test

Đukanović podržao inicijativu da se Katnić brani sa slobode uz medicinsku zaštitu

Standard

21/04/2024

12:43

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podržao je inicijativu Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava koji je sa grupom građana uputio otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, i svima koji su uključeni u postupanje prema nekadašnjem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, u kojem naglašavaju da je njegovo hapšenje i pritvaranje bilo 'praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka'.

Uz konstataciju da je Katnić ozbiljno narušenog zdravlja a njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogroman rizik po njegov život, CHO i grupa građanskih aktivista zahtijevaju da se ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući odbrana sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

Ova peticija dostupna je na linku.

”Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaruŠekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka”, ističe se u pismu, uz napomenu da Katnićeva odluka da štrajkuje glađu u Istražnom zatvoru u Spužu izaziva ogromni rizik po njegov život.

Naglašava se da SDT, nadležni organi i država Crna Gora ne smiju dopustiti da se izazove Katnićeva smrt i da mu se tako presudi prije suđenja.

”Pretpostavljajući da je Specijalno državno tužilaštvu, ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu – ako je i kada je bude podiglo – a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu”, upozorava se u otvorenom pismu CHO i grupe građana.

Naglašavaju da se ,,eventualna optužnica se mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima“.

”G. Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu. Selektivna i politički motivisana “pravda” je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen”, napominje se.

Na kraju otvorenog pisma upozoravaju se i specijalni tužilac Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema Katniiću, koje mu ugrožava život, na moguće pravne posljedice.

”Ukoliko glavni specijalni tužilac g. Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema g. Katniću, budu ignorisali njegova neotuđiva ljudska prava, onda moraju biti svjesni i krivično-pravne odgovornosti koju sa sobom, pred očima crnogorske i međunarodne javnosti, nosi nehumano i protivzakonito postupanje”, kaže se na kraju pisma koji potpisuje članovi Crnogorskog helsinškog komiteta i desetina crnogorskih građanskih aktivista.

Izvor (naslovna fotografija):

Milo Đukanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Sreten Vujović

21 Apr. at 13:25

Tako se to radi!