test

Abazović ide u Srebrenicu, ostaje nada da ovog puta neće obrukati državu

Standard

08/07/2023

10:00

Odlazeći premijer Dritan Abazović učestvovaće u ime Crne Gore na obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici, koja će biti održana 11. jula u Potočarima, saznaje portal Pobjede.



Ove godine biće sahranjeno još 30 žrtava genocida, objavio je ranije Insitut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Abazović je i prošle godine prisustvovao obilježavanju godišnjice genocida i obrukao državu Crnu Goru.

SRAMNO OBRAĆANJE
Na komemoraciji u Potočarima kazao je tada da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima“?! Poručio je i da genocid „nijesu počinile vojske, nego politike zla, smrti i prevara“.

Nakon žestokih reakcija regionalne javnosti, ali i poziva Memorijalnog centra Srebrenica, te direktora ovog Centra Emira Suljagića i organizacije „Majke Srebrenice“ Abazović se izvinio, uz obrazloženje da nije imao jasno izrečenu misao.

  • Oprostite, majke Srebrenice, na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi – saopštio je tada Abazović.

Za sada nema informacija da li će odlazeći crnogorski premijer ove godine govoriti u Potočarima, jer agenda još nije konačna.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica prošle godine izvinio se porodicama žrtava što su morali da slušaju relativizaciju genocida sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja, kako je tada napisao na Tviteru.

Memorijalni centar tada se obratio direktno Abazoviću, zahvaljujući mu što je bio u Potočarima, ali uz dodatno upozoreje.

  • Genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio „ubijanje ljudi“, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih – saopštili su oni na Tviteru.

Organizacija „Majke Srebrenice“ pozvala je Abazovića da im se izvini, kao i svim žrtvama genocida.

  • Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mjesta za relativizaciju zločina – poručile su one tada na svom Tviter nalogu.

Nije Abazović prvi put prošle godine relativizovao genocid u Srebrenici. To je učinio i u martu 2021. godine, tada, braneći ministra pravde – Vladimira Leposavića, u vladi Zdravka Krivokapića, u kojoj je on bio potpredsjednik.

Leposavić je tada u parlamentu negirao genocid u Srebrenici, a Abazović se oglasio tek četiri dana kasnije i to nakon žestokih reakcija međunarodne javnosti – od Brisela i Londona do Vašingtona. Na Tviteru je napisao da se u Srebrenici jeste dogodio genocid i da onima koji to ne razumiju nije mjesto na državnim funkcijama. Napisao je i „Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla“.

No, već sjutradan, u svom maniru, „relaksirao“ je te ocjene. Gostujući na Javnom servisu saopštio je da Leposavić nije negirao genocid u Srebrenici, da se ta tema zloupotrebljava već duže vrijeme, posebno u toku izbora, da se žrtvama Srebrenice trguje, te da on neće da učestvuje u tome?!

POZIV
Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari – Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. pozvao je nakon toga tadašnjeg crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, njegovog potpredsjednika Dritana Abazovića, kao i tadašnjeg ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se s činjenicama o genocidu, uz upozorenje da njihove posljednje izjave kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudski utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji.

Ukazali su trojici zvaničnika da je Crna Gora u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja s prošlošću, tranzicijske pravde, te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Posebno su se osvrnuli na Abazovićevu tvit reakciju.

  • Gospodina Abazovića napominjemo da poslije potvrde da je u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći „okrenimo se budućnosti, idemo dalje“, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu nijesu upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla – poručili su iz Memorijalnog centra.
Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

Dana

08 Jul. at 09:54

Ne znam zašto on ide. Ne treba mu to.
Da li je pitao da li ga primaju. Ako ga prime, najveće izvinjenje treba da im uputi