STANDARD SAZNAJE: Bivši đakon SPC preko tri sata davao iskaz beogradskom tužiocu o zataškavanju pedofilije unutar SPC

Bivši đakon Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojan Jovanović, koji je svjedok u procesu izviđaja koji je protiv Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) SPC i mitropolita Joanikija, pokrenulo Više državno tužilaštvo u Podgorici, povodom navodnog zataškavanja slučajeva pedofilije unutar te crkve, dao je danas iskaz beogradskom tužilaštvu koje je trajalo više od tri sata, saznaje Standard.
STANDARD SAZNAJE: Bivši đakon SPC preko tri sata davao iskaz beogradskom tužiocu o zataškavanju pedofilije unutar SPC

Jovanović

Pravni zastupnik Jovanovića, advokat Aleksandar Olenik rekao je u izjavi za Standard da se izjava njegovog klijenta sada “prebacuje na papir”, te da očekuje da u narednih 10 ili 15 dana njegova izjava stigne u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

“Gospodin Jovanović je dao iskaz ovdje tužiocu u Beogradu. To je trajalo nešto više od tri sata i snimljen je audio i vizuelno i sada se to sve prebacuje na papir i stavlja se na cd ili neku vrstu nosača informacija i to se onda šalje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Ja mislim da bi u narednih desetak, petnaest dana to trebalo da bude u Podgorici. U ovom trenutku dok ne dobijem zapisnik, odnosno dok se ne uradi transkripcija tog snimka, dok e ne prekuca sve i dok se to ne završi, ne mogu, za sada, da kažem ništa više od ovoga”, rekao je Olenik.

Jovanović je inače u novembru prošle godine dobio poziv iz crnogorskog tužilaštva kako bi dao iskaz o navodima iz prijave koju je protiv SPC u Crnoj Gori podnijela nevladina organizacija Montenegro International.

Podgoričko tužilaštvo je pokrenulo izviđaj protiv MCP i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije te da će nakon prikupljenih dokaza i njihove procjene donijeti odluku u tom predmetu. Iz Tužilaštav su tada kazali da je povodom ovog slučaja saslušan i mitropolit Joankije.

Jovanović je inače autor knjige iz 2021. godine “Ispovest kako smo ubili Boga”, u kojoj se iznose navodi o pedofiliji unutar crkve, i u kojoj je otpužio mitropolita Joanikija da je zataškao takve slučajeve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija. V.K.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


pop glovo

jowoglowo

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Bivši đakon SPC o optužbama za pedofiliju: Dokumenti potvrđuju moju priču

Poznato i nepoznato o navodima o pedofiliji u SPC

Svjedok tvrdi da je iz straha promjenio iskaz, a odbrana da je napravio uslugu Tužilaštvu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sukob radnika u Baru završio tragično: Kajević u tuči ubio Ličinu pa se predao policiji

Abazović se opet okomio na medije koji nijesu pod njegovom kontrolom: Kampanja protiv mene za IQ koji je jako nizak

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Napad na novinare Gradske TV: Sveštenik udario u kameru snimatelja