test

Beranski parlament danas skraćuje mandat?

Standard

20/09/2024

07:03

Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta biće kvoruma i većine koja će skratiti mandat Skupštine opštine Berane i time prekinuti višemjesečnu političku agoniju u ovom gradu, koja je dovela do kolapsa funkcionisanja opštinskih organa.

To je Portalu RTCG kazao jedan od odbornika koji su danas imali međusobne komunikacije i sjednice odborničkih klubova.

„Prema onome što mi u ovom trenutku imamo, kvoruma će biti i za skraćenje mandata će glasati makar dvadeset, ako ne i više odbornika“ – rekao je taj odbornik.

On je podsjetio da je ministar Maraš Dukaj juče uputio na elektronskoj sjednici Vlade uozorenje SO Berane zbog neodržavanja sjednica i nefunkcionalnosti organa i službe.

„Šta to znači? Prema našem tumačenju, ako danas eventualno dođe do komplikacija, Vlada će već u ponedjeljak skratiti mandat SO Berane i uvesti prinudnu upravu“ – smatra taj sagovornik.

Prema njegovim riječima, sada je već samo pitanje dana, danas ili za dva-tri dana, do kraja jedne političke krize i agonije kakva do sada u Beranama nije zabilježena.

Ako danas bude kako vjeruje naš sagovornik, odnosno ako na današnjoj sjednici bude skraćen mandat Skupštini opštine, čim ta odluka bude objavljena u Službenom listu, predjsednik države će raspisati vanredne lokalne izbore.

Do agonije u Opštini Berane, došlo se kada dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine između NSD i Demokrate nije uspjela, jer nije bilo neophodne većine u vladajućoj koaliciji, i kada sve to nije završeno do 13. jula.

Mjesec ranije, naime, 13. juna dotadašnji predsjednik Vuko Todorović (NSD) je dao ostavku, a nešto prije i potpredsjednik Damjan Ćulafić (Demokrate), ali u međuvremenu na dvije sjednice nije došlo do rotacije. Tako je istekao rok od 30 dana u kojem je po zakonu morao biti izabran novi predsjednik.

Od tada, odnosno od 13. juna, Opština Berane je „obezglavljena“, jer nema ni predsjednika, niti makar jednog potpredsjednika. Drugom potpredsjedniku iz nekadašnje političke grupacije Berane sad, Mladenu Premoviću, mandat je, naime, prestao po automatizmu ostavkom predsjednika.

Neki pravnici zakon tumače tako da je to bio dovoljan razlog da Vlada interveniše još prije dva mjeseca. Zato što to nije uradila, kriza eskalira upravo u trenutku kada je pored uobičajenih jesenjih izdataka, većina zaposlenih kreditno zadužena, a banke neće imati milosti kada izostane prva plata.

Upravo zbog toga se vjeruje da će nakon raspuštanja lokalnog parlamenta biti hitno određen Odbor povjerenika, koji će ovlastiti lice za potpisivanje najhitnijih dokumenata i odluka, od kojih je ona o rebalansu na prvom mjestu.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Opština Berane

Ostavite komentar

Komentari (0)