test

ANALIZA BROJKAMA IZBORA U GUSINJU: Kako su se prelivali glasovi od 2020. do juče

I. Đoković

16/09/2024

11:49

Na juče održanim lokalnim izborima u Gusinju koalicija Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) ''Srcem za Gusinje'' dobila je 14 mandata. Slijedi lista ''Zajedno za Gusinje'' - Albanski forum i DUA - sedam mandata, Demokratska partija socijalista (DPS) sa šest mandata, Pokret za Gusinje dva mandata i Demokratska Crna Gora jedan mandat. U parlamentu Gusinja ima 30 odborničkih mjesta.

Ovakva raspodjela mandata jasno ukazuje da nijedna od koalicija i partija neće moći samostalno da vrši vlast, te će biti potrebno formiranje postizbornih koalicija.

Analiza rezultata sa prethodnih lokalnih izbora iz 2020. godine koji su održani u tom gradu kao i sa raspodjelom glasova na parlamentarnim izborima 2023. pokazuje rast podrške Bošnjačkoj stranci, međutim daleko od toga koliko su u ”pobjedničkom” govoru prvaci te partije naveli.

Rast podrške od preko 130 posto kako su sinoć saopštili iz Bošnjačke stranke naprosto nije tačan.

Naime, portparol te stranke je u objavi na društvenoj mreži Facebook objavio da su odnosu na prethodne izbore zabilježili rast od 134 posto.

“Sjajan rezultat koalicije “Srcem za Gusinje” na danas održanim lokalnim izborima u Gusinju. Bošnjačka stranka je ostvarila rast od 134 posto u odnosu na prošle izbore! Ovo je potvrda ispravne politike koju BS vodi u kontinuitetu. Hvala političkoj konkurenciji na korektnoj kampanji, a svim građanima na pokazanoj demokratskoj zrelosti”, saopštio je Omeragić.

POREĐENJE LOKALNIH 2020., PARLAMENTARNIH I LOKALNIH IZBORA 2024.

Kad se uporede rezultati sa lokalnih izbora 2020. i parlamentarnih izbora iz 2023. u Gusinju, Bošnjačka stranka je u koaliciji sa Liberalnom partijom na lokalnim osvojila 242 glasa, dok je na parlamentarnim izborima osvojila 481 glas.

U jednačinu je potrebno ubaciti i Socijaldemokrate i Socijaldemokratsku partiju koji su na juče održanim lokalnim izborima nastupili u koaliciji sa Bošnjačkom strankom i osvojili 916 glasova.

Na lokalnim izborima 2020. godine SD je uzeo 499 glasova, a SDP 80, što skupa čini 579 glasova. Kad se to sabere sa rezultatima BS-a iz te godine dobije se 821 glas, što im donosi rast od 95 glasova na juče održanim izborima.

Ukoliko bi gledali rezultate parlamentarnih izbora u Opštini Gusinje iz 2023. godine, podaci pokazuju da je SDP osvojio 68 glasova, a Bošnjačka stranka 488. S obzirom da je SD bila dio velike koalicije okupljene oko DPS njihov rezultat nije moguće upotrijebiti, ali svakako su toj koaliciji doprinijeli sa izvjesnim brojem glasova.

Ono što je analizom rezultata juče održanih izbora jasno je da je ta koalicija osvojila najveći broj glasova i ostvarila rast.

PAD PODRŠKE POKRETU EVROPA SAD, DEMOKRATSKOJ PARTIJI SOCIJALISTA, DEMOKRATAMA I SNP-u

Za razliku od Bošnjačke stranke, SD i SDP-a pad rejtinga u Gusinju zabilježili su PES, Demokrate, SNP i DPS.

Kako Pokret evropa sad nije postojao u periodu održavanja lokalnih izbora 2020. godine, kao reper je moguće uzeti rezultate parlamentarnih izbora kada su osvojili 57 glasova, dok su Demokrate dobile 109 glasova.

SNP je bio dio velike koalicije Za budućnost Crne Gore na parlamentarnim izborima, ali su na lokalnim 2020. nastupili samostalno i osvojili 75 glasova.

To bi hipotetički značilo da zbrojeno ove tri partije bi imale 241 glas, jer iako SNP nije učestvovao na ovim lokalnim izborima oni kao i PES su dali podršku listi Demokrata, koja je uzela 110 glasova.

Gledajući brojke jasno je vidljiv pad podrške Demokratama, PES-u i SNP-u od preko 100 glasova ili više od preko 50 posto.

Osim ove tri partije pad je zabilježila i Demokratska partija socijalista. DPS je na lokalnim izborima 2020. godine osvojila 776 glasova da bi kao velika koalicija sa SD, LP i Demokratskom unijom albanaca osvojili 509. Ovaj trend pada nastavljen je i na juče održanim izborima kada su osvojili 434 glasa.

Ono što već drugi put zaredom ostaje primjetno kod izbora u Gusinju je i mala izlaznost koja je 2020. bila 46,59 posto dok je juče bila neznatno niža i iznosila je 46,03 posto.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)