test

Abazović ove godine neće govoriti u Potočarima

Standard

11/07/2023

08:20

Obilježavanju 28. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, prisustvovaće premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, ali ove godine neće govoriti na komemoraciji.



Iz organizacionog odbora obilježavanja 28. godišnjice, Pobjedi je rečeno da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poslao video-poruku koja će biti puštena u okviru ceremonije odavanja počasti žrtvama, jer je spriječen da prisustvuje zbog NATO samita koji se održava u Litvaniji.

Komemoraciji koja se održava danas, prisustvovaće poglavar Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, sa delegacijom.

Užasni ratni zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je na prostoru bivše Jugoslavije pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Vojnici Republike Srpske, ubili su 8.372 muškarca i dječaka samo zato jer su bili Bošnjaci. U Memorijalnom centru Srebrenica je ove godine iskopano još 30 grobova za identifikovane žrtve, a za 1.000 njih se još uvijek traga. Genocid su počinili vojnici Republike Srpske čiji je predsjednik tada bio ratni zločinac Radovan Karadžić, a pod vojnom komandom ratnog zločinca Ratka Mladića.

Vlada Crne Gore je juče saopštila da je Organizacioni odbor uputio poziv najvišim zvaničnicima Crne Gore da prisustvuju komemoraciji i dženazi u Potočarima. Pored Abazovića, u Potočarima će biti i ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić.

” Svojim prisustvom delegacija Vlade Crne Gore će odati počast žrtvama genocida i tom prilikom ukazati na jasan stav Crne Gore kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i svi drugi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije. Prisustvo na komemoraciji 28. godišnjice obilježavanja genocida predstavlja kontinuitet iskazivanja poštovanja žrtvama i posvećenosti Crne Gore u obezbjeđivanju trajnog mira na Zapadnom Balkanu kako se slični zločini ne bi nikad više ponovili”, saopšteno je iz Vlade.

Abazović je prošlegodine, na komemoraciji u Potočarima svojom izjavom da ,,genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima“ izazvao burne reakcije domaće i međunarodne javnosti.

Majke Srebrenice prije svega, ali i brojni političari, uputili su pozive Abazoviću da se izvini zbog tih riječi, suprotnih definiciji genocida prema kojoj on predstavlja ,,namjeru da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva“, kako se navodi u UN-ovoj Konvenciji za prevenciju i kažnjavanje zločina genocida.

Majke Srebrenice su zatražile od premijera Crne Gore da se izvini svim žrtvama genocida u Srebrenici.

” Naša djeca su ubijena samo zato što su Bošnjaci, ubila ih je organizovana vojska. U Potočarima nema mjesta za relativizaciju zločina”, kazale su tada one.

Nakon oštrih reakcija Majki Srebrenice, Abazović se izvinio riječima:

” Oprostite, majke Srebrenice, na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi.

Kako je Pobjedi rečeno, ovogodišnja poruka predsjednika Milatovića se „drastično razlikuje“ od prošlogodišnje i u njoj nema mjesta relativizaciji genocida”, naprotiv. Abazović nije tražio ove godine da govori na komemoraciji.

Skupština Crne Gore je 17. juna 2021. godine izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Rezolucijom se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Samo dan nakon usvajanja Rezolucije, aktuelni predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević iz Demokratskog fronta je u intervjuu u emisiji „Usijanje dana“ na TV Kurir, 18. juna, kazao da se u Skupštini vidjelo ko je izdajnik, da su Srbi napadnuti i da treba da se brane.

” Uostalom, mislim, Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici”, kazao je tada Kovačević.

Više državno tužilaštvo je u septembru 2021. godine formiralo predmet zbog krivičnog djela – izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Osnovni sud u Nikšiću je oslobodio Kovačevića odgovornosti, a Viši sud je u Podgorici utvrdio da je Kovačević negirao genocid u Srebrenici, ali da time nije izazvao nacionalnu i vjersku mržnju. Slučaj je pred Apelacionim sudom. To je zasad, prema dostupnim podacima, jedini slučaj negiranja genocida u Srebrenici pred pravosudnim organima Crne Gore. Odobravanje, negiranje i relativizovanje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina su krivična djela iz čl. 370 st. 2 KZCG, koje je uvedeno u Krivični zakonik 2010. godine.

Zbog genocida je dosad osuđeno preko 50 osoba na više od 700 godina zatvora. Radovan Karadžić je u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim djelovima BiH. Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Memorijalni centar Srebrenica

Ostavite komentar

Komentari (0)