test

Katnić pita Novovića: Zašto mi uskraćuju osnovna ljudska prava i pokušavaju da me ponize?

Standard

20/05/2024

14:07

Milivoje Katnić navodi niz detalja o tužilačkim zloupotrebama i vođenju finansijske istrage, u okviru krivične, bez naloga glavnog specijalnog tužioca, što je višestruko kršenje Zakona o krivičnom postupku.

Bivši glavni specijalni tužilac ističe da mu je Vanraspravno vijeće Višeg suda produžilo pritvor na 60 dana i naložilo da se u tom periodu saslušaju svi svjedoci. No, tužilaštvo je počelo da saslušava druge svjedoke – dvojicu policajca iz specijalnog tima koja su prisustvovala pretresu, te kumove porodice Katnić, Milana MrvaljevićaZorana Borozana, što, kako ističe Katnić, nema veze sa predmetom krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Stoga je Katnić uputio petnaestak pitanja glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću:

-Zašto se vrši zloupotreba da se vodi finansijska istraga u okviru krivične?

-Zašto je glavni specijalni tužilac dozvolio da me sedam sati saslušavaju u krivičnoj istrazi i to van krivičnog djela koja mi se stavljaju na teret?

-Zašto je glavni specijalni tužilac dozvolio da me saslušavaju u vezi gradnje kuće iz 2010. godine, a za krivično djelo koja mi se stavljaju na teret iz 2020. godine?

-Zašto je glavni specijalni tužilac dozvolio da tužilac Miloš Šoškić donese naredbu o tri vještačenja, koja nemaju veze sa krivičnim djelima koja mi se stavljaju na teret, a potom me vucaraju po Barjamovici i Novom Selu, u stanju kada više neđelja štrajkujem glađu?

Uz ovo pitanje, Katnić napominje da se finansijska istraga može voditi kada se donese naredba o finansijskoj istrazi i formira finansijski tim.

-Zašto sam spriječen da iznesem efikasnu i kredibilnu odbranu na obilježje krivičnih djela koja mi se stavljaju na teret, a ne u vezi sa djelima koja nemaju veze sa kriminalnim djelima koja mi se stavljaju na teret?

-Zašto su me saslušavali na okolnosti ko je gradio puteve po Katunskoj nahiji; da li da bi se spriječilo da se istraga završi za 15 dana, za koliko je moglo ako se željelo i tako da mi se onemogući efikasna odbrana?

-Zašto me je tužilac Šoškić udaljio kao divlju zvijer sa mjesta gdje se saslušavaju svjedoci i stavio u drugu prostoriju? Da li to realizuje namjeru da me proglase homicidnim? Ako sam remetio procesnu disciplinu, zašto me nije udaljio do kraja istrage? Zašto mi uskraćuju osnovna ljudska prava i pokušavaju da me ponize?

-Zašto za više od mjesec dana, a više puta sam tražio, putem međunarodne pravne pomoći, ne obezbijede izjavu turskog državljanina, sa kojim sam zaključio kupoprodajni ugovor?

-Zašto mi ne omogućavaju da utvrđujem činjenice koje idu u moju korist i zašto mi ne dostavljaju dokaze koji se nalaze u Specijalnom Tužilaštvu kako bih mogao da iznesem efikasnu odbranu?

Na kraju pisma-upita Vladimiru Novoviću, bivši glavni specijalni tužilac se čudi zbog čega nije saslušana tužiteljka Sanja Jovićević, koja je vodila i zaključila istragu o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

Katnić takođe pita Novovića zbog čega nije SDT objavilo ekspertizu o finansijskoj istrazi, povodom sumnji o pranju veće sume novca, u slučaju Dragana Krapovića.

Od 14. aprila Milivoje Katnić je u pritvorskoj jedinici u Spužu, a u prvobitnoj naredbi o sprovođenju istrage koju je otvorio tužilac Miloš Šoškić je osumnjičio bivšeg glavnog specijalnog tužioca za zloupotrebu položaja i članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirao Zoran Lazović, nekadašnji visoki policijski funkcioner.

U žalbi je Milivoje Katnić pravnim razlozima pobio optužbe koje mu se stavljaju na teret, navodeći da je tužilac Šoškić povrijedio Krivični zakonik tvrdeći da postoji kriminalna organizacija koja broji samo dva člana, suprotno članu 401 KZ-a?

Međutim u naredbi za proširenje istrage tužilac Šoškić je skrenuo tok na – provjeru Katnićeve imovine, pa je za tu svrhu angažovao i stručnjake, agronome i građevinske inžinjere koji su trebali da procijene vrijednost Katnićeve imovine u Grbama, u Novom selu nadomak Danilovgrada.

Katnić štrajkuje glađu od 14. aprila, a od 6. maja je gotovo prestao da uzima vodu, iz protesta što mu se krše ljudska prava. Umjesto da dođe do promjene tretmana, tužilac Šoškić je, očito uz odobrenje glavnog specijalnog tužioca Novovića, počeo da saslušava niz svjedoka, preduzimača, molera, najamnih radnika, kako bi se povećao broj mogućih svjedoka.

Zanimljivo, Katniću je određen pritvor zbog va razloga – mogućnosti bjekstva i zbog uticaje na svjedoke. Koliko su opravdani razlozi zadržavanja u pritvoru svjedoči i činjenica da Milivoje Katnić učestvuje već dvadeset dana u saslušavanju svjedoka na koje, kako piše u odluci Višeg suda, može da utiče?!

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milivoje Katnić

Ostavite komentar

Komentari (0)