test

RADAN KATNIĆ PISAO NOVOVIĆU: Znam da je tužilac Šoškić od vas tražio hapšenje moje bolesne majke – kakva bi to bruka bila za SDT

Standard

08/06/2024

13:23

Sin bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Radan uputio je pismo GST Vladimiru Novoviću u kom se osvrnuo, na kako kaže gomilu neistina koje je Novović iznio u toku gostovanja u jednoj TV emisiji. Radan Katnić je u svom pismu između ostalog napisao Novoviću da zna da je tužulac Šoškić ljut zbog medijske objave snimak njegovog saslušanja Milivoja Katnića, tražio od Novovića da uhapsi njegovu bolesnu majku, što bi kako kaže, bila još veća bruka za ovo tužilaštvo, ako može veća od ovoga što su sebi dozvolili.

Pismo Radana Katnića glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Nonoviću prenosimo integralno: 

Povezani Članci

Gospodine Novoviću, čuo sam za Vaše gostovanje u emisiji sinoć. Kako zbog saznanja o voditelju i njegovom ponašanju, ne gledam njegovu emisiju, informisao sam se iz teksta koji je objavila Pobjeda, ali vjerujem da je sve napisano tačno, pa cu Vam zbog mnogih neistina koje ste iznijeli sinoć, svjesno ili ne, odgovoriti, a sve u odbrani istine i časti moga oca, za kojeg znam da nije kriminalac, što Vi uporno pokušavate dokazati.

Na samom početku, iskreno, kao što to uvijek radim, jedan dobornamjeran savjet, nemojte više ovako providno čitati odgovore na pitanja koje vam voditelj postavlja, nego, kad već dolazite na dogovorni intervju, naučite prije toga napamet pitanja i odgovore jer crnogorska javnost stiče utisak da, ne samo da je intervju namjesten i tendenciozan, nego i da kao glavni specijalni tužilac ne vladate pravnom materijom i osnovnim činjenicama iz predmeta kojeg vodite.

Rekli ste da nemate nikave informacije o zdravstvenom stanju moga oca, obaviještavam Vas da, u momentu dok Vam ovo pišem, nalazim se u klinici Moj lab, gdje je u toku hirurški zahvat, a on se nalazi pod totalnom anestezijom, inače bi Vam ovo pismo pisao on, ali kako nije u mogućnosti, pišem Vam ja, iako će se on kad se probudi (ako se probudi) naljutiti na mene, ali zbog velikih neistina i manipulacija činjeničnim stanjem  nisam izdržao, i dok čekam da se završi operacija, pišem Vam.

Kako je puno toga rečeno, a ja nisam talentovan za pisanje, obrazložicu pojedinačno svaku neistinu i manipulaciju činjenicama koju ste iznijeli sinoć.

Pronalaza 14 zarđalih metaka kalibra 30. nije neko krivično djelo već manji prekršaj

Da počnemo od krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kojim ste pohvalili sinoć u emisiji, da ste ga mome ocu stavili na terert. Onaj ko je slušao, u najmanju ruku bi pomislio da ste našli deset pušaka , deset minobacača i slično, a nijeste, nego ste našli nekih 14 zarđalih metaka. U naredbi o sprovođenju istrage pročitao sam da se radi o kalibru 30 cab. Kako mi je otac bio oficir, pa mu je dio posla bio i poznavanje oružja, tako sam ja kao dijete uz njega zavolio isto to oružje i počeo da se bavim streljaštvom i milsio sam da puno znam o oružju, do momenta do kad je tužilac Šoškić naveo ovaj kalibar u proširenoj naredbi. Tada sam uzeo literaturu i počeo da istražujem ovaj kalibar. Došao sam do saznanja da je kosntruisan prije Drugog svetkog rata, ali vrlo brzo su ga proizvođači oružja neformalno proglasili nedovoljno jakim metkom. Posljednji put u masovnoj proizvodnji oružja upotrijebljen je krajem Drugog svjetkog rata, kada je američka fabrika oružja Remington, na zahtjev američkog ministrastva odbrane za potrebe američkih oficira za vezu, jer su puške bile manje od tadašnje standardne puške, u našem narodu poznate kao “Tomson”.

U Evropu su došli iskrcavanjem američkih trupa u Normandiju 1944 godine. Poslije Drugog svetksog rata samo su se neki unikantni primjerci u ovom kalibru proizvodili, tako da je ova municija koju ste našli stara koliko i iskrcavanje u Normandiju.

Pronalazak ovih 14 metaka kalibra 30 , Vi to dobro znate, nije neko krivično djelo, već samo manji prekršaj i dobro znate da će sud to odbaciti, ali javno u emisiji pominjete to kao teško krivično djelo moga oca, dakle 14 metaka iz Drugog svetskog rata.

Znam da je tužilac Šoškić tražio hapšenje moje bolesne majke

Drugo, pričate o krivičnom djelu pranja novca koje se stavlja mom ocu na teret. Izostavili ste da kažete sledece: da je moj otac prodavao svoju kuću i imanje na selu duži niz godina, čemu svjedoče nekoliko oglasa u domaćim i stranim objavama, između ostalih, javio se neki Turčin, koji je dao kaparu u iznosu od 30 000 eura, ali da ne dužimo priču, sve to moj otac objašnjavao na snimku na video kanalu Pobjede na Jutubu. 

Koliko je ovo krivično djelo kojim se u emisji hvalite i opravdavate pritvor moga oca banalno i besmisleno, može zaključiti svaki dobronamjeran građanin. Moj otac je bio sedam godina glavni specijalni tužilac i postupao u predmetima ukupne vrijednosti više od sto miliona eura, pa se onda, zamislite , našao sa jednim Turćinom kojeg ne poznaje od ranije i sa njim ulaže toliko napora da “operu 30 000 eura”, koje ce uložiti nigdje. Da bi laiča javnost znala, krivično djelo pranje novca sprovodi se uz složene finansijske operacije, kako bi se ogromna količina nelegalnog novca, stečenog kriminalnim aktivnostima, najčešće prodajom narkotika, unijela u legalne privrdene tokove, nakon toga i na račune u bankama, pa potom kupovale velike firme, i na taj način, do tog moment, generisao legalan novac, koji bi kasnije bio neometano korišten u razne svrhe, često za sticanje moći. Sve je ovo jasno svim građanima u Crnoj Gori i ne bismo “ovim teškim krivičnim djelom” zamarali javnost, nego je na tom sporazumu o kapari potpis stavila i moja majka koja je 40 godina u braku sa mojim ocem, pa je suvlasnik svega što on posjeduje. Međutim, taj papir sam donio ja i ona nije vidjela šta potpisuje, samo me je pitala šta je to, ja sam joj rekao da se javio kupac za novo selo da, prodajemo imanje. Ona je nevoljno, jer se protivila prodaji, na moj nagovor to potpisala. 

Ne bih ovo iznosio u javnost, jer su to naše privatne stvari, nakon podnošenja krivičnih prijava od strane moga oca protiv Miloša Šoškića, Miloš Šoškić poziva advokata Marjana Markovića da mu dostavi neka dokumenta, koja nije već 15 dana od zahtjeva za dostavlajnje i tom prilikom mu kaže, parafraziram, nije tačno ono što Miliovje piše, nije to tako bilo, ja mogu da iskoristim potpis na sporazumu o kapari i uhapsim Natašu. Naravno, kada mi je ovo preneseno, shvatio samto kao prijetnju i nijesam nikome od porodice sve do sada rekao. Nakon toga, objavljen je snimak. 

Nakon toga, objavljen je snimak u kome tata daje izjavu pred tužiocem šoškićem, objavljen na kanalu Pobjede. Dobio sam informacije iz tužilaštva da je Šoškić bio jako ljut zbog toga, jer je, kako je i sam rekao, ispao neznaven, i tražio je od Vas hapšenje moje majke. Kako moja majka boluje od teške i opake bolesti,a ja sam Vam ispričao kako je bilo, to bi bila još veća bruka za ovo tužilatvo, ako može veća od ovoga što ste sebi sinoć dozovlili.

Dolazimo do vrijednosti imovine zbog koje ste i došli u emisiju da saopštite, navodno, stručni uradak i ustvrdili da ukupna imovina u selima Barjamovica I Grbe iznosi million i pedeset hiljada eura. U rješenju koje ste nam dostavili o zabrani korištenja i raspolaganja imovinom, u koji ste uvrstili svu imovinu pa i onu koja je susvojina(a jedina dva slučaja koja smo našli da je tužilastvo odredilo zabranu korištenja bila je za imovinu porodice Duška Šarića I Safeta KaliĆa), svim ostalima bilo je dozovljeno korištenje imovine u toku postupka.

Ovo rješenje pominjem zbog toga što su sve nepokretnosti na novom selu izgrađene prije 2018. godine, što potvrđjuje ortofoto snimak iz marta 2018. godine, a mome ocu se stavlja na teret da je postao član kriminalne organizacije od 2020, pa je nejasno i djetetu od 15 godina kao je novcem, koji je, navodno, stekao učešćem u kriminalnoj organizaciji od decembra 2020. koristio da sagradi kucu i pomoćne objekte koje je gradio u toku 2010. godnie pa do 2012. godine a sve ostale nekretnine izgrađene su prije 2018. godne, pričamo o mjestu kod Grb, a u prethodnoj priči, oslovljavali smo ga sa Novo sel (ovdje se kao dokaz prilaže slika ortofoto snimka koju dostavljam).

2018. godinu navodimo kao godinu kada imamo ortofoto snimak jer od prije ne postoji snimak koji je javno dostupan, a ako ga Vi imate, bilo bi pošteno da ga dostavite.

Pošto ste Novo selo (k.o. Grbe) procijenili na 315. 000 eura, a malo više od toga smo ga mi i prodavali, iako se izgradnja odvijala kada su cijene materijala bile mnogo niže, a Vi ste u procjeni koristili troškovnu metodu, pa ste dobijeni iznos morali korigovati koeficijentima I faktorima dobijenim uvrštavanjem inflacije, kamata i mnogih drugih faktora kroz složene matematićke formule. Ali, o metodama nećemo sad, nego nakon dobijanja “ekspertize” , ako je budete htjeli dati, jer na svaki način opstruirate naša pisma i zahtjeve.

Da li se SPO i SDT pretvorilo u servis koncerna Vijesti

Skoncentrisaćemo se na Barjamovicu i ovih 730. 000 eura, koliko tvrdite da vrijedi ukupno 461.82 kvadrata nezavršenih objekata, od čega je 360 kvadrata namjena stanovanje ,a 85.8 kvadrata su garaže.

U prilogu ovog teksta dostaviću fotografije svake kuće iznutra, a spolja, da bi se građani uvjerili u kakvom su stanju i fazi radovi. Kada bi ukupnu vrijednost od 735. 000 podijelili sa ukupnom kvadraturom od 461 kvadrata objekata, od kojh je samo jedan od 88 kvadrata završen, a ostatak od 373 sa 86 kvadrata garaze završen 60 do 70 odsto (prati fotografije).

Kada se ovaj Vas nalaz uzme u obzir, isapda da je 60 do 70 odsto završenih objekata građenih metodom “kamen na kamen”  građeni od kamena koji se našao tu prilikom čišćenja teretena, u prosjeku iznosi 1.591 euro po metru kvadratnom. Kada bismo od ovoga oduzeli garaže u kojima nije sprovodjena struja niti stavljan patos, već je samo mrtva ploča, što se sve vidi sa fotografija, ostaje nam 376.8 kvadratnih metara stambenog prostora, u prosjeku završenog 70 do 80 odsto i kada se to izraćuna dolazi se do cifre da je kvadrat u selu Barjamovica građen od kamena bez fasade unutra ili spolja  iznosi 1.900 eura po kvadratu, što je apsolutni nonsense i govori o tome koliko je ozbiljna ova Vaša ekspertiza, koju ste namjerno iznijeli sinoć na televiziji Vijesti, kako biste moga oca prikazali kao kriminalca koji je “uzimao novac i gradio po Barjamovici”

Odmah ste posle hapšenja objavili snimak iz vazduha Barjamovice, gdje ona kao i svaka planina iz vazduha najljepše izgleda, to su odmah novinari Vijesti objavili na svom portalu, pa se pitam da li je SPO i SDT pretvorilo u servis pomenutog koncerna Vijesti.

Samim tim što ste se dva puta pojavili za dvije godine samo u pomenutom koncernu, a ne negdje drugo ili na Javnom servisu koji postoji zbog takvih stvari, da bi se javni funkcioneri mogli obratiti javnosti i iznijeti svoja mišljenja i problem na razne društvene teme. Ili,kako je to predviđeno, organizovati konferencije gdje bi Vas novirani, svi osim ovih iz Vijesti, mogli pitati sve što smatraju da javnost treba da zna. Vi ste se odlučili za jedan drgačiji metod rada, ne bašpohvalan, dakle, napravil ste dil sa koncernom Vijesti da oni od Vas prave heroja i kult ličnosti, a Vi njima da dajete tajne podatke iz istraga, kako bi oni sebi povećavali tiraži i objavljivali fazno u djelovima, nalik nekadašnjim španskim serijama. 

Mogao bih Vam pisati o ovim dilovima i problemima koje će takvo postupanje da napravi, ne samo ljudima koje kompromitujete, kroz takav način dehumanizujete objavljivanjem privatnih poruka gdje oni pričaju ono što misle ne pazeći na rječnik, nego i Vama samima kada pritužbe stignu do Suda u strazburu, ali nemam vremena, tata se za 15 mnut nadam se budi, ako bog da.

Da vam optužnica išta valja, ne biste išli Vi u emisiju da se ponižavate pred onim isljednikom

Reći ću Vam samo još par stvari, kako bismo ovo skratili.

Juče ste u emisiji rekli da sumnjate da sva naša imovina nije ustvari imovina naše šire porodice, već isključivo Milivojeva, te da on nije prilikom pretresa iznio primjedbe da to nije njegovo, tu ste iznijei neistinu jer su dva svjedoka jasno čuli i prenijeli nama da je jasno rekao koja kuća pripada njemu, meni a koje kuće pripadaju njegovom starijem bratu Radomiru, te mladjem bratu Slavku i sinovcu Miloradu, a u izjašnjenju pred Šoškićem, detaljno je iznio koliko je ko u tom period dao novca za izgradnju. Dakle, sve da se prihvati ova Vaša besmislena procjena od 735. 000  eura, ona se dijeli na tri brata i jednog sinovca, jer je u katastru to upisano kao zajednička svojina i to jeste tako cijelo Cetinje zna da mi mlađi stric živi tamo bar pola godine.

U međuvremenu, dok čekamo ovdje, došao je stric Radomir, iznenađen procjenom koju ste saopštili i donio ovlašćenja svih suvlasnika da Vam svu ovu imovinu, Vama Šoškiću i ekspertu koji je radio procjenu, damo u 50 odsto vrijednosti Vaše procjenjene vrijednsoti, pa je Vi prodajte koliko vrijedi i zaradite. Ovih 200, 000 kvadrata đedovine vas častimo.

Da ta optužnica išta valja, ne biste išli Vi u emisiju da se ponižavate pred onim isljednikom, jer znam da držite do sebe. Znam takođe da idete o na boks, a kako sam i ja dugo trenirao i volio ovu plemenitu vještinu, pozvaću Vas da ovu, uslovno rečeno borbu  (iako ja to intimno smatram progonom jer ste mnogo jači), nastavimo po pravilima boksa, što znači nema udaraca ispod pojasa , nema udaranja u potiljak i nema udaranja dok je protivinik na zemlji ili u nesvijesnom stanju, a Vi ste sinoć, dok je moj otac bio u dubokoj anesteziji došli u namještenu emisiju, sa sve papirima i napisanim tekstom i uradili ono što njemu najvise smeta, pokušali da mu ukaljate obraz.

Neka sudnica bude taj ring, a Vi se postarajte da optužni predlog, kada ste već tako sigurni u dokaze i optužnicu, predate tu istu optužnicu prije isteka od šest mjeseci, koliko je maksimalno da možete držati pritvorenika bez podnijete optužnice. Onda zatražite javno suđenje i dođite sa Šoškićem na suđenje, kako je to moj itac uradio u slučaju ,,državni udar”. Na taj način stanite iza sinoćnjih riječi i u poštenom duelu ga pobijedite, i sami sa sobom riješite dilemu jeste li bolji od njega.

Sinoć ste takodje pricali o mom novcu i novcu moje sestre koji nam je otac ostavio na računima. To se inače nikad ne radi posebno, ne tako javno, ali moram reći da sam zahvalan zbog toga jer već dva i po mjeseca od kada je tata pritvoren, ne mogu od banke da dobijem informaciju da li su ova sredstva blokirana ili šta se desava. Juče sam po prvi put poslije ovih dva mjeseca uspio da podignem sredstava sa računa. Da ste stavili blokadu, ne bih zamjerio, samo da me pismeno obavijestite rjesenjem kao i za imovinu, pa ću ja vidjeti šta ću dalje, ali ovako da ne date službenicima u upravi banke da me obavijesti, nego da prijetite i njihovim progonom, to samo govori koliko je ovo lično postalo.

Kad smo već kod banke, dugujem veliko izvinjene službenicima banke, upravi i šefovima banke, jer sam se prekjuče poslije dva i po mjeseca nemogućnosti podizanja svog novca i svakodnevnog dolaska u banku i zadržavanja po par sati, ponašao malo grublje ,što nije moj manir. Posebno izvinjene gospodji Bošković zbog rasprave.

Kada ste već objavili stanje na našim računima, trebali ste objaviti i iznos na svojim računima, to bi onda bilo ravnopravno jer i ako čovjek radi nešto što se inače u našem društvu ne radi, ali smatra da je zbog većeg cilja, onda treba da pođe prvo od sebe pa svih ostalih.

Policiju i agente ANB-a koje šaljete da me prate danonoćno, vrlo brzo provalim

Čekamo ekpertizu od million i pedeset hiljada, umalo da zaboravim policiju i agente ANB-a koje šaljete da me prate danonoćno, vrlo brzo provalim, pa se gubi svaki smisao, a oni ispadaju ne previše lucidni.  I onu ekipu sa Novog sela koja me posmatra i fotografise, ako je to policijska (jer u ranijem periodu vidjeli smo da osim policije ove radnje sprovode i neke NVO koje su van domašaja zakona, a ne samo zakona nego i morala) obavještavam ih da tamo idem da hranim pse, a to radim noću jer danju ne mogu da stignem od posla i cekanja po bankama da podignem platu. Već ih primjećuju I komšije misle da su lopove, pa se bojim da ih ne istuče neko od onih gorštaka.

Jedan od njih je pao, ispao mu je poklopac od fotoaparata, ostavio sam mu ga na ivici ograde, da ga ne terete za uništavanje imovine uzete na revers.

Takođe Vas molim da ne maltetirate ljude po državnim institucijama, na primjer službenike elektrodistribucije, ljude u ministarstvima koji su mi dali rješenje o osnivanju poljoprivrednog gazdinstva, ljude po osiguravajućim kućama, jer ipak ste vi Specijalno tuzilastvo i Specijlano policijkso odjeljenje, ne ide da se bavite time, utvrđivanjem debljine stabala trešnje, smokve ili sorti koka nosilja. 

Pomenuli ste i stan koji je Milivojev, pa ste bili jako konfuzni i ostali nedorečeni, to je stan u kojem smo mi živjeli kao porodica, kada sam se ja oženio, oni su se preselili, a ja sam ostao u stanu. Miliovje se sedam godina nije pojavljivao tu, pa je iskoristio zakonsku mogućnost da, ukoliko nije stanovao duži vremenski period, a duže od pet godina, iskoristio je zakonsku mogućnost da se može obaviti pretres i bez njega.

Što se tiče tog pretresa, da znate, i tu ste obalili neslavni rekord od momenta od kada je policija upala u stan i sjela me za kuhinjski sto, pa do završetka procesnih radnji i samog pretresa prošlo je blizu 12 sati, što je vjerovatno svjetski rekod. 

Radan Katnić

Izvor (naslovna fotografija):

Šoškić i Novović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Sreten Vujović

08 Jun. at 14:54

Plan je dobar! Koncern “Vijesti” u vlasništvu čovjeka iz suśedne države koja je saučestvovala u pokušaju državnog udara, putem terorizma, i jedan portal se već godinama sude i krvniče, a obije strane su se dale u satanizovanju Milivoja Kantića! U najvećim nelogičnostima postoji neka logika! Za javnost smo krvnici, a nalazimo se na istom zadatku! Puna je crnogorska društvena i politička scena sličnih obmana, počev od politike pa do crkvene problematike!