test

PREGOVORI OKO FORMIRANJA VLASTI U KOTORU: Jokić na sastanku sa Mandićem ispostavio uslove za saradnju?

I. Đoković

19/10/2024

07:12

Nedavno održani izbori u Kotoru nikome nijesu donijeli apsolutnu pobjedu, pa će tako za formiranje vlasti u tom gradu biti potrebna postizborna saradnja više partija i koalicija. I dok vlada zatišje i partije se još zvanično ne oglašavaju, iza zatvorenih vrata vode se razgovori i postavljaju uslovi.

Prema riječima izvora portala Standard, koji je dobro upućen u politička dešavanja u tom gradu, već je obavljen jedan sastanak između lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića i nosioca liste Demokrata na izborima u Kotoru Vladimira Jokića, na kom je Jokić ispostavio jedan uslov ukoliko lista ” Za budućnost Kotora” želi saradnju sa Demokratama.

Prema njegovim riječima Jokić je ponovio Mandićo ono što je već tražio od koalicije ” Za budućnost Kotora” da prvi čovjek NSD-a u Kotoru Vladimir Potpara se povuče sa tog mjesta.

Jokić je ovaj zahtjev prema nezavničnim saznanjima Standard iz više izvora već poslao koaliciji ”Za budućnost Kotora” međutim iz lokalnog NSD-a su odbili uslove Jokića za koaliranje, pa je Mandićeva posjeta bila svojevrsna misija mirenja posvađanih strana u Kotoru.

Razlog ovakvog zahtjeva Jokića treba inače tražiti u višegodišnjem sukobu koji traje na relaciji Jokić – Potpara, a koji je počeo još 2019.godine.

No kulminacija ličnih animoziteta i sukoba dogodila se 2021. godine od kada ”Za budućnost Kotora” više ne participira u gradskoj vlasti.

Tada su Demokrate optužile Za budućnost Kotora odnosno Demokratski Front, kako su se ranije zvali, da se prodao kotorskom DPS-u.

“Nije trebalo mnogo vremena da protekne, pa da pred lice javnosti izađu novi dokazi o prodaji Kotora DPS-u. Nakon realizovane političke korupcije u Kotoru, najnoviji dokazi potvrđuju da je jedna od strana tog političko-korupcionaškog kupoprodajnog ugovora bio i šef lokalne NSD, a po nalogu Andrije Mandića. Nakon uspješno realizovane ugovorne obaveze koja je podrazumjevala eliminaciju Demokrata, Vladimira Jokića i ostalih iskrenih i časnih predstavnika opozicione vlasti, predsjednik NSD u Kotoru po nalogu Andrije Mandića danas je glavni podupirač DPS vlasti u Kotoru”, saopštile su Demokrate.

GOdinu dana nakon izlaska iz vlasti iz koalicije ” Za budućnost Kotora” su uzvratili Demokratama optuživši ih za koruptivne radnje.

Predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije (NSD) Vladimir Potpara kazao je na pres konferenciji održanoj 1.aprila 2022. godine da je Jokić taj sporazum potpisao “tajno” u periodu dok su trajali pregovori dijela ZBK-a i Demokrata oko reorganizacije JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, odnosno da se organizacija kulturnih manifestacija od posebnog značaja za opštinu Kotor povjeri ovoj “ili nekoj drugoj javnoj ustanovi koja bi se formirala”.

Zbog ove odluke su inače dva odbornika ZBK-a Slobodan Lazović (PZP) i Željko Knežević (NDS), bojkotovali sjednice Skupštine opštine, pa parlament nije imao kvorum za rad od potrebnih 17 odbornika.

Spas Jokiću i sprječavenje vanrednih lokalnih izbora pružio je Davor Kumburović koji je iz luba odbornika DPS-a formirao zasebni klub i svojim glasom održao postojeći mandat gradske vlasti.

No, sve i da Mandić udovolji Jokićevom zahtjevu po kom predsjednik NSD-a treba da ubijedi Potparu da se povuče koalicija Demokrata i ”Za budućnost Kotora” neće biti dovoljna da se formira vlast u tom gradu.

Iako rezultati izbora u Kotoru još nijesu konačni i može doći do ponavljanja glasanja na dva biračka mjesta, što može uticati na konačnu raspodjelu mandata, tretnuni raspored je takav da Demokratska partija socijalista i Demokrate imaju po 10 mandata, Za budućnost Kotora tri mandata, lista Demokratska alternativa i Grbaljska lista tri, po dva Evropski Savez i HGI, Kotorski pokret jedan mandat.

Za formiranje većine u kotorskom parlamanetnu potrebno je 17 mandata.

Izvor (naslovna fotografija):

Mandić i Jokić

Ostavite komentar

Komentari (0)