test

Novim zakonom napokon ćemo stati na put nelegalnoj gradnji, rušenje “Lamele C” će se realizovati

Standard

03/01/2024

07:21

U oblasti prostornog planiranja resorno ministarstvo učiniće sve da se uspostavi, na zakonu i principima prostornog planiranja, odgovoran i prema građanima i privredi usmjeren sistem upravljanja prostorom.



“Ovo prije svega znači donošenje svih prostornih planova u najkraćem roku, uz obavezno poštovanje principa hijerarhije prostornih planova, uz (ponovno) uvođenje državne institucije koja bi se bavila ovom tematikom (nekadašnji RZUP)”, kazao je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, dodajući da jedan od ključnih elemenata borbe protiv devastacije prostora i urbanističkog haosa predstavlja i legalizacija bespravno podignutih objekata, te će se u tom cilju donijeti zakon temporalnog karaktera.

” Poučeni ranijim iskustvom, tražićemo da u okviru „novog RZUP-a“ bude i odjeljenje za legalizaciju, te na taj način preduprijediti do sada uočene probleme u radu”, kazao je Odović.

POBJEDA: Koje su ključne inicijative Ministarstva u vezi s urbanim planiranjem?

ODOVIĆ: Servis građana. Pravna država na djelima, ne na riječima. Sistemski, a ne populistički pristup. Upravo ovo ne samo da su dugoročni i kratkoročni ciljevi ovog ministarstva, već predstavljaju viziju razvoja na kojoj će se bazirati sve buduće odluke.

POBJEDA: Da li će 2024. doći do izmjene zakona o legalizaciji, planiranju i gradnji ili ćete raditi nove i kad će biti usvojen prostorni plan?

ODOVIĆ: U toku 2024. godine planirano je donošenje cjelokupne legislative iz oblasti planiranja prostora, izgradnje objekata i legalizacije, kao i donošenje prostornog plana Crne Gore. Napomenuo bih da su sačinjeni nacrti tri propisa iz ove oblasti koji će u narednom periodu biti revidirani saglasno viziji ove vlade kada je u pitanju planiranje prostora, legalizacija i izgradnja objekata. Kako u izradi ovih propisa tako i prostornog plana biće ispoštovane sve procedure u smislu sprovođenja javnih rasprava, okruglih stolova te usaglašavanja sa nadležnim institucijama.

POBJEDA: Da li će novi zakoni olakšati i pojeftiniti građanima legalizaciju?

ODOVIĆ: Ono što definitivno mogu reći jeste da će novi zakon o legalizaciji bespravnih objekata biti sprovodiv. U vezi s detaljima poput olakšica, vremenskih okvira itd. ne bih licitirao. Ono što vam, međutim, kao ministar sa sigurnošću mogu reći jeste da ćemo ovim zakonom konačno stati na put nelegalnoj gradnji.

POBJEDA: Šta će se desiti sa nelegalnom zgradom pod Ljubovićem, da li je nesporno rušenje i kada će ono biti naloženo?

ODOVIĆ: Rušenje ,,Lamele C“ će se realizovati.

POBJEDA: Možete li nam pružiti pregled trenutnog stanja urbanizma u zemlji? 

ODOVIĆ: Planiranje prostora predstavlja jedno od osnovnih polazišta ekonomskog i društvenog razvoja Crne Gore, posebno ako se ima u vidu usmjerenost države ka održivom razvoju.

Sistemska briga o prostoru, njegovo planiranje i uređenje, neodvojivi su od sveukupnog ekonomskog razvoja, pri čemu se mora imati u vidu spoznaja o ograničenosti i neobnovljivosti prostornih kapaciteta države a, s druge strane, potreba za unapređenjem kvaliteta postojećih i budućih prostornih rješenja. Dakle, preduslov ekonomskog razvoja Crne Gore je kvalitetan i očuvan prostor, koji mora biti opremljen saobraćajnom, energetskom, komunalnom i dr. infrastrukturom, a mora zadovoljavati i funkcionalne kriterijume.

Politika planiranja prostora treba da se reflektuje kroz Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. Iako je od donošenja zakona proteklo šest godina – sistem planiranja, uspostavljen ovim propisom, nije zaživio, već velikim dijelom funkcioniše kroz prelazna zakonska rješenja. Činjenica da su u pravnom prometu planski dokumenti iz prelaznih rješenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji se i dalje izrađuju i mijenjaju, dovoljno govori o kompleksnosti i neodrživosti stanja u ovoj oblasti.

Stanje u prostoru ne zavisi samo od pokrivenosti države planskim dokumentima, već i od njihovog kvaliteta, što podrazumijeva visok stepen usklađenosti sa sektorskim politikama, parametrima održivosti i uklopljenosti u postojeći ambijent, te strateškim pravcima razvoja zauzetim na nivou države. Kvalitetni planski dokumenti moraju uvažiti potrebu pažljivog projektovanja buduće namjene prostora, zaštitu temeljnih vrijednosti i resursa. Imajući u vidu ove kriterijume, kvalitet značajnog broja usvojenih planskih dokumenata nije na zadovoljavajućem nivou. Na kvalitet planskih dokumenata značajno utiče i stanje evidencije katastra koje više nego često ne odgovara stanju na terenu, kao i nedefinisan odnos katastarskih i urbanističkih parcela i problemi njihovog usaglašavanja.

POBJEDA: Što je jedan od najvećih problema u procesu planiranja?

ODOVIĆ: Nedovoljno kritičan odnos prema postojećem stanju prostora, sa nerealnim opredjeljenjima i smjernicama u odnosu na planove višeg reda.

U cilju prevazilaženja i unapređenja apsolutno nezadovoljavajućeg stanja u oblasti planiranja prostora, prvi koraci odnosiće se na izradu legislative i prostornog plana Crne Gore, a nakon toga i na izradu planskih dokumenata nižeg reda, pri čemu će se posebna pažnja posvetiti planiranju urbanih područja i gradskih naselja.

Potrebno je kazati da su za suštinske promjene sistema, koji je pokazao evidentne slabosti, neophodni visoko postavljeni vrijednosni okviri, a za odgovarajuće djelovanje i dovoljni stručni ljudski resursi.

POBJEDA: Kako Ministarstvo planira nositi se s izazovima brzog urbanog rasta? Koji su konkretni koraci u smjeru održivog razvoja gradova?

ODOVIĆ: Novom politikom planiranja prostora, iskazanoj u zakonu koji će biti donijet, prostor treba da se sistemski uredi, štiti i unapređuje, štite prirodne i stvorene vrijednosti, minimiziraju konflikti u prostoru, omogući njegovo osavremenjavanje, čuvajući ga za buduće generacije, te unaprijede sprovedbeni instrumenti.

Planiranje počinje postavljanjem ciljeva razvoja i upravljanja prostorom, uspostavljenih u strateškom planskom dokumentu najvišeg reda, koji se dalje razrađuje planskim dokumentima nižeg reda, na način i po postupku propisanim zakonom kojim se uređuje ova oblast.

Kada je riječ o legislativi, jedno od osnovnih pitanja, pored konceptualnih, odnosi se na efikasnu i efektivnu primjenu i s tim u vezi, zakonsko normiranje obaveza i odgovornosti svih subjekata koji učestvuju u ovim procesima, zatim obezbjeđenje transparentnosti svih procesa kojima se planira prostor, kao i uspostavljenje nadzora, upravnog i inspekcijskog.

POBJEDA: Na čemu se zasniva realizacija politike planiranja prostora?

ODOVIĆ: Realizacija politike planiranja prostora se, u operativnom odnosno formalnom smislu, zasniva na aktima različitih nivoa organa vlasti, uključujući i planske dokumente i ne prati je, u neophodnoj mjeri, spoznaja da se ti propisi moraju, u potpunosti i bez izuzetka, poštovati i sve dok oni ne budu praćeni obaveznošću primjene, nije realno očekivati potpune reformske efekte.

S druge strane, problemi i konflikti u prostoru se ne mogu rješavati isključivo legislativom i drugim zaštitnim mjerama nego je nužno djelovati preventivno i u proces rješavanja konflikta u prostoru, od samog početka, moraju biti uključene sve društvene, a posebno zainteresovane strukture društva.

Navedena pitanja biće u vrhu prioriteta rada Ministarstva.

POBJEDA: Što će Ministarstvo preduzeti kako bi podstaklo ekonomski razvoj putem urbanističkih projekata?

ODOVIĆ: Kroz izradu planskih dokumenata svakako će se razmatrati i ekonomski dio održivog razvoja. Znamo da je održivi razvoj ekonomija, ekologija i sociologija u jednakom procentu tako da će se svakako svi planski dokumenti izrađivati po ovom principu. U prethodnom periodu je sociološka komponenta održivog razvoja bila zapuštena, pa ćemo kroz razne programe unapređenja planiranja gledati da je što više uključimo, a ekonomski razvoj je svakako tu.

POBJEDA: Kako Ministarstvo planira da upravlja državnom imovinom i koji su planovi za njeno korišćenje?

ODOVIĆ: Na današnji dan država Crna Gora nema precizne podatke koliko i čega ima u svom vlasništvu, kao ni procjenu vrijednosti državne imovine.

Kao što je javnost već upoznata u narednom periodu ćemo ovome posvetiti posebnu pažnju. U saradnji sa nadležnim institucijama i uz podršku međunarodnih eksperata vjerujemo da ćemo doći do pouzdanih podataka koji će biti dostupni zainteresovanoj javnosti i građanima.

Uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine i registra nepokretnosti je potrebno realizovati u fazama. Kada budemo imali podatke koliko i čega država ima u svom vlasništvu, sljedeći korak je procjena vrijednosti te imovine, što prije svega podrazumijeva izmjenu važećih propisa, konkretno Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i Zakona o državnoj imovini.

Važno je napomenuti da je aktuelni propis za oblast državne imovine u primjeni od marta 2009. godine i ukazala se potreba za izmjenom i zakona i podzakonskih akata. U kratkom roku ćemo formirati radne grupe i timove koji će pripremiti izmjene.

Kada su u pitanju planovi upravljanja državnom imovinom fokus će biti na razvoju državnih resursa, modelima koji će ih staviti u punu funkciju, uz očuvanje od devastacije i propadanja.

POBJEDA: Saradnja s lokalnim vlastima ključna je za uspjeh urbanističkih projekata. Kako Ministarstvo planira podsticati saradnju i participaciju građana u procesima planiranja?

ODOVIĆ: Procedure i postupanja u procesima planiranja prostora definisane su zakonom. Svakako pri izradi normativnih rješenja posebna pažnja posvećena je primjeni načela javnosti u skladu sa kojim javnost ima pravo da učestvuje u postupcima izrade i donošenja planskih dokumenata. Kako sam već naveo u više navrata, ja kao i ministarstvo u cjelosti, apsolutno smo otvoreni za sve inicijative i direktno učešće građana, ne samo u planiranju već i svim drugim procesima iz nadležnosti ovog ministarstva. Na ovaj način u punom smislu realizujemo ono što je cilj – biti servis građana.

Jednim ,,klikom“ do podataka 

POBJEDA: Koje inovacije planirate implementirati kako biste unaprijedili urbano okruženje?

ODOVIĆ: Elektronska komunikacija je imperativ vremena u kojem živimo i bez nje nije zamislivo uspješno djelovanje ni u jednom segmentu obavljanja poslova, posebno onih od državnog značaja. U tom cilju u Ministarstvu se radi na uspostavljanju državnog informacionog sistema, koji će sadržati sve podatke i informacije za praćenje stanja u prostoru, izradu planskih dokumenata, registar planskih dokumenata procedura vezanih za izgradnju objekata i dr. Ovaj projekat u sadejstvu sa unapređenjem tačnosti, potpunosti i pristupa bazama podataka katastra omogućiće da po principu „klika“ u odnosu na konkretnu parcelu imate sve podatke kojima raspolaže ovo ministarstvo.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Janko Odović; Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)