test

ZAKULISNE IGRE U SOLAR GRADNJI: Milutin Đukanović ignoriše Inicijativu ministra Mujovića – na čelu firme neće profesionalca već kadar NSD-a

I. Đoković

29/08/2024

06:40

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović već 15 dana odbija da postupi po Inicijativi Ministarstva energetike shodno kojom je predviđena smjena Odbora direktora Solar gradnje. Inicijativa ministra Saše Mujovića uslijedila je nakon što je predsjednica OD Solara Marina Jočić po direktivi Đukanoviča smjenila Valeriju Saveljić sa mjesta izvršne direktorice te firme i time prekršila procedure koje je Ministarstvo energetike utvrdilo.

Kako je portalu Standard saopšteno iz nadležnog resora Inicijativa za smjenu članova Odbora direktora EPCG Solar gradnje je upućena Odboru direktora EPCG koji je jedini nadležan da o tome odlučuje, u skladu sa važećom legislativom i u najboljem interesu kompanija.

No, 15 dana nakon upućene Inicijative iz EPCG povodom toga nijesu preduzeli ništa.

Ovakvo ponašanje rukovodstva EPCG ne čudi jer smjena rukovodstva Solar gradnje podrazumjeva i smjenu Marine Jočić koja je kadar DF-a na čelu Solar gradnje.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard Saveljić koja je inače kadar GP URA smjenjena je sa mjesta izvršne direktorice Solar gradnje zbog raskida ugovora sa kompanijom Kaldera.

Kako je Standard već pisao firma Kaldera je povezana sa Miloradom Dodikom i nalazi se na crnoj listi SAD i EU.

Netransparentna i preko noći odrađena smjena Valerije Saveljić u režiji Milutina Đukanovića nema utemeljenje u nedostatku rezulatata Solar gradnje, već u namjerama da na njeno mjesto bude doveden neko iz njegove partije NSD, i za tako nešto je spreman da žrtvuje i 100.000 eura koliko će najvjerovatnije iznositi otpremnina za njenu smjenu.

U prilog ovome ide i činjenica da je Ministarstvo energetike tražilo od EPCG da se ovakve odluke donose u transparetnoj proceduri, na bazi činjenica i rezultata rada, sa kojima će upoznati javnost kako bi se otklonile sve sumnje u regularnost procesa.

“Upravo je i način smjene izvršne direktorice Valerije Saveljić bio osnov za pokretanje inicijative za smjenu Odbora direktora Solar gradnje. Smjena rukovodnog kadra kompanija nije neuobičajen proces i ta činjenica ne bi trebala da izaziva neku posebnu pažnju. Međutim, način na koji je ta smjena izvršena nije bila u skladu sa načelima rada Ministarstva energetike koji podrazumijevaju da se odluke donose na bazi jasnih kriterijuma, rezultata poslovanja i ostvarenih profesionalnih pokazatelja. Tek kada je nedvosmisleno dokazano da ovi postulati nijesu ostvareni, onda se donose odluke o preuzimanju odgovornosti rukovodnog kadra”, jasni su iz Ministarstva energetike.

Kako su rekli portalu Standard oni su uveli kao pozitivnu praksu redovne kolegijume sa izvršnim direktorima i predsjednicima Odbora direktora kompanija iz energetskog sektora, kao i obavezu dostavljanja biznis planova, čiji stepen realiazacije utiče na njhove pozicije.

“Na kolegijumima je jasno stavljeno do znanja da će svako mora da odgovara za svoje rezultate. Dakle, isključivo na profesionalnim osnovama i mjerljivim rezultatima. Ministarstvo energetike se ozbiljno bavilo analizom poslovanja EPCG SOLAR gradnje, pa je zatražilo provjeru podataka od strane EPCG u dijelu koji se tiče poslovanja EPCG  SOLAR gradnje za prva dva kvartala 2024.godine. O tom izvještaju je trebalo da se razgovara na kolegijumu planiranom za septembar. Tek na bazi egzaktnih pokazatelja, dakle isključivo na profesionalnoj osnovi, bila bi donijeta odluke o daljem angažmanu izvršne direktorice”, rekli su iz ovog resora.

No, ovu praksu kao i usvojenu proceduru EPCG na čelu sa Milutinom Đukanovićem je prekršio i time kako kažu iz Ministarstva energetike nanesena je šteta po ugled kompanije.

“Zbog toga Ministarstvo očekuje od Odbora direktora EPCG da donese odluku u najboljem interesu kompanije i njenoj zaštiti u potencijalnim budućim procesima. Kako će odlučiti Odbor direktora EPG, to je pitanje za njih, uz očekivanje da to bude uz punu odgovornost za kompaniju i njene interese”, kazali su iz Ministarstva energetike i dodali da ukoliko je trebalo da dođe do smjene izvršne direktorice ta odluka je morala biti donijeta u proceduri koja ne dovodi u pitanje razloge za takav potez i otklanja svaku sumnju u opravdanost odluke.

Portal Standard je tražio komentar od EPCG i odgovore na pitanja kad će postupiti po inicijativi resornog ministra Saše Mujovića, međutim iz ove kompanije nijesu odgovorili na naša pitanja, čime se dodatno baca sumnja u transparentnost njihovog rada i dobre namjere da zaista postupe onako kako im je Ministarstvo energetike naložilo.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, Milutin Đukanović/Solar Gradnja

Ostavite komentar

Komentari (4)

mira

29 Aug. at 18:15

Marina Jočić, rođena 6. novembra 1957. godine u Zaječaru. To Znači da treba da ide u penziju najdalje 6. novembra. Ili za nju Zakon ne važi?

mila

29 Aug. at 18:09

Kad budala kao Milutin zasjedne na rukovodeće mjesto onda je vakat za radikalne promjene. Prvo treba Milutina vratiti partiji iz koje dolazi pa onda za njim sve one koje je on instalirao uključujući i Marinu četničkog eksperta za sve i svašta.

mila

29 Aug. at 18:09

Kad budala kao Milutin zasjedne na rukovodeće mjesto onda je vakat za radikalne promjene. Prvo treba Milutina vratiti partiji iz koje dolazi pa onda za njim sve one koje je on instalirao uključujući i Marinu četničkog eksperta za sve i svašta.

Mila K

29 Aug. at 17:13

Kako je slatko kad redov Milutin pokazuje svoj staljinizam a krije ga iza spc. Bajka…