test

Viši sud: Ministar pravde odlučuje kojoj državi će biti izručen Do Kvon

Standard

10/04/2024

17:44

Postupajući po ukidnim razlozima Vrhovnog suda, Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Do Kvona u odnosu na obje zamolnice - Južne Koreje i SAD-a, dok će konačnu odluku o ovom predmetu donijeti ministar pravde.

Međutim, ova odluka Višeg suda nije pravosnažna jer postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Vrhovni sud Crne Gore je nakon tajnog vijećanja i glasanja 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje.

Državljanin Južne Koreje Do Kvon u prihvatilištu je za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, nakon što je na aerodromu u Podgorici uhapšen sa lažnim pasošem.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Izvor (naslovna fotografija):

Do Kvon, RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)