test

IBRAHIMOVIĆ ZA STANDARD: Imaćemo više poslanika poslije 11. juna, oprez pri ulasku u političke aranžmane sa novim partijama

S Rastoder

28/04/2023

06:44

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je u razgovoru za portal Standard rekao da će ta stranak na izbore izaći samostalno te da očekuje osvajanje više mandata nego što ih sada ima. On smatra da je saradnja moguća sa strankama slične ili iste politike, te da će biti oprezni u odlučivanju s kim treba praviti saveze.

STANDARD: Nakon završenih predsjedničkih izbora i pobjede Jakova Milatovića otvara se nova era političkog života u Crnoj Gori. Bošnjačka stranka i Vi imate određenu dozu rezerve prema budućem predsjedniku. Da li je to tačno?

IBRAHIMOVIĆ: Nova era političkog života, ako gledamo samo novije vrijeme, otvorena je 30. avgusta 2020. g. a onda i 28. aprila 2022. g. kada je izabrana 43. Vlada Crne Gore. Naravno da je i pobjeda Jakova Milatovića na izborima za predsjednika Crne Gore još jedan važan trenutak u političkom životu Crne Gore. Primili smo k znanju novu političku realnost i sada pažljivo pratimo poruke koje šalje novoizabrani predsjednik i njegove postupke. U odnosu na te poruke i postupke mi ćemo zauzimati našu političku poziciju u najboljem interesu prije svega Bošnjaka ali i svih gradjana Crne Gore i države Crne Gore.
Saglasićete se da je još uvijek rano za bilo kakve ozbiljnije zaključke i moramo ipak sačekati da vidimo kako će se u odnosu na za nas bitna pitanja postaviti Jakov Milatović. Ono što je sigurno svako će u nama naći partnera za politike koje su u skladu sa našim programom.

STANDARD: Da li će se i na koji način rezultati predsjedničkih izbora odraziti na Bošnjačku stranku?

IBRAHIMOVIĆ: Bošnjačka stranka je stranka koja od svog osnivanja raste i svi pokazatelji nam govore da je on u ovom trenutku ne samo prisutan nego i da je snažan i da ćemo izvjesno u sledećem sazivu Skupštine uvećati broj mandata. Na to nam ukazuju sva istraživanja ali i rezultati lokalnih izbora i rezultati ostvareni na predsjedničkim izborima u opštinama u kojima Bošnjačka stranka ima snažan poltički uticaj. U tom smislu predsjednički izbori nemaju neki direktni uticaj na Bošnjačku stranku, ali mi prije svega stvari posmatramo sa aspekta uticaja političkih procesa na bošnjački narod i u tom pravcu moramo, kao što sam rekao u odgovoru ne prethodno pitanje, sačekati da vidimo kako će se nova politička realnost odraziti na Bošnajke u Crnoj Gori.

STANDARD: Da li je stranka spremna na neku vrstu saradnje sa budućim nosiocima vlasti, prije svih Evropa sad, Demokrate, Ura?

IBRAHIMOVIĆ: Kao što znate mi smo više puta u svojim javnim nastupima isticali, ali i u svom političkom djelovanju pokazali da smo spremni na saradnju sa svim političkim partijama koje su nam programski bliske, ali i koje su svojim političkim djelovanjem pokazale da sprovode politiku koja je slična ili ista sa našom politikom. To je politika poštovanja ljudskih i posebno manjinskih prava, politika nezavisne i gradjanske, sekularne i antifašističke Crne Gore, politika EU integracija, politika potpune saradnje u okviru NATO, politika dobrosusjedskih odnosa I poštovanja teritorijalnog integriteta svih država u regionu i politka ravnomjerne regionalne razvijenosti. Sa svim političkim partijama koje su spremne da provodimo ove politike mi smo spremni da razgovaramo i da saradjujemo. Naravno, kao partija manje brojnog naroda koji je u prošlosti skupo platio i neke politike i neke političke zablude moramo biti potpuno sigurni da se iza takve platforme ne kriju neke druge, skrivene agende i zato molim za razumijevanje opreznosti svih partija manjina za opreznost pri ulasku u bilo kakve političke aranžmane sa novim političkim partijama.

STANDARD: Da li će Bošnjačka stranka na izborima 11. juna, ako ih bude, nastupiti samostalno?

IBRAHIMOVIĆ: Naš načelni stav je da na sve izbore izlazimo samostalno i tako će, vjerujem, biti i ovog puta. Zaista ne vidim da bi se mogla desiti neka toliko krupna politička promjena da bismo promijenili ovaj stav. Naravno, odluku o tome u Bošnjačkoj stranci donosi Glavni odbor, ali znajući političke stavove tih ljudi vjerujem da je samostalni nastup potpuno izvjestan. Siguran sam da smo u prethodnom period uradili dobar posao i da ćemo na tim izborima značajno uvećati podršku.

STANDARD: Skupština je raspuštena, vlada u kojoj ste i Vi, je bez povjerenja, ali sve funkcioniše kao da se ništa nije desilo. Premijer je najavio samoraspuštanje Skupštine nakon Milatovićeve inauguracije. Kako Vi vidite ovu situaciju?

IBRAHIMOVIĆ: Izmedju 2020. g. i današnjeg dana desilo se zaista mnogo toga na političkoj sceni u Crnoj Gori, imali smo dvije Vlade i aktuelna je bez povjerenja, tri važna resora su bez ministara, nekoliko preslaganja većina u Skupštini, starješine veoma važnih organa su već dugo u VD stanju i naš evropski put je u zastoju. Sve to govori nam da je zaista potrebno mandat vratiti gradjanima kako bi gradjani odlučili u kojem pravcu žele da Crna Gora ide dalje jer smatram da ne postoji niti jedna Vlada koja bi u ovom trenutku imala suštinski politički legitimitet, posebno ako imamo u vidu pokret Evropa sad koji ima značajnu podršku gradjana a nema ga u parlamentu. Takodje, čini mi se da je dominantan stav kompetentne pravničke javnosti da je Ustav nedosmislen da Predsjednik države u ovakvoj situaciji, kada mandatar nije sastavio Vladu, ima pravo da raspusti Skupštinu. Kod takvog stanja stvari zaista su izbori najbolje rješenje.
Mi u Bošnjačkoj stranci želimo izbore, sigurni smo u dobar izborni rezultat I sve ukazuje da ćemo nakon njih dobiti snažnu, političku Vladu koja će biti posvećena EU integracijama i u kojoj će Bošnjačka stranka biti nezaobilazan faktor, ne samo zato što je jedini legitimni predstavnik najbrojnijeg manje brojnog naroda već i zato što će to biti rezultat postizborne matematik

STANDARD: Govor mržnje je u posljednje vrijeme izražen, a nedavna dešavanja oko FB uratka Miloša Ostojića dokaz je da je nova realnost znatno više opetrećena podjelama.

IBRAHIMOVIĆ: Govor mržnje postaje sve prisutniji u našem društvu i to je nešto što zabrinjava. Širenje mržnje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi je nešto što je nedopustivo za jedno građansko i multietničko društvo kakvo je naše. Mislim da posljednji slučaj iz Bara treba biti alarm. Mi smo jedan prostor gdje žive pripadnici različitih vjerskih i nacionalnih zajednica. Naši dobri komšijski i prijateljski odnosi moraju biti stub očuvanja multietničkog društva, kao najveće vrijednosti moderne Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Ervin Ibrahimović, Filip Filipović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Sulejman

30 Apr. at 08:01

Obzirom da otvorenim balkanom se crnoj gori drastično smanjuju šanse evropskih integracija , i zato što nije ostalo puno vremena do parlamentarnih izbora dobro bi bilo već sad pozicioniranje Bošnjačke stranke jasno i nedvosmisleno usmjeriti ka stvaranju pro suverenističkog bloka za CRNU GORU a partijsko političke kalkulacije staviti po strani.Inače CRNA GORA ode u srpski svet.