Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Na teritoriji Ukrajine nalaze se dva crnogorska državljanina koji, shodno ukrajinskom krivičnom zakonodavstvu, izdržavaju kaznu zatvora u toj zemlji, saopšteno je Standardu iz Ministarstva vanjskih poslova. Oni nijesu saopštili o kome je riječ, a prema našim saznanjima radi se o Stefanu Đukiću i Emilu Tuzoviću koji su u maju 2020. godine uhapšeni u Odesi, zbog učestvovanja u pokušaju ubistva navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana, Radoja Zvicera u Kijevu.
Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Zatvor u Ukrajini: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz MVP nijesu saopštili da li će nadležni organi tražiti njihovo izručenje, odnosno da li je to u ovom momentu moguće.

Iz Ministarstva pravde Standardu su odgovorili da je, prema konvencijama koje su na snazi, moguće da budu premješteni u domicilnu državu na dalje izdržavanje kazne zatvora.

Između Crne Gore i Ukrajine na snazi je Konvencija o transferu osuđenih lica, na osnovu koje je moguće da pravosnažno osuđeni državljani države ugovornice (nakon priznanja strane presude) budu premješteni u domicilnu državu na dalje izdržavanje kazne zatvora.

Pored toga, Crna Gora i Ukrajina su potpisnice Evropske konvencije o ekstradiciji koja predstavlja osnov za traženje i odobravanje izručenja okrivljenih i osuđenih lica’‘, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Međutim, nije poznato da li bi takav transfer bio moguć u ratnim uslovima u kojima se našla Ukrajina zbog ruske agresije.

Zelenski najavio: Oslobađamo zatvorenike koji žele da se bore

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prije dva mjeseca najavio je da će iz zatvora pustiti zatvorenike koji imaju iskustva u borbi i žele se boriti protiv ruske invazije.

”To je teška moralna odluka, ali neophodna zbog odbrane zemlje”, rekao je Zelenski pa dodao da će zatvorenike poslati na područja u kojima su najžešće borbe: “Odbrana je sada ključna.”

Međutim, budući da naše Ministarstvo vanjskih poslova posjeduje informaciju da su naša dva državljanina i dalje na izdržavanju zatvorske kazne, pretpostavlja se da se Đukić i Tuzović nijesu odazvali pozivu za odlazak na ratišta.

POKUŠALI UBISTVO ZVICERA

Ukrajinska policija je u maju 2020. godine uhapsila četiri osobe koje su učestvovale u pokušaju ubistva navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana, Radoja Zvicera u Kijevu.

Crnogorski državljani Stefan Đukić i Emil Tuzović kao i srpski državljani Milan Branković i Petar Jovanić uhapšeni su u Odesi.

Prema riječima šefa Nacionalne policije Igora Klimenka, oni su stigli u Ukrajinu početkom maja te godine, unaprijed kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom i njenom porodicom.

Prema evidenici policije Đukić i Tuzović su bliski barskoj grupi koju je predvodio Alan Kožar. 

Đukića je policija potraživala zbog sumnje da je ubio Jovana Klisića i ranio Velizara Gardaševića. On se tereti da je direktni izvršilac tih zločina, i za njim je raspisana crvena potjernica. U tom slučaju je podignita i optužnica protiv Đukića i još sedam osoba.

On je optužen i da je dva i po mjeseca prije ubistva Klisića naoružan automatskom puškom upao u barski lokal ,,Savoja“ da bi likvidirao Gardaševića, ali ovaj u tom momentu nije bio u lokalu.

Đukić, koji se ranije prezivao Mandić, prije šest godina bio je pod istragom i u Srbiji nakon hapšenja u Beogradu zajedno sa Draganom Đokićem, Almirom Dragišićem i Vladislavom Šljivančaninom.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Boljević: Kontrola leta je morala da uzbuni Vojsku kada je sa radara nestao helikopter

CIJENA POPULIZMA: Čađenović za pola januara oštetio CEDIS za 1,2 miliona eura, do kraja godine šteta 21,4 miliona

K(UL)t ličnosti: Dritanova parada za žitelje rodnog grada (VIDEO)

Pucnjava u Podgorici: Sa više hitaca iz pištolja teško ranjen Marjan Jovović, policija traga za počiniocem