test

DPS Tivat: Lokalna vlast pokazala potpunu nesposobnost u upravljanju opštinom

Standard

06/08/2024

13:22

Negativno mišljenje DRI o Završnom računu budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu kojim se konstatuje niz nepravilnosti, finansijskih malverzacija, kao i otvoreno kršenje čitavog seta zakona koji se primjenjuju na lokalnu samoupravu, na najdirektniji mogući način razotkriva potpunu nesposobnost i nekompetentnost trenutne vladajuće većine u ovoj gradskoj upravi, navodi Opštinski odbor DPS Tivat.

“S namjerom pribavljanja finansijske koristi, ili pak iz neznanja ova gradska uprava vodila je nepravilnu evidenciju za čak 30% ukupnih izdataka Opštine Tivat, te su na taj način pogrešno prikazali stvarni deficit koji je bio za čak 1.8 miliona eura manji od prijavljenog iznosa od 2.8 miliona eura. I ovo je, nažalost, samo jedan od podataka koji ukazuju na amaterizam i haos koji vlada u lokalnoj administraciji pod trenutnim rukovodstvom”, navodi Opštinski odbor DPS Tivat.

Kako su dodali, nezakonito zapošljavanje, kršenje propisa, netačan obračun zarada i nepouzdanost softvera za evidenciju i naplatu poreza predstavljaju samo vrh ledenog brijega.

“Posebno je skandalozno to što je Opština Tivat bez saglasnosti Ministarstva finansija donijela odluke o povećanju zarada zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja, čime ne samo da je direktno prekršila zakon, već i ugrozila finansijsku stabilnost opštine”, saopštio je Opštinski odbor DPS Tivat.

Građani su, dodaju, u prethodnom periodu u više navrata imali priliku da se uvjere da trenutnu gradsku vlast karakteriše nedostatak transparentnosti i odgovornosti, kao i potpuna nesposobnost za vođenje lokalne samouprave.

“Izvještaj DRI dokaz je da je ovakvo upravljanje dovelo i do ozbiljnih finansijskih posljedica, čime je narušeno povjerenje građana u lokalnu vlast”, ističe Opštinski odbor DPS Tivat.

Traže od lokalnog rukovodstva da preuzme punu odgovornost za svoje postupke i pokaže minimum integriteta time što će bez odlaganja podnijeti ostavke, budući da su svojim neodgovornim i nesposobnim vođenjem opštine doveli Tivat u stanje ozbiljne krize.

“Zahtijevamo da se javnost upozna sa planom aktivnosti za realizaciju preporuka DRI, jer građani Tivta zaslužuju da znaju ko je i na koji način trošio i troši novac koji pripada svima njima”, navodi Opštinski odbor DPS Tivat.

Očekuju od pravosudnih organa da utvrde da li u ovakvom izvještaju ima elementa krivičnog, kako bi se stalo na kraj otvorenoj zloupotrebi javnih resursa i kršenju zakona.

“Vjerujemo da će naši sugrađani uskoro biti u prilici da iniciraju promjene u svojoj opštini i konačno dobiju odgovorno, transparentno i kompetentno lokalno rukovodstvo, koje će osigurati dalji razvoj i napredak našeg Tivta”, zaključuje u saopštenju Opštinski odbor DPS Tivat.

Izvor (naslovna fotografija):

Opština Tivat

Ostavite komentar

Komentari (0)