test

Radović: Moguće zatvaranje poglavlja 4 do kraja godine

Standard

08/07/2024

19:54

Crna Gora do kraja godine ili u prvoj četvrtini naredne mogla bi da zatvori pregovaračko poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala, kazala guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović.

Crna Gora u narednim mjesecima može očekivati konačnu odluku o članstvu u SEPA mehanizmu, poručila je guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović.

Nakon sastanaka u Briselu sa zvaničnicima Evropskog savjeta za platni promet, Direktorata Evropske komsije za finasijsku stabilnost, finansijske usluge i unije tržišta kapitala (FISMA), Direktorata za proširenje, kao i predstavnicima Bundesbanke i Evropske centralne banke, guvernerka Radović je naglasila da je jedna od glavnih tema bilo zatvaranje poglavlja koja su u nadležnosti CBCG i intenziviranje aktivnosti u poglavljima 4-Sloboda kretanja kapitala , 9 –Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna unija.

„Dinamika koja postoji u crnogorskoj administraciji od strane regulatora, Vlade i u samom Parlamentu je jedan od ključnih preduslova za proces ubrzanja pristupanja Crne Gore EU. S druge strane aktivnosti CBCG u vrlo važne za integraciju u evropski ekonomski prostor“, kazala je TVCG guvernerka Radović.

Ističe da CBCG koordinira tri poglavlja u pregovorima sa EU, a učestvuje u devet.

„Kada govorimo o poglavlju koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala Crna Gora je učinila puno i vjerujem da ćemo na skorom sastanku tehničke prirode biti u prilici da usaglasimo tačan kranji rok. Nije nerealno isključiti mogućnost zatvaranja čak do kraja godine, ili u prvom kvartalu naredne“, najavila je Radović.

Što se tiče poglavlja devet, koje se odnosi na finansijske usluge, Radović ističe da se trenutno sarađuje sa Bundesbankom i Centralnom bankom Hrvatske na unaprjeđenju regulatornog okvira.

„Novopristižuća regulativa koja se usvaja svakonedjeljno na nivou EU je cilj koji se mora dostizati i gdje treba da budemo dosljedni u praćenju, ali i tu su pozitivne ocjene i crnogorski regulatorni okvir je u značajnom mjeri usklađen“, ocijenila je guvernerka CBCG.

Radović ističe da kada je u pitanju CBCG kao čelnica Nacionalnog savjeta za finansijsku stabilnost već predstojeći sastanak 19. jula biće prilika da i aktivnosti CBCG, kao i ostalih regulatora koji su bitni za dostizanje pune usklađenosti u poglavlju devet budu mapirane na najefikasniji način kako bi garantovao što skorije zatvaranje poglavlja.

Govoreći o poglavlju 17, koje između ostalog tretira i korišćenje eura kao valute, guvernerka podsjeća na činjenicu da Crna Gora praktično koristi euro od prvog dana od kada je euro uveden u EU ali da zbog toga postoji element gdje je potrebno napraviti derogaciju u sistemu kriterijuma iz Mastrihta koji se odnosi na devizni kurs, i to je predmet pregovora i odnosi se na saradnju pravnih timova i spremnost Komisje da Crnu Goru posmatra kao presedan.

„Vjerujem da je mogućnost koju imamo sada da isporučimo u reformama i usklađivanju regulative, a s druge strane vrlo pozitivan pristup zemalja članica jedinstvena prilika da Crna Gora bude pozitivna poruka i lijepo rješenje, ne samo u regionu već i istočnom susjedstvu“, zaključila je guvernerka Radović.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Irena Radović

Ostavite komentar

Komentari (0)