test

Koncert povodom obilježavanja 90 godina od rođenja kompozitora Vojina Komadine

Standard

04/12/2023

15:41

Koncert povodom obilježavanja 90 godina od rođenja uglednog kompozitora savremene muzike akademika Vojina Komadine održaće se u srijedu, 06. decembra u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom u 20 sati.

Bogat i stilski raznoliki klavirski opus kompozitora Vojina Komadine predstaviće pijanista Bartolomej Stanković, vanredni profesor i rukovodilac Katedre za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Stanković je, posebno za podgoričku publiku pripremio cross- concert , program na kojem će između kompozicija pričati o kompozitoru i njegovim fazama stvaralaštva.

Koncert u Muzičkom centru Crne Gore u čast profesora Komatine dio je regionalne turneje, a pored Podgorice, jubilej će se obilježiti i u Karlovcu, Tuzli, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci.

ULAZ SLOBODAN

BARTOLOMEJ STANKOVIĆ

Bosanskohercegovački pijanista i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011). Postdiplomske studije završio je na Stenvej akademiji u Veroni (2012). Dobitnik je broj- nih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt KLAVIR – kroz historiju i građu koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Održao je preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji, a kao solista je nastupao uz: Dubrovački simfonijski orkestar (Tvrđava Revelin, Dubrovnik), Kamerni simfonijski orkestar Zenica (Bosansko narodno pozorište, Zenica), a sarađivao je i sa Sarajevskom filharmonijom (Narodno pozorište, Sarajevo). Izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegova tri nosača zvuka: CD album Balkan Madness BH edition (2018), Voyage (2020) i album Resonance (2021) sa djelima bosanskohercegovačkih kompozitora. 

Akademik VOJIN KOMADINA 

(Karlovac, 8. XI 1933 – Beograd, 9. II 1997) Kompozitor, jedna je od značajnijih ličnosti jugoslovenske muzike u drugoj polovini XX veka. Preko četiri decenije bio je aktivno prisutan na jugoslovenskoj muzičkoj sceni svojim kompozicijama i brojnim angažmanima u kulturno-obrazovnim institucijama i strukovnim organizacijama. 

Osnovnu školu i gimnaziju završava u Beogradu, kao i srednju muzičku školu Stanković. Njegove kompozitorske sklonosti otkriva Svetomir Nastasijević koji mu daje prve poduke, dok u srednjoj muzičkoj školi o umijeću komponovanja uči od Božidara Trudića. Ovo je period kada nastaju prva značajna djela Dvije pesme Antigone, Svita za klavir. Studije započinje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje u klasi Božidara Trudića završava kompoziciju. Među stu- dentskim radovima ističu se: Druga rukovet – Pjesme iz Makedonije za mješoviti hor (1956/58), Simfonijeta za gudače (1958/59), Peta rukovet – Makedonska za mješoviti hor (1960) i, diplomski Koncert za klavir i orkestar br. 1 (1960).

Bio je prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Saradnju sa Muzičkom akademijom u tadašnjem Titogradu (potom na Cetinju) započinje 1985. godine, kao spoljni saradnik za predmete Harmonija i Harmonska analiza, a kasnije i za Kompoziciju i Orkestraciju. Od 1992. godine zasniva stalni radni odnos na Muzičkoj akademiji u Podgorici, kada je izabran u zvanje redovnog profesora na predmetima Kompozicija i Orkestracija. Od 1994. godine obavlja i dužnost v.d. dekana i na tim duž- nostima ostaje do kraja života. Kao v.d. dekan Muzičke akademije, maksimalno se anga- žuje u rješavanju brojnih problema koji su pratili ovu ustanovu, od požara koji je uništio prostor i veći dio instrumentarija, do preseljenja Akademije na Cetinje 1996. godine. Bio je jedan od zagovornika formiranja umjetničkog centra na Cetinju, zalagao se za otvara- nje poslijediplomskih studija na Muzičkoj akademiji, a posebno je isticao neminovnost osnivanja simfonijskog orkestra. 

Bogat kompozitorski opus od preko 200 djela obuhvata ostvarenja za djecu, instrumen- talnu, vokalnu, orkestarsku, elektroakustičku, kao i scensku muziku. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je Refrain IV – Nijemo glamočko kolo (1975) za klavir, posvećeno doajenu hrvatskog pijanizma, profesoru emeritusu Vladimiru Krpanu. 

Od 2017. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu održava se manifestacija Dani Vojina Komadine, a od 2019. godine i naučni skup SITUMS (Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu), na kojem je jedna od sesija posve- ćena životu i djelu Vojina Komadine. 

Ostavite komentar

Komentari (0)