KRIJUMČARSKA ŠEMA: Crna Gora prva tranzitna tačka za šverc marihuane, policija za dva mjeseca zaplijenila skoro 200 kilograma droge

Crna Gora je, uglavnom, prva tranzitna tačka u švercu marihuane iz Albanije ka ostalim državama bivše Jugoslavije, zbog čega je krijumčarenje produkata kanabisa postala dominantna kriminalna aktivnost kad je u pitanju kriminalitet povezan sa drogama u Crnoj Gori. Da se crnogrska policija itekako dobro bori sa ovim vidom kriminalne djelatnosti govore i podaci da je za svega dva mjeseca zaplijenjeno skoro 200 kilograma droge, uglavnom marihune i procesuirana 51 osoba zbog šverca i prodaje droge.
KRIJUMČARSKA ŠEMA: Crna Gora prva tranzitna tačka za šverc marihuane, policija za dva mjeseca zaplijenila skoro 200 kilograma droge

Kako su za Portal Standard saopštili iz Uprave policije u periodu od 1. oktobra do 30. novembra 2022. godine policijski službenici su na teritoriji Crne Gore izvršili 195 zapljena droge u odnosu na koje su podnijeli 45 krivičnih prijava protiv 51 lica zbog počinjenih krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga, kao i 157 prekršajnih prijava protiv 158 lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotreba droga.

U ovim akcijama zaplijenjeno je čak 185 kilograma opojne droge marihuana, oko 140 grama opojne droge kokain, oko 50 grama heroina, 505 tableta sa liste opijata, te 430 stabljika opojne droge marihuana.

Znajući kojim rutama se uglavnom švercuje marihuana iz Albanije službenici policije redovno kontrolišu te oblasti, tako su 7. oktobra u večernjim časovima, sprovodeći aktivnosti osmatranja državne granice, uočili tri lica koja su na tovarnim grlima transportovala natovarene vreće, nakon čega su se sastali sa dva lica koja su izvršila pretovar džakova u putničko motorno vozilo. Kada su uočili službena vozila policije lica su počela da odbacuju predmetne džakove. U džakovima je bilo 40 pvc pakovanja sa sadržajem opojne droge marihuana ukupne težine oko 40 kilograma.Na licu mjesta su zatečeni N.G. (30) i A.S. (28) iz Tuzi koji su uhapšeni i procesuirani.

Pet dana kasnije granična policija je u istom reonu pronašla dva odbačena džaka i jednu torbu u kojima je bilo 76 pakovanja sa sadržajem opojne droge marihuana ukupne težine oko 76 kilograma, međutim počinilaca ovog krivičnog djela nije bilo i za njima se traga. Sumnja se da su u pitanju alabanski državljnai koji su primjetili patrolu i ostavili teret i pobjegli u Albaniju. Osim toga, u aktivnosti sprovedenoj 25. oktobra koja je bila usmjerena na suzbijanje narkotika preko Skadarskog jezera iz Republike Albanije u Crnu Goru, u priobalnom dijelu policija je pronašla pet džakova u kojima je bilo 67 pakovanja sa sadržajem opojne droge marihuana.

Veliki doprinos u brobi potiv šverca droge crnogroska policija je dala i u međunardonoj akciji “Port” kada je zaplijenjeno 430 kilograma kokakina. Naime, nakon što je u julu, u barskoj luci utvrđeno da je u džakovima vještačkog đubriva sakriven kokain, albanski istražitelji prihvatili su prijedlog crnogorske policije – da se radi kontrolisana isporuka, kako bi došli do naručioca droge. Policija je strpljivo čekala mjesecima da naručilac droge dođe po nju i transportuje je do krajne destinacije. Rezultat ove akcije osim zaplijene 430 kilograma kokakina bilo je i hapšenje deset lica, državljana Republike Albanije, na teritoriji te države, zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Takođe službenici Uprave policije su u izvještajnom periodu realizovali višemjesečnu aktivnost na nacionalnom nivou kodnog naziva „MARTINI“ koja je rezultirala podnošenjem sedam krivičnih prijava protiv osam lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Podsjećamo službenicima Odjeljenja bezbjednosti Tivat i Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, a u koordinaciji sa državnim tužiocem Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, realizovali predmet kodnog naziva „Martini“.

“Podneseno je devet krivičnih prijava protiv 12 lica, za 12 krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i 19 prekršajnih prijava protiv 19 lica zbog počinjenih prekršaja iz čl. 52 Zakona o sprečavanju zloupotreba droga, posjedovanje opojne droge za ličnu upotrebu”, saopšteno je iz Uprave policije.

Rute krijumčarenja droge

Iz policije za Standard pojašnjavaju da kada se govori o rutama koje se koriste za krijumčarenje narkotika, one se sagledavaju, prepoznaju i bilježe kao takve u dužem vremenskom periodu, dok se kratkoročno sagledava njihova trenutna frekventnost tj. kolko se određeni putni pravci koriste od strane kriminalnih grupa u određenom periodu.

“Dugoročno, krijumčarske rute zavise od geografskog položaja zemlje, saobraćajne infrastrukture, i tome slično. Aktuelizacija rute, s druge strane, zavisi recimo od frekventnosti kretanja ljudi i roba u datom trenutku, kao što je na primjer turistička sezona u Crnoj Gori, zatim od promjene statusa susjednih drzava (granica sa EU) i slično. Kada je riječ o ruti krijumčarenja opojne droge marihuana prema bivšim jugoslovenskim republikama, Crna Gora je prva tranzitna destinacija. Heroin se u Crnu Goru krijumčari jednim manje značajnim krakom “Balkanske rute”, gdje su ulazni putevi droge  iz  Kosova i Republike Albanije, koji dalje ide preko Crne Gore, ali po obimu i značaju u međunarodnim okvirima nisu prepoznati kao glavni krijumčarski putevi koji vode preko Bugarske, Makedonije, Kosova i Srbije. Kada govorimo o našoj zemlji, krijumčarenje kokaina, procesuirani slučajevi i konkretne međunarodne istrage, kao i operativna saznanja i podaci dobijeni kroz međunarodnu policijsku saradnju, potvrđuju umiješanost crnogorskih državljana u organizovanje i samo vršenje krijumčarenja kokaina iz južnoameričkih država do ilegalnih tržišta u zemljama EU”, naveli su iz Uprave policije.

Bez obzira na ovu činjenicu iz policije ističu da je veoma važno da prikupljaju podatke i dokaze o ovim aktivnostima, kao i da ih razmjenjujuju sa međunarodnim partnerima budući da su ove kriminalne radnje
povezane sa sticanjem velikog profita i da se veoma često taj novac ulaže u druge kriminalne aktivnosti i nelegalne poslove, njime se vrši korupcija, jačanje kriminalnih struktura, vrše se krivična djela sa elementima nasilja i slično.

” Modus krijumčarenja se najčešće odnosi na korištenje crnogorskih državljana, kao i državljana iz regiona, koji su zaposleni u međunarodnim pomorskim kompanijama i koji kao pomorci, za račun kriminalnih grupa prenose kokain od južnoameričkih luka do EU2; pojašanjavu iz policije.

Prventivne aktivnosti obilska školaskih dvorišta

Iz policije ističu da u kontinuitetu sprovode preventivne aktivnosti u školama, predavanja prilagođena određenom uzrastu, a u saradnji sa odgovarajućim institucijama-organizacijama, uz koje djecu edukujemo o štetnim efektima opojnih droga. Shodno tome u izvještajnom periodu policijski službenici su održali devet predavanja za 350 učenika različitog uzrasta.

Takođe, u sklopu preventivnih aktivnosti, policijski službenici vrše i obilaske dvorišta osnovnih škola na teritoriji Crne Gore. Tokom obilska školskog dvorišta OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi policija, oko 14.40 časova zatekla tri lica iz Budve, koji su poznati kao uživaoci opojnih droga i kod njih je pronađena manja količina narkotika.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Baka

Naravno da je jasno zasto Dritanu treba Otvoreni Balkan . Droga , duvan , oruzje udje bilo gdje i zavrsava u Luci Bar ili Luci Drač ili Luci Beograd bez ikakve kontrole Dritane , pobogu , nijesmo idioti . Bjezi dok si na vrijeme jer ce doci vrijeme da te ni Vucic ni Rama nece moci spasiti . Budi ubjedjen u to .

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DR SANJA LEKIĆ ZA STANDARD: U CG najčešći karcinomi pluća i dojke, revolucija u ...

Čelanović: Trajektu “30. avgust” nema popravke, ali se stanje u državi može popr...

Kalezić: Američka politika na Zapadnom Balkanu doživjela fijasko

Asanović poručio Injac: Pet mjeseci smo čekali da dođete na vlast, onda nam zaka...