test

Delegacija EU o IBAR-u: Ohrabrujemo Crnu Goru da brzo ostvari rezultate u ključnim reformama vladavine prava

Standard

27/03/2024

19:51

Crna Gora ima još mjesec za ispunjenje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava da bi ispunila uslov za dobijanje IBAR-a Evropske komisije.



IBAR (Interim Benchmark Assessment Report) predstavlja ocjene koliko je država kandidat ispunila od privremenih mjerila u poglavljima 23 -Pravosuđe i temeljna prava i 24 -Pravda sloboda i bezbjednost.

Evropska komisija marljivo radi na pružanju podrške Crnoj Gori, potvrđeno je 27. marta Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Delegaciji Evropske unije (EU) u Podgorici.

“Ohrabrujemo Crnu Goru da zadrži dobar zamah i brzo ostvari rezultate u ključnim reformama vladavine prava, koje su predviđene privremenim mjerilima”, piše u odgovoru iz Delegacije EU na upit RSE.

Navode i da je vremenski okvir pristupanja zasnovanog na zaslugama u rukama Crne Gore.

Delegacija EU podsjeća da su reformski prioriteti, koje Crna Gora treba da ispuni za dobijnje IBAR-a “detaljno predstavljeni” u godišnjem izvještaju Evrpske komisije o Crnoj Gori za 2023.

Najviši državni zvaničnici očekuju da će Crna Gora u junu dobiti pozitivan IBAR. Da je Vlada u Podgorici potpuno posvećena tom cilju više puta je ponovio premijer Milojko Spajić.

Crna Gora je u pregovorima 12 godina, otvorila je 33, a zatvorila tri poglavlja.

Šta su ocjene privremenih mjerila – IBAR?

Crna Gora je u februaru 2020. prihvatila novu metodologiju pregovora, po kojoj se nijedno poglavlje ne može privremeno zatvoriti, dok se ne dobije IBAR.

Njegovo dobijanje je pokazatelj da je država napredovala u oblasti vladavine prava i pravosuđa, te da je spremna za narednu fazu usklađivanja sa standardima EU, na putu ka punopravnom članstvu.

Nakon pozitivne ocjene o privremenim mjerilima (IBAR) država dobija završna mjerila EK .

Tek ispunjenjem završnih mjerila i zatvaranjem ostalih poglavlja, Crna Gora će moći da zatvori poglavlja 23 i 24, što će ujedno predstavljati i kraj pregovora.

Vlada je ukupno dobila 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, a do sada je 31 neispunjeno ili je djelimično ispunjeno.

Šta treba usvojiti?

Ta mjerila se između ostalog tiču reformi i imenovanja u pravosuđu, procesuiranju ratnih zločina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i procesuiranju napada na novinare i slično.

Prema podacima iz Izvještaja o napretku za 2023. uslov za dobijanje IBAR je izmjena više zakona u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koje treba da poboljšaju istrage i krivična gonjenja, koje bi rezultirale pravosnažnim presudama.

Između ostalog, Vlada treba da utvrdi izmjene zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, Državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, i o krivičnom postupku.

Cilj izmjena je da se sistemski zakoni za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije usklade s najvišim evropskim standardima i praksama.

Neophodno je i utvrđivanje seta medijskih zakona – o Javnom servisu, medijima i o audio-vizuelnim uslugama.

Pored zakonskih izmjena neophodna je i izrada više nacionalnih strategija između ostalog i nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

IBAR u junu?

Vlada ima rok do kraja aprila da ispuni još 31 privremeno mjerilo, a nakon toga izvještaj o urađenom dostavi Evropskoj komisiji na ocjenu.

“Nakon što Crna Gora ispuni privremena mjerila, EK-a će pripremiti Izvještaj o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) “, navodi Delegacija EU za RSE.

Ukoliko taj Izvještaj prođe tehnički skrining Brisela Crna Gora će, kako se očekuje, na Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom u junu dobiti IBAR.

Nakon toga će EK izraditi završna mjerila, opet iz istih oblasti, sa uslovima za njihovo ali i za zatvaranje drugih poglavlja u kojima su ispunjeni standardi.

Šta je do sada urađeno?

Crna Gora je u pregovaračkom procesu preko 12 godina.

Pregovori su otvoreni za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Posljednje poglavlje je zatvoreno 2017.a posljednje otvoreno 2020.

Do pomaka u pregovorima o članstvu nije došlo ni nakon smjene DPS vlasti na izborima 2020. od kada je Crna Gora promijenila tri vlade.

Izborom Vlade premijera Spajića krajem oktobra 2023. pregovori su revitalizovani.

Foto: Screenshot

Iz Brisela je do sada više puta ocijenjeno da je Crna Gora napredovala u pregovorima izborom Vrhovnog državnog tužioca i imenovanjima u pravosuđu.

Pohvaljen je način na koji su vlasti u Podgorici sprovele Popis u decembru prošle godine, uz konsenzus sa opozicijom.

Uz pomoć skupštinske većine Vlada je brzom izmjenom zakonskog okvira u decembru 2023. godine izbjegla stavljanje Crne Gore na “sivu listu” zemalja koje nijesu učinile dovoljno u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Izvor: RSE
Izvor (naslovna fotografija):

EU

Ostavite komentar

Komentari (0)