test

STANDARD SAZNAJE: Bivši đakon SPC preko tri sata davao iskaz beogradskom tužiocu o zataškavanju pedofilije unutar SPC

Standard

04/07/2022

15:25

Bivši đakon Srpske pravoslavne crkve (SPC) Bojan Jovanović, koji je svjedok u procesu izviđaja koji je protiv Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) SPC i mitropolita Joanikija, pokrenulo Više državno tužilaštvo u Podgorici, povodom navodnog zataškavanja slučajeva pedofilije unutar te crkve, dao je danas iskaz beogradskom tužilaštvu koje je trajalo više od tri sata, saznaje Standard.

Pravni zastupnik Jovanovića, advokat Aleksandar Olenik rekao je u izjavi za Standard da se izjava njegovog klijenta sada “prebacuje na papir”, te da očekuje da u narednih 10 ili 15 dana njegova izjava stigne u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

“Gospodin Jovanović je dao iskaz ovdje tužiocu u Beogradu. To je trajalo nešto više od tri sata i snimljen je audio i vizuelno i sada se to sve prebacuje na papir i stavlja se na cd ili neku vrstu nosača informacija i to se onda šalje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Ja mislim da bi u narednih desetak, petnaest dana to trebalo da bude u Podgorici. U ovom trenutku dok ne dobijem zapisnik, odnosno dok se ne uradi transkripcija tog snimka, dok e ne prekuca sve i dok se to ne završi, ne mogu, za sada, da kažem ništa više od ovoga”, rekao je Olenik.

Jovanović je inače u novembru prošle godine dobio poziv iz crnogorskog tužilaštva kako bi dao iskaz o navodima iz prijave koju je protiv SPC u Crnoj Gori podnijela nevladina organizacija Montenegro International.

Podgoričko tužilaštvo je pokrenulo izviđaj protiv MCP i mitropolita Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije te da će nakon prikupljenih dokaza i njihove procjene donijeti odluku u tom predmetu. Iz Tužilaštav su tada kazali da je povodom ovog slučaja saslušan i mitropolit Joankije.

Jovanović je inače autor knjige iz 2021. godine “Ispovest kako smo ubili Boga”, u kojoj se iznose navodi o pedofiliji unutar crkve, i u kojoj je otpužio mitropolita Joanikija da je zataškao takve slučajeve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija. V.K.

Izvor (naslovna fotografija):

Jovanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

pop glovo

04 Jul. at 16:14

jowoglowo