test

KAD JE PREPORUKA ISELJAVANJE 3.000 ljudi: Lament SNP-a zbog smjene Šćekića sa čela Savjeta za demografiju

I. Đoković

25/07/2024

10:15

Socijalističkoj narodnoj partiji teško je pala činjenica da njihov funkcioner Dragoslav Šćekić u rekonstruisanoj Vladi neće više biti na čelu Savjeta za demografiju, iako podaci Uprave za statistiku (MONSTAT) pokazuju da se između dva popisa samo iz Berana, na čijem je on bio čelu dugih sedam godina, iselilo 3.000 ljudi.

Poslaniku SNP-a Bogdanu Božoviću teško je pala odluka premijera Milojka Spajića da sa čela Savjeta za demografiju smijeni Dragoslava Ščekića, koji je na tu funkciju postavljen u martu ove godine.

U toku rasprave za izbor rekonstruisane 44. Vlade Crne Gore Božović je saopštio da mu je žao što u narednom periodu neće biti pripadnika SNP na mjestu potpredsjednika Vlade za demografiju.

Dragoslav Šćekić je radio sjajan posao i pomjerio ga s mrtve tačke. Predano i žestoko se radilo. Trebalo je da se cijene rezultati”, rekao je Božović.

No, ono što je mlađani poslanik Božović zaboravio je da je Dragoslav Šćekić bio sedam godina predsjednik opštine Berane. U periodu između dva popisa od 2021. pa do 2023. godine samo iz tog grada podaci pokazuju da se iselilo više od 3.000 ljudi.

Isti pokazuju i da se u Beranama smanjio broj domaćinstava za čak 200.

Iako Šćekić nije bio predsjednik te opštine tokom cijelog perioda između dva popisa, on je ipak bio na čelu tog grada više od polovine vremena između dva popisa, a očigledno nije uradio puno kako bi zaustavio odliv stanovništva.

Štaviše, nejasno je kako poslanik Božović vidi Šćekićev „sjajan posao“ na čelu Savjeta za demografiju, kad se on na toj funkciji nalazio od kraja maja ove godine, i teško da je mogao napraviti ikakve rezultate za
dva mjeseca.

No, ono što je sa pozicije predsjednika opštine Berane mogao da uradi bilo je da za sedam godina mandata podigne nivo kvaliteta života građana tog grada. Rezultati popisa pokazuju odliv stanovništva, što bi u bilo kojoj zemlji na svijetu teško bila preporuka da se neko ko je upravljao opštinom sa značajnim iseljavanjem uopšte nađe na čelu Savjeta za demografiju, a kamoli da ostane na čelu tog tijela.

Izvor (naslovna fotografija):

Dragoslav Šćekić
Ministarstvo sporta i mladih

Ostavite komentar

Komentari (0)