoz dati samo marginalni doprinos rastu BDP-a, jer se očekuje da će turističke usluge, koje su premašile nivo iz 2019. već 2023. godine usporiti sa dvocifrenog rasta. Smatraju da bi uvoz mogao porasti i više od očekivanog ako se ostvare investicioni planovi, posebno izgradnja auto-puta, te da bi Crna Gora mogla zabilježiti i skroman tempo smanjenja duga. Ukazuju da je ovogodišnji deficit uglavnom vođen snažnim povećanjem socijalnih transfera i kapitalne potrošnje, a očekuju da bi javni dug trebalo da nastavi da pada do 61 odsto BDP u 2026. godine. Ipak, kako ukazuju, potrebe za refinansiranjem duga su i dalje velike, te dostižu vrhunac od 11 odsto BDP-a u 2025. godini.

EK ocjenjuje da je potrebna jača fiskalna konsolidacija od one predviđene PER-om, imajući u vidu visoku javnu potrošnju, ograničenu bazu prihoda te predstojeće velike iznose za otplatu duga koji će se naglo povećati prvo 2025, a onda i dvije godine kasnije i 2029. To, kako navode, uz stroge uslove finansiranja povećava ukupnu ranjivost ekonomije.

,,S obzirom na crnogorski monetarni okvir, fiskalna politika je glavni alat za upravljanje agregatnom tražnjom i podršku daljem smanjenju inflacije. Ovo zahtjeva sveobuhvatan srednjoročni fiskalni plan sa konkretnim mjerama konsolidacije i obavezom da se nivo duga spusti ispod 60 odsto BDP-a kako je propisano fiskalnim pravilom”, navodi se u dokumentu EK.

Potrebno je, kako ukazuju, bolje upravljanje velikim infrastrukturnim projektima uz određivanje prioriteta, imajući u vidu ograničen fiskalni prostor.

,,Uspostavljanje nezavisne fiskalne institucije pomoglo bi jačanju obračuna troškova novih inicijativa i poboljšanju fiskalne discipline. Poboljšanje nadzora i upravljanja rizicima državnih preduzeća bi vremenom ublažilo njihov teret za budžet”, stoji u dokumentu EK.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Mirza Krnić; Preokret

Ostavite komentar

Komentari (0)