test

CDT tražio na uvid sva dokumenta na osnovu kojih je odobren zahtjev Opštine Berane

Standard

21/09/2024

08:15

Centar za demokratsku tranziciju tražio je juče da im Ministarstvo kulture i medija dostavi sve relevantne dokumente i informacije o procesu donošenja odluke o zahtjevu za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja pokojnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću u Beranama.

Iz te NVO navode da građani imaju pravo da znaju jesu li procedure prilikom donošenja te odluke ispoštovane, kako je tekao proces, kakvi su stavovi članova stručne komisije Ministarstva i kako je i zašto došlo do preokreta.

,,Pozivamo Ministarstvo da nam na zahtjev odgovori ne čekajući krajnji zakonski rok i da ove važne informacije o pitanju od izrazitog javnog interesa učini dostupnima medijima i civilnom društvu. To je način da pokažu otvorenost, inkluzivnost i posvećenost demokratizaciji društva, kojima se rado hvale”, navode iz CDT-a.

Pojašnjavaju da su od resora kulture i medija tražili vjerodostojne kopije koje se odnose na prvobitno rješenje, koje je donešeno 21. avgusta, a onda poništeno, te zahtjev i dopunu zahtjeva Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja, kopije zapisnika sa sjednica i eventualnih pojedinačnih izjašnjenja članova komisije za spomen-obilježja Ministarstva kulture i medija, kao i akte o obrazovanju te komisije i imenovanju njenih članova.

Iz CDT-a ističu da se u građanskoj državi odluke ne bi smjele donositi na osnovu zahtjeva i pritiska vjerskih zajednica i zaključuju kako „ova država ima neke propise, pravila i procedure“.

PODRIVANJE TEMELJA DRŽAVE

Reakcije zbog odluke Vlade da, uprkos protivljenju ministara bošnjačke i albanske nacionalnosti, ipak prihvati inicijativu Opštine Berane da se u tom gradu podigne spomenik bivšem mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne jenjavaju.

Juče se tim povodom oglasio i Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista iz koga poručuju kako je ishitrena odluka Vlade da izda saglasnost za podizanje spomenika počivšem mitropolitu SPC najdrastičniji primjer nepoštovanja Ustava, zakona i propisa Crne Gore.

Navode i da podizanje spomenika, prije zakonom predviđenog roka, predstavlja grubo kršenje legislative i direktno podrivanje temelja na kojima počiva država.

,,Zavređuje li obilježje osobi koja je konstantno, na najgrublji način i u svakoj prilici, negirala crnogorsku nacionalnost i državu, sijala mržnju, favorizujući jednu naciju i jednu vjeru, veličajući ratne zločince i narušavala sekularni karakter države”, zapitali su se iz Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista.

Upozoravaju i da se postupkom nosilaca vlasti ugrožava građanski karakter društva.

,,Ako se tome doda i namjera izglasavanja zakona o dvojnom državljanstvu, nesporno je da se interesi države urušavaju. Ovakvi postupci ne doprinose multikulturalnosti građanske i evropske Crne Gore, što su ciljevi našeg saveza. SUBNOR i antifašisti Crne Gore najoštrije osuđuju sve što je usmjereno protiv suvereniteta, ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije među građanima i sekularnosti Crne Gore, a planirano podizanje spomenika je upravo takav čin”, zaključili su u saopštenju.

PODRŠKA GOVORU MRŽNJE

Da odluka Vlade da da saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju predstavlja je, de facto formalnu podršku govoru mržnje, kleronacionalizmu, etničkim podjelama i ideologiji krvi i tla, smatra i profesor na Univerzitetu Alberta u Kanadi Srđa Pavlović.

,,Nakon ove odluke Vlade nema prepreka da se u bližoj budućnosti i pod blagorodnim okom države spomenički obilježe ratni zločinci kakvi su bili Pavle Đurišić, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Takođe je postalo bolno očigledno da ministri i prvi među njima brinu jedino o tome da ne naljute sopstvena glasačka tijela i vjersku organizaciju koja ih koordinira, potvrđujući sluđenom građanstvu odavno poznatu činjenicu da magistralne pravce razvoja države određuju političari pod kamilavkama”, upozorio je Pavlović.

KOLABORACIONIZAM

Reagovali su i iz Građanske inicijative „21. maj“ poručujući da pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori.

,,Vlada Crne Gore je očekivano podržala podizanje spomenika Amfilohiju Radoviću u Beranama. Dominirajući dio izvršne vlasti koji je pod kontrolom Vučićevog režima ili je posluga njegove crkve u Crnoj Gori postupio je u duhu kolaboracionizma i gnjilog revizionizma”, navode iz GI „21. maj“.

Uz podsjećanje da su stranke manjinskih naroda izbjegle da podrže inicijativu, u tom pokretu procijenjuju kako će ipak nastaviti da podržavaju „nesuverenu i klero-populističku vlast“.

Inicijativi se, kako su dodali, bezrezervno pridružio i predsjednik Jakov Milatović, čime je, navode, još jednom potvrdio iz kakve politike je došao i koliko je udaljen od državničkog integriteta.

Iz GI „21. maj“ navode i da je Amfilohije Radović početkom devedesetih godina iz Banata poslat na Cetinje kako bi širio velikosrpsku ideologiju, rehabilitovao izdajničko četništvo i osporavao tekovine antifašističkog i slobodarskog partizanskog pokreta. Bio je, kažu, pripadnik najekstremnijeg dijela SPC, pristalica srpske agresije na Hrvatsku i BiH, branitelj i jatak srpskih ratnih zločinaca, mrzitelj crnogorske nacije i protivnik crnogorske nezavisnosti. Dodaju i da je bio poznat po čestim šovinističkim i diskriminatorskim ispadima, netrpeljivošću prema građanima islamske vjeroispovijesti i odlučni protivnik EU i NATO pakta.

,,Amfilohije je decenijama trgovao sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i njegovom Demokratskom partijom socijalista. Predvodio je uzurpaciju crnogorskih crkava i manastira u korist SPC i bio protagonista postavljanja nezakonite i razdorne metalne crkvice na Rumiji. Nakon nezavisnosti Crne Gore, postepeno je gradio personalnu autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, da bi se nakon propalog pokušaja da preuzme mjesto patrijarha SPC konfrontirao sa Vučićevim režimom. Poslije njegove smrti svi obrisi crkvene autonomije su ukinuti čime su se eparhije SPC ponovo svele na propagandno i političko oruđe srpskih vlasti. Cjelina njegovog javnog, političkog i klerikalnog djelovanja nedvosmisleno potvrđuje da se radi o ličnosti koja ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori”, zaključuju iz GI „21. maj“. 

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

MCP

Ostavite komentar

Komentari (0)