test

Drakić: Ukoliko utvrdimo da je bilo prekoračenja partijama će biti obustavljena isplata iz gradskog budžeta

Standard

19/10/2024

20:32

Za nedavne izbore u Podgorici, iz gradske kase izdvojeno je 157.753 eura, od čega je Izbornoj komisiji prenijeto 121. 866 eura, saopšteno je Gradskoj iz Sekretarijata za finansije. V.d direktora ASK-a Dušan Drakić kaže za Gradsku da postoje indicije o mogućim zloupotrebama tokom predizborne kampanje, uključujući i sumnje na prekoračenje dozvoljenih limita potrošnje partija, posebno ističući kontrolu upotrebe javnih resursa.

U saopštenju Sekretarijata za finansije, dostavljenog Gradskoj, navodi se da je za finansiranje dijela izbornih kampanja partijama i pokretima iz budžeta Glavnog grada, isplaćeno 29.886 eura. Prvi čovjek ASK-a Dušan Drakić izražava sumnju da su veliki politički subjekti tokom kampanje prekoračili limit potrošnje, o čemu će mišljenje dati početkom novembra.

„Ono što je moja sumnja i dalje, a vidjećemo kroz naš izvještaj, jeste da su veliki politički subjekti morali prekoračiti dozvoljeni limit i morali su potrošiti više sredstava samo da vidimo na koji način je to urađeno, sa kojih računa je to plaćeno, kažem opet to je na nivou sumnje“, kazao je Drakić.

Ukoliko ASK utvrdi da je došlo do prekoračenja, odnosno kršenja zakona, partijama se obustavlja isplata sredstava iz budžeta Glavnog grada.

„Kad dostave izvještaj onda dobijaju onih 80 odsto sredstava koja su raspoređena po osnovu broja osvojenih mandata, može da im se oduzme pravo na ta sredstva, ali samo u iznosu koji oni dobijaju“, kaže Drakić.

U posljednjih 10 godina Zakon o finansiranju političkih subjekata se suštinski nije mijenjao, a sankcije nijesu djelotvorne, ocjenjuje Drakić.

„Što se tiče suštinskih kršenja zakona, osim nekih formalnih razloga koje smo utvrdili do sad i pokrenuli neke prekršajne postupke, bitnih kršenja zakona nismo našli, ali je bilo dosta ponašanja koja nisu definasana zakonom i koja ne bi trebalo da se dešavaju u izbornim procesima“, kazao je Drakić.

Drakić poručuje da je neophodno unaprijediti Zakon o finansiranju političkih subjekata, a prvi korak ka tome je reforma izbornog zakonodavstva.

Izvor: gradski.me
Izvor (naslovna fotografija):

Dušan Drakić; UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)