test

M portal: Milo Božović u Nikšiću privođen sa Škaljarcem

Standard

31/10/2022

10:22

Regionalne, evropske i američke službe bezbjednosti veoma revnosno već godinama prate 'Balkanski kartel', kako u međunarodnoj komunikaciji zajednički označavaju Škaljarce, Kavčane, klan Luke Bojovića i sve manje kriminalne grupe od kojih su sačinjeni klanovi. Ne bez razloga, jer prema nekim procjenama 'Balkanski kartel' drži oko 30% svjetskog tržišta droge.

Mada je organizovana kriminalna grupa „Budvanska“ već godinama pod pažnjom međunarodnih službi bezbjednosti, njihovo interesovanje se povećeva srazmjerno političkom uticaju koji „Budvanska“ ostvaruje i koji će tek ostvarivati nakon što je na nedavnim lokalnim izborima apsolutnu pobjedu ostvarila lista Demokratskog fronta predvođena Milom Božovićem, osobom koja se dovodi u blisku vezu sa čelnim ljudima „Budvanske“, prije svega sa Markom Ljubišom Kanom, a potom i ostalim pripadnicima ove OKG. „Budvanska“ veoma blisko sarađuje sa organizovanom kriminalnom grupom „Škaljari“, a preko Škaljaraca i direktnim vezama povezani su i sa beogradskim klanom Luke Bojovića.

Povezani Članci

Za novog predsjednika Opštine Budva su, prema provjerenim informacijama M portala, već godinama posebno zainteresovane američke službe što, navodno, zna i sam Božović. Crnogorske službe bezbjednosti ga nikada nijesu vodile kao „bezbjednosno interesantno lice“, ali jesu kao „lice blisko povezano“ sa OKG „Budvanska“. Osim aktivnosti članova OKG, detaljno se prati i rad turističkih, ugostiteljskih i građevinskih firmi čiji su vlasnici osobe bliske OKG „Budvanska“. Prema procjenama službi, kao i u mnogim drugim slučajevima, to su tri ključne djelatnosti preko kojih je moguće veliki novac zarađen švercom narkotika uvesti u legalne tokove, a pod posebnom pažnjom su i firme koje se bave organizacijom kockanja i klađenja.

Kao što je M portal ranije pisao u tekstu Pripadnici Škaljarskog klana u “sky” aplikaciji otkrivaju veze sa predsjednikom Opštine Budva: Milo radi robu, težak je milione…”, kroz transkripte iz „SKY ECC“ aplikacije pripadnika OKG „Škaljari“ razotkrivene su i neke Božovićeve veze sa pripadnicima ovog, ali i klana Luke Bojovića. M portal je objavio i fotografiju na kojoj je Božović u društvu sa Radomirom Bobanom Baćovićem, Nikšićaninom sa prebivalištem u Beogradu, koji nakon ubistva Jovana Vukotića slovi za novog vođu OKG „Škaljari“.

Uloga Miloša Nilovića Runja

Međutim, ono što bezbjednosne službe vez godinama znaju i bez otkrića „SKY ECC“, zahvaljujući operativnim podacima, svakako su bliske veze Božovića sa Milošem Nilovićem Runjom, „desnom rukom“ Filipa Koraća (Korać je najbliži saradnik Luke Bojovića i dok je on na služenju zatvorske kazne u Španiji, Korać rukovodi svim poslovima). Prema pouzdanim informacijama do kojih je M portal došao, Božović i Nilović su prije nekoliko godina zajedno bili u automobilu koji je kontrolisan na graničnom prelazu Dobrakovo i tom prilikom je kod Božovića nađeno oko 50.000 eura u kešu.

Hapšenje Škaljarca zbog kupovine glasova u Nikšiću

Mada Nilović, Nikšićanin sa državljanstvom Republike Srbije, slovi za čovjeka koji ravnopravno sa Koraćem ugovara poslove oko šverca kokaina iz Južne Amerike ka Evropi, nikada nije procesuiran za djelo veće od nedozvoljenog nošenja oružja. Hapšen je 2017. godine u čuvenoj akciji srpske žandarmerije u beogradskom restoranu „Durmitor“ zajedno sa još 10-ak Škaljaraca, a zajedno sa njim je tog dana uhapšen još jedan prijatelj Mila Božovića – Mališa Vućić, takođe Nikšićanin.

Naime, Vućić je bio privođen i saslušavan uoči lokalnih izbora u Nikšiću 14. marta 2021. zbog sumnji da je, zajedno sa Božovićem i Rajkom Baćovićem Džegerom, kupovao glasove građana za potrebe Demokratskog Fronta. Božović je tada tvrdio da nije privođen, a policijski izvori su tvrdili da se pozvao na poslanički imunitet.

Prema informacijama kojima službe bezbjednosti raspolažu, Nilović je u Bojovićevom klanu, osim organizacije šverca droge, zadužen i za održavanje veza sa Škaljarcima u Crnoj Gori i organizaciju likvidacija. Zbog toga je suprotstavljeni kavački klan navodno nekoliko puta pokušavao da ga ubije.

Nilović je bio u društvu Vladimira Popovića Popa, navodnog kuma Mila Božovića, kada je ubijen 2018. u Beogradu. Popović, vlasnik kocarnice u hotelu „Slavija“, takođe je važio za bliskog saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća. Pokojnog Popovića je obezbjeđivao Vojislav – Vojkan Kostić, bivši pripadnik srpske žandarmerije koji je otpušten upravo zbog veza sa kriminalnim klanovima, takođe blizak prijatelj Božovića. Kostićev rođeni brat je uhapšen u restoranu „Durmitor“ zajedno sa Milošem Nilovićem.

Da su veze „Budvanske“ za Škaljarcima i Bojovićevim klanom već godinama pod budnim okom službi bezbjednosti i van granica Crne Gore, svjedoči i podatak da su slovenački operativci tokom 2017. i 2018. godine zabilježili nekoliko susreta Filipa Koraća sa Markom Ljubišom Kanom i sada pokojnim Igorom Dedovićem. Sastanci su održavani u Ljubljani i Portorožu, kako bi bio organizovan transport kokaina iz Južne Amerike u luku Roterdam u Holandiji.

Naravno, mreža saradnika „Budvanske“ nije ograničena samo na druge kriminalne klanove, već ih brižljivo njeguju i u „regularnim“ poslovima, pa će se naći među zakupcima plaža, kafedžijama, građevinskim preduzimačima, vlasnicima kockarnica i kladionica… Njihov zadatak je da novac stečen prodajom droge „operu“ i uvedu ga u regularne tokove.

Izvor: M portal

Ostavite komentar

Komentari (0)