test

Uprava prihoda i carina: U mandatu Damjanovića nije ostvaren napredak, osim u dijelu primjene elektronske fiskalizacije

Standard

09/11/2021

20:08

Na današnjem sastanku konstatovano je, shodno srednjoročnom pregledu (MTR - midterm review), da u mandatu bivšeg v.d. direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore, Aleksandra Damjanovića, nije ostvaren značajan napredak u projektnoj implementaciji, osim u dijelu primjene elektronske fiskalizacije, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

V.d. direktorice Uprave prihoda i carina  Milena Petričević održala je sastanak sa timom Svjetske banke na temu projekta Reforma poreske administracije (RARP), srednjoročnog pregleda realizovanih aktivnosti i misije za ocjenu progresa u implementacionom projektu za period 27. septembar – 8. oktobar 2021. godine.

Tokom onlajn sastanka, kojem su pored v.d. direktorice prisustvovali i novoimenovani vršioci dužnosti pomoćnika direktora Uprave, članovi Jedinice za tehničku uslugu (TSU-Technical Support Unit) i članovi Odbora za implementaciju projekta, zaključeno je da je progres projekta od posljednje misije u junu 2021. godine ocijenjen nezadovoljavajućom ocjenom.

“Na sastanku je konstatovano, shodno srednjoročnom pregledu (MTR – midterm review), da u mandatu bivšeg v.d. direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore nije ostvaren značajan napredak u projektnoj implementaciji, osim u dijelu primjene elektronske fiskalizacije”, navodi se u saopštenju. 

Takođe, u okviru komponenti projekta, konkretno za institucionalni razvoj, za poslovne procese i usluge poreskim obveznicima, konstatovano je da tek treba ostvariti početne funkcionalnosti.

“Da bi se poboljšala trenutna procjena učinka projekta, dogovoreno je da ministar finansija i socijalnog staranja mr Milojko Spajić omogući imenovanje rukovodećeg tima u okviru Uprave prihoda i carina Crne Gore, koji će podržati implementaciju sve četri komponente procesa”, navodi se u saopštenju. 

Na sastanku je dogovoreno da se imenuje novi Odbor za implementaciju projekta koji će biti odgovoran za integralno upravljanje projektom (priprema i implementacija) i za koordinaciju reformi i poslovnih procesa. 

“Zbog integracije tri Uprave, a uvažavajući činjenicu da je RARP projekat odobren 13. jula 2017. godine i da je postao efektivan 13. marta 2018. godine, razgovarano je na temu revidiranja ranije ugovorenog aranžmana i revizije postojećeg Priručnika projekta. Prepoznata je potreba razmatranja mogućnosti proširenja domena projekta koji je prvobitno bio vezan samo za poresku administraciju, kako bi se istim obuhvatili poslovni procesi cjelokupne Uprave”, piše u saopštenju. 

U cilju ubrzanja progresa u implementaciji u narednom periodu, na sastanku je naglašeno da su za dalje sprovođenje projekta i modernizaciju Uprave neophodne najskorije aktivnosti za izmjenu zakonskog okvira potrebnog za implementaciju savremenog modela poslovnih procesa, odnosno modernizaciju istih prema planu definisanom kroz projekat, unapređenje procesa prečišćavanja i racionalizacije podataka zbog čega će prioritet biti davanje saglasnosti na DWH/BI dokument od strane novoimenovanog Implementacionog odbora, kako bi se stekli uslovi za objavljivanje međunarodnog tendera.

Projekat Reforma poreske administracije (RARP) sprovodi se kroz zajam Svjetske banke ukupne vrijednosti 18,8 miliona eura, a implementacija istog definisanaje na osnovu petogodišnjeg plana implementacije (2018.-2023. godine). Ostvarena ukupna potrošnja na RARP projektu u prethodnom četvorogodišnjem periodu iznosi 4,829,565.83 eura.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Uprava prihoda i carina će realizovati dugoročnu misiju Crne Gore u stvaranju modernizovanih poslovnih procesa i sinhronizovane poreske administracije zasnovane na analizi rizika koja doprinosi efikasnoj naplati poreza iz svih izvora privredne djelatnosti. Poboljšanjem institucionalnih aranžmana i sistemom za upravljanje Upravom prihoda i carina smanjiće se stepen diskrecionog odlučivanja”, zaključuje se u saopštenju. 

Ostavite komentar

Komentari (0)