Izvor: M portal

M PORTAL – Škaljarac: Traže mi 100 kalaša, Crkva finansira nabavku za NK

„SKY ECC“ aplikacija nije, kao što se pretpostavljalo u početku, kompromitujuća samo za kriminalce širom svijeta, već i za brojne političare, što je kroz pisanje M portala viđeno i na primjeru Crne Gore. Ono što je svakako neočekivano, „SKY ECC“ razotkriva potpuno drugu ravan – veze Srpske pravoslavne crkve sa pripadnicima kriminalnih klanova, ali i njihove zajedničke, prilično zlokobne, planove uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine.
M PORTAL – Škaljarac: Traže mi 100 kalaša, Crkva finansira nabavku za NK

Samo jedna iz niza komunikacija koju su Europol i partnerske službe bezbjednosti dešifrovale, a koju M portal danas ekskluzivno objavljuje, otkriva kako su, iza političkih kulisa, pripadnici kriminalnog klana, sveštena lica i njima bliske osobe provodila tri ljetnja mjeseca u susret izborima.

Risto Mijanović sa Cetinja, pripadnik OKG „Škaljari“ sa podebelim kriminalnim dosijeom, u periodu od šestog juna 2020. do kraja septembra iste godine poslao je čak 11.315 poruka u „SKY ECC“ komunikaciji pod šifrom “4BM573, B40B01W”. Službe bezbjednosti su utvrdile da je Mijanović sve poruke razmjenjivao sa Nikolom Dedovićem, rođenim bratom Igora Dedovića, jednog od vođa Škaljarskog klana, koji je ubijen u Atini 19. januara 2020. godine, zajedno sa svojim bliskim saradnikom Stevanom Stamatovićem.

U analizama „SKY ECC“ prepiski službe bezbjednosti, između ostalog, bilježe sljedeće:

„1. 24.06.2020. Mijanović informiše Dedovića da mu je „crkva” (SPC) tražila nabavku 100 komada jurišne puške „AK-47 Kalašnjikov”, u cilju organizovanja oružanog otpora (ne precizira se koji događaj zahteva oružani otpor – radna pretpostavka – u slučaju nepoželjnog ishoda na predstojećim opštim izborima u Crnoj Gori / ukoliko mirni protesti ne ishoduju poželjnim razvojem događaja).

Mijanović navodi da je deo saznanja pribavio od lica Knežević Mitar (blisko lice OKG „Škaljari”), a na osnovu činjenice da je brat Knežević Mitra svešteno lice Knežević Ostoja“.

Mitar Knežević, kojeg Risto Mijanović navodi kao vezu sa SPC, crnogorskoj i regionalnoj javnosti je postao poznat nakon ubistva Ljubiše Mrdaka, pripadnika službe obezbjeđenja u pošti u Nikšiću, koju je sedmočlana grupa, čiji je Knežević bio član, pokušala da opljačka 20. oktobra 2021. godine. Mada i Knežević ima debeo kriminalni dosije mnogo prije ubistva Ljubiše Mrdaka, sada se prvi put pominje kao „blisko lice OKG Škaljari“.

Mitar Knežević je bio dio grupe srpskih ekstremista koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, spremala da „brani“ Cetinjski manastir tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra 2021. godine. Knežević je rođeni brat protojereja-stavrofora Ostoje Kneževića, ličnoga sekretara Joanikija Mićovića. Ostoja je godinama bio nastojatelj Sabornog hrama u Nikšiću, a nakon izbora Joanikija Mićovića za mitropolita, preselio se na Cetinje i sada u Eparhiji crnogorsko-primorskoj ima trostruku službenu ulogu: lični sekretar Mićovića, zatim, umjesto Gojka Perovića, namjesnik arhijerejskoga protoprezviterijata (obuhvata sve parohije na teritoriji Prijestonice) i paroh 2. parohije cetinjske.

Kneževića je na mjestu nastojatelja Sabornog hrama u Nikšiću zamijenio kontroverzni sveštenik Mijajlo Backović.

Cetinjanin Risto Mijanović je već 10-ak godina redovan „član“ medijskih rubrika o crnoj hronici. Još 2013. godine hapšen je, zajedno sa ocem Radovanom i tada maloljetnim bratom Filipom i još 12 osoba, u velikoj regionalnoj policijskoj akciji „Grom“, zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. U godinama nakon toga, Mijanović se pominje isključivo kao visokorangirani pripadnik Škaljarskog klana u više obračuna koji su se dešavali između ovog i njima suparničkog Kavačkog klana. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


GRAĐANSKI

Nema iznenađenja.
To je za Ristove našljednike sasma očekivano.
Posebice uz činjenicu da je srbočetničko-klerofašistička zbojna od pretprošle godine na vlasti.

Daklen, imaju svoj SS odred.
SS (njemački: Schutzstaffel (Šucštafel) – Zaštitni odred).

A ide im i ka’ ona tamo-njihova 4S.

SSSS (Schutzstaffel Savove sekte).

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

M PORTAL: „Škaljarci“ nabavili kriptovane telefone za Abazovića, u grupi i Jovica Vukotić?

KO JE KOMNADOVAO KRIMINALCIMA: Knežević privatno u Beogradu, sjutra bi trebao da se vrati na posao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Medojević: Spajić je jedan od birača fantoma

Otkrića turske policije: Tokom potrage za tijelom Mijanovića u vili Bojanića iskopana tri ženska tijela, isplivale i slike mučenja

Ustavni odbor nastavlja da saslušava kandidate za sudije US; Mušović: Spora pravda je ravna nepravdi

Petorica Rožajaca na osuđeničkoj klupi zbog ubistva iz osvete