test

Da li će nova vlada ”čistiti” državne organe i preduzeća: Evo koje sve funkcije u državi pokrivaju Demokrate, DF, Prava CG…

A. Tahirović

05/05/2022

09:32

Izborom nove 43. Vlade Crne Gore, čime je došlo do reorganizacije unutar državnog aparata, promjenom strukture određenih resora i izborom novih ministara, očekuju se i promjene na rukovodećim mjestima u državnim preduzećima i državnim organima. Naime, funkcioneri političkih partija koje više ne participiraju u vlasti, Demokrata i partija koalicije Za budućnost Crne Gore, a koji su pokrivali pozamašan broj rukovodećih pozicija u državi, najvjerovatnije će biti razriješeni.

Podsjetićemo na neke od funkcija koje pokrivaju kadrovi Demokratskog fronta i drugih partija koalicije ZBCG, te Demokratske Crne Gore.

Na čelu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) nalazi se Vladimir Čađenović, predsjednik podgoričkog odbora Demokrata, dok je predsjednik Odbora direktora CEDIS-a kadar DF-a Rajko Radošević.

Na isti način podijeljene su i pozicije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), pa je Milutin Đukanović (DF) na čelu Odbora direktora, a Nikola Rovčanin (Demokrate) na mjestu izvršnog direktora.

Kadar DF-a, odnosno Nove srpske demokratije Mladen Mikijelj direktor je Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, a predsjednik Upravnog odbora ovog preduzeća je Blažo Rađenović kadar Građanskog pokreta URA koji će vjerovatno ostati na toj poziciji.

Demokrate su do sada upravljale i najvećim državnim preduzećem u Baru – Lukom Bar čiji je izvršni direktor Ilija Pješčić, funkcioner barskog odbora ove partije, a predsjednica Odbora direktora Slađana Perišić iz redova DF-a.

Direktorsko mjesto kompanije ”Plantaže”, čiji je većinski vlasnik država Crna Gora, pokrivao je kadar Demokratskog fronta Zoran Miladinović, koji je za vršioca dužnosti postavljen 27. oktobra prošle godine i to na dva mjeseca, te nezakonito obavlja tu funkciju od kraja 2021. godine.

Na čelo Aerodroma Crne Gore prethodna Vlada postavila je Gorana Jandreoskog, vazduhoplovnog stručnjaka iz Sjeverne Makedonije, ali je njima upravljao i Demokratski front čiji funkcioner Nebojša Đoković je predsjednik Upravnog odbora.

Slična postava je i u Željezničkom prevozu Crne Gore čija čelna mjesta pokrivaju kadrovi Demokrata i Demokratskog fronta, gdje je za izvršnog direktora kompanije izabran Slaven Šestović, a za predsjednika borda Veselin Ivanović.

Nedavno se desila promjena i u Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima čijem v.d. direktoru Seidu Hadžiću iz redova SPP (koalicija Crno na bijelo) je istekao mandat, a bivši premijer Zdravko Krivokapić na to mjesto postavio je Šefketa Krcića koji je blizak Demokratskom frontu i koaliciji ZBCG.

Kombinacija DF-Demokrate upravljala je i Hotelskom grupom “Budvanska rivijera”. Izvršni direktor Jovica Gregović član je Demokratskog fronta, tačnije Demokratske narodne partije Milana Kneževića. Funkciju predsjednika Upravnog odbora pokriva Mijomir Pejović, funkcioner Demokrata.

Direktor Fonda za penzijsko- invalidsko osiguranje (Fond PIO) Ranko Aligrudić je član Pokreta za promjene i funkcioner Demokratskog fronta.

Dalje, vršilac dužnosti direktora državnog preduzeća Monteput je Milan Ljiljanić za koga je DF tvrdio da je kadar partije u nastajanju Milojka Spajića i Zdravka Krivokapića. Jedan od Spajićevih kadrova je i Filip Radulović izvršni direktor kompanije “Montengro Works”.

Kadrovi bliski DF-u su i direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, te direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kćerka poslanika PzP Branka Radulovića.

Član glavnog odbora Demokrata Dragan Tufegdžić na čelu je Pošte Crne Gore.

Nova opozicija može ”izgubiti” i Rudnik uglja Pljevlja, čiji direktor je Milan Lekić (DF), a predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević funkcioner i odbornik Demokrata.

Takođe, funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović direktor je Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, što će se nesumnjivo promijeniti nakon što je izabran novi ministar prosvjete iz redova SNP.

Isto važi i za direktora Uprave za katastar i državnu imovinu, Koču Đurišića koji je kadar Demokratskog fronta.

Demokrate su raspodjelom funkcija u prethodnoj vladi dobili i mjesto direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na koje su postavili člana Glavnog odbora partije Gorana Folića.

Na čelnim mjestima u državnim ogranima i preduzećima svoje kadrove ima i Prava Crna Gora Marka Milačića, pa se smjene očekuju i u Javnom preduzeću za nacionalne parkove čiji direktor je do sada bio Aleksandar Bulatović, te Upravi za šume kojom rukovodi Srđan Pejović.

Neminovno je da će nova vlada razriješiti i direktoricu Nacionalne turističke organizacije (NTO) Anu Tripković Marković, koja je članica Demokratske Crne Gore.

Treba napomenuti i da vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani (GP URA) po isteku tog mandata nije izabran da obavlja funkciju u punom mandatu, pa je na njegovo mjesto vlada Zdravka Krivokapića postavila Anu Vujošević. Kada je riječ o ovoj Upravi, očekuje se da Harasani bude vraćen na istu poziciju.

Pored navedenih, Demokrate i DF pokrivali su još mnoge rukovodeće pozicije, kao što su mjesta direktora u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore. Da li će i tu doći do promjena ostaje da se vidi u narednom periodu, kada Vlada Dritana Abazovića bude (pre)uređivala cjelokupan sistem.

Evidentno je da su ove dvije političke strukture, za godinu i po učešća u izvršnoj vlasti, po političkom ključu ”popunile” veliki broj pozicija i radnih mjesta u državnim institucijama i organima. Međutim, kako su od izbora nove manjinske vlade DF i Demokrate postali opozicija, jasno je da će nova izvršna vlast njihove kadrove zamijeniti svojima.

Ostavite komentar

Komentari (5)

Realna

10 Jun. at 15:39

Spasavajte CEDIS! potpuno je unisten

Rajjo

05 May. at 15:17

A tek koje je pravno nasilje u Zavodu za zaposlhavanje đe sa pozicije trećerangiranog koji dijeli tu poziciju izaberu za direktora nastavnika fizičkog obrazovanja Gorana Folića. Studirao 6 godina u Peci na Kosovu i njegova diploma je validniha od tri magistra nauka od kojih je jedan zavrsio prestizno obrazovanjr u SAD. A tek ptesjednica upravnog odbora Vesna Hadzi Vujosevic koju je u Zavod doveo za ruku G Bulatovic koja za 20 godina nije ubola olovku a najveca referenca joj je sto je prodavala crkvrnu kozmeziku u vrijeme litija😅

Miko

05 May. at 09:05

Cus nezavisni strucnjak na Aerodrome CG kojeg je doveo Zoran Radunovic. Hahahahah

Brando

05 May. at 08:34

Sta bi ovekivali.Bio sam u punom mandatu na pet godina,komkursom izabran,ni dan danas moje mjesto stoji u sistematizaciji,gde sam bio direktor za ljudske resurse.Ekspresno pravnim nasiljem sam smijenjen sa 35 godina staza.Istekla godina,trenutno sam na bijelom hljebu.Jel, posteno.To sto su oni radili,izizimaju i politicke funkcije i one postavljene bez konkursa,normslna je smjena,a mi koji smo zakonski bili u msndatu,vecina,koji su imali vezu ostali su iz svih partija pa i moje,doziveli smo krajnju diskriminaciju i revansizam.Trenutno smo na raspolaganju.Neizvrsno je da li cu fobiti sngazman u novoj Vladi.Zavisi od Peresednistva sttanke.Ako ne zavod pred penziju.A nista nisam uzeo od drzave.

1972

05 May. at 10:19

Izostavili ste dosta toga, npr CGES:
Aleksandar Mijuskovic – Demokratski front
Ivan Asanovic – Demokrate
Branimir Bosnjak – PzP

Upravni odbor CEDIS..RTCG, Uprava za pomorsku sigurnost..Univerzitet Crne Gore..itd..itd..