test

Sporazum EU i EBRD vrijedan 2,5 miliona eura – pomoć Crnoj Gori u energetici, investicionoj formi i upravljanju

Standard

27/06/2024

13:09

EBRD će podržati unapređenje regulatornog okvira koji promoviše obnovljivu energiju i integraciju crnogorskog u evropska i regionalna tržišta električne energije. Ovo je ključno za zelenu tranziciju i integraciju Crne Gore u EU. EBRD će takođe promovisati veću efikasnost i dobro upravljanje u državnim preduzećima, navodi se u saopštenju.

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su, u okviru Reformskog instrumenta, sporazum vrijedan 2,5 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u energetskoj sigurnosti, investicionoj klimi i upravljanju kompanijama u državnom vlasništvu.

“EBRD će podržati unapređenje regulatornog okvira koji promoviše obnovljivu energiju i integraciju crnogorskog u evropska i regionalna tržišta električne energije. Ovo je ključno za zelenu tranziciju i integraciju Crne Gore u EU. EBRD će takođe promovisati veću efikasnost i dobro upravljanje u državnim preduzećima”, navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Evropska kuća.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa još jednom je, kako je saopšteno, potvrdila snažnu podršku pristupanju Crne Gore EU, te čvrstu opredijeljenost EU da pomogne Crnoj Gori u sprovođenju preostalih reformi.

„Reforme su esencijalne za otključavanje potencijala Crne Gore za rast, za šta je izuzetno važna energetska sigurnost i zelena tranzicija. Nadamo se da ćemo uz reforme iz Plana rasta dati snažan podsticaj crnogorskoj ekonomiji, što će u konačnici doprinijeti boljem životnom standardu građana“, kazala je Popa.

Šef Kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakarija izjavio je da EBRD rado ulazi u partnerstvo s EU kako bi podržali Crnu Goru u unapređenju i sprovođenju ključnih reformi u energetskom sektoru i korporativnom upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

„Ovaj instrument je osmišljen tako da pomogne Crnoj Gori da ostvari ove ciljeve, omogućavajući održive politike i ekonomske reforme koje će biti zamajac dugoročnog prosperiteta i evropske integracije. Vjerujemo da će Crna Gora napraviti značajne iskorake u reformi energetskog sektora, stvarajući robusnije i atraktivnije okruženje za investitore“, rekao je Zakarija.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović naglasio je da njegovo ministarstvo odlično sarađuje s Delegacijom EU, koja pomno prati i podržava sprovođenje energetske tranzicije u Crnoj Gori.

“Jedan od primjera za to je finansijska i tehnička podrška koju nam obezbjeđuju u kontinuitetu, kroz različite programe kako bi se reforme sprovele na kvalitetan način i u skladu sa predviđenim rokovima, što će se u konačnom pozitivno odraziti na ispunjenje završnih mjerila iz poglavlja 15. Kao potpisnik ovog sporazuma, Evropska banka za obnovu i razvoj se još jednom pokazala kao naš pouzdan partner kada su u pitanju ključni projekti iz energetike. Ovaj sporazum značiće nastavak saradnje po pitanju implementacije Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, u pogledu objavljivanja prvih aukcija kojima prethodi polugodišnja priprema u kojoj će učestvovati zajednički timovi konsultanata i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva. Pored aukcija, kroz ovaj program, EBRD će obezbijediti eksperte za potrebe povezivanja tržišta električne energije i vjerujemo da će njihov doprinos biti od velike pomoći za pripremu svih propisa koji će biti u skladu sa standardima Evropske unije”, kazao je Mujović.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević istakla je značaj Reformskog instrumenta EU, osmišljenog da podrži sprovođenje ključnih reformi vezanih za proces pristupanja Uniji. Osim za potrebe reformi iz Plana rasta, stručnost kolega iz EBRD-a će biti neprocjenjiva i u kontekstu ubrzanog procesa pristupnih pregovora.

„Sigurna sam da će dio pregovaračke strukture koja se bavi poglavljem 15 (Energija) imati značajnu korist od ove dodatne podrške, čiji je cilj da osigura usklađenost naše energetske politike i standarda s onima iz zemalja članica EU“, naglasila je Gorčević.

U saopštenju se podsjeća da su Crna Gora i EU 2023. počele da implementiraju Reformski instrument s početnim grantom od 10 miliona eura iz budžeta EU. “Cilj Reformskog instrumenta je da obezbijedi tehničku ekspertizu i prenese znanje Crnoj Gori za važne strukturne reforme njene privrede. Reformski instrument takođe pruža platformu za zajednički i koordinisan rad Crne Gore i ključnih međunarodnih partnera na otključavanju potencijala za rast. Osim EBRD-a, ostali partneri su za sada Svjetska banka i porodica UN-a”, zaključuje se.

Izvor (naslovna fotografija):

evropska kuca

Ostavite komentar

Komentari (0)