Izvor: portal Analitika

Jakić: U Šavniku branimo državu, demokratiju i Ustav, na našem primjeru vide se posljedice blokade institucija

Siledžijskim ponašanjem i razbojništvom DF pokušava sprovesti projekat zaokruživanja teritorije u lancu “osvajanja” crnogorskih gradova. Cilj je na silu promijeniti bit našeg kraja, ne bi li se po svaku cijenu uspostavilo okrilje jedne nacionalne strukture
Jakić: U Šavniku branimo državu, demokratiju i Ustav, na našem primjeru vide se posljedice blokade institucija

Jugoslav Jakić

„Kad su postali svjesni naše ubjedljive pobjede, DF i njihovi pomagači, juče su opet pribjegli sredstvima koja su i ranije koristili i prekinuli glasanje na dva biračka mjesta, misleći da će tako pobjeći od izbornog poraza. Ali, on im je neminovan – ili danas ili nekog sljedećeg vikenda“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika Jugoslav Jakić, predsjednik opštine Šavnik i rukovodilac OO DPS-a u ovom gradu.

Četvrti pokušaj sprovođenja izbornog procesa na dva biračka mjesta u Šavniku počeo je mirno, ali incidenti su krenuli poslijepodne kada je došlo do sukoba dvije grupe građana na ulici. Ubrzo nakon toga i glasanje je prekinuto na oba birališta – u sali Skupštine opštine i selu Kruševice, a kasnije i poništeno. Shodno tome, Šavničani će i naredne nedjelje, po peti put, pokušati da ostvare svoje građansko pravo, kako bi izborni proces u ovoj lokalnoj samoupravi konačno bio zaokružen.

Država i Tužilaštvo nijesu svjesni da tenzije rastu

Jakić za Analitiku ističe da je koalicija „Prava stvar – Nastavljamo domaćinski za Šavnik“, koju uz DPS čini i SD, prema njihovim projekcijama, do 18 sati imala više nego ubjedljivu pobjedu.

„Jasno je što oni rade, ali je nejasno da Tužilaštvo i država nemaju snage da zaustave ove vandalizme. Izgleda da nijesu svjesni da tenzije iz dana u dan rastu“, upozorava Jakić.

Ostaje, kako dodaje, da se vidi što će poslije četvrtog izbornog ciklusa u Šavniku biti odgovor nadležnih.

„Ne znam šta još treba da se desi u Šavniku da bi neko obratio pažnju na ovo što se dešava i da kaže da je dosta ponižavanja i države i državnih institucija“, poručuje Jakić.

DF anarhijom pokušava da donese „oslobođenje”

Kad je u pitanju pozadina političkog inženjeringa u Šavniku, naš sagovornik napominje da je jasno da se radi o pretenzijama onih koji svih ovih godina pokazuju želju za destrukcijom i stvaranjem haosa.

„Tu prije svega mislim na Demokratski front. Njihovi predstavnici pokušavaju da na brutalan način – gaženjem Ustava i zakona, kontinuiranim vršenjem krivičnih djela, sprovođenjem anarhije u našoj opštini donesu “oslobođenje”. Međutim, oni Šavnik žele osloboditi kulture, emancipacije, zajedništva i spriječiti njegov dalji put razvoja i napretka. E, pa nećemo im to dozvoliti“, kategoričan je Jakić.

Prethodnih nekoliko sedmica, kako ističe naš sagovornik, u Šavniku se ne brani se samo država, nego i demokratija kao politički sistem baziran na mogućnosti da građani biraju svoje predstavnike, ali i ustavni poredak Crne Gore. 

 „Upravo na tome insistiramo, bezbroj puta pozivajući nadležne državne organe da, u skladu sa svojim dužnostima, obezbijede nesmetano održavanje izbornog procesa u našoj opštini, tako što će procesuirati sva ona lica koja, sprečavajući građane sa pravom glasa u Šavniku da slobodno izraze svoju volju, čine brojna krivična djela“, napominje Jakić za Analitiku.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije su, osim VDT-a, pokazale pasivnost i nezainteresovanost za izborni proces u Šavniku.

„Na primjeru izbora u našoj opštini vidi se kakva je posljedica blokade institucija, njihove potpune razgradnje. Takvo stanje ide samo u prilog onima koji žele da izazovu haos“, smatra Jakić.

Kako dodaje, razgovarajući sa sugrađankama i sugrađanima prethodnih sedmica, bio je u prilici da zaključi kako većina njih sa gnušanjem gleda na sramno ponašanje predstavnika DF-a koji, kako ističe, pokušavaju da uruše međuljudski sklad i suživot u Šavniku.

Ideološka pozadina 

Jakić je stava da je i činjenica da je Šavnik među rijetkim crnogorskim opštinama koje nemaju dugovanja te da je planirana realizacija projekata od kapitalnog značaja za razvoj grada, jedan od razloga borbe njegovih političkih konkurenata da preuzmu vlast, pa makar i, kako kaže, nasilnim putem.

„Naša opština je svih ovih godina odgovorno i domaćinski vođena, a zahvaljujući posvećenom radu lokalnih vlasti Šavnik se razvio u gradić pogodan za život svih generacija“, smatra naš sagovornik.

Dodaje da pored ovih, postoji još jedan razlog – ideološki.

„Smatram da se ovakvim siledžijskim ponašanjem i razbojništvom od strane DF-a, pokušava sprovesti projekat zaokruživanja teritorije u lancu “osvajanja” crnogorskih gradova. Cilj je na silu promijeniti bit našeg kraja, njegov duh, ne bi li se po svaku cijenu uspostavilo okrilje jedne nacionalne strukture. To je nešto što nikada nije bilo svojstveno našem kraju“, ocjenjuje Jakić.

Skandalozna sabotaža izbornog procesa

Naglašava da zbog svega ovoga iz nedjelje u nedjelju svjedočimo besprizornim scenama, u kojima njihovi pojedini oponenti na organizovan način izvršavaju više krivičnih djela, za koja se goni po službenoj dužnosti, a koja su iz grupe krivičnih djela protiv izbornih prava propisanih Krivičnim zakonikom Crne Gore. 

 „I pored naših brojnih apela nadležnim državnim institucijama nije bilo konkretnog odgovora, što nas sasvim legitimno navodi na konstataciju da ćutanjem i nečinjenjem i same postaju saučesnici u ovoj skandaloznoj sabotaži izbornog procesa“, kategoričan je naš sagovornik.

Razrješenje situacije je, smatra Jakić, moguće ukoliko predstavnici nadležnih organa konačno počnu da rade svoj posao, ali i ako se, kako dodaje, urazume oni koji su do krize doveli.

„Ovom prilikom, u ime izborne liste koju predvodim, pozivam i jedne i druge da konačno okončamo ovaj izborni proces u skladu sa važećim pozitivno pravnim normama naše države i načelima civilizacijskih dostignuća savremene Evrope“, zaključuje Jakić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

UŽIVO Izbori u Šavniku: Zvaršeno glasanje na dva biračka mjesta, na tri koja su ranije zatvorena zbog brojnih neregularnosti izbori će biti ponovljeni sledeće nedjelje

JAKIĆ: Demokratski front bi da ponovi nikšićki scenario u Šavniku

Jakić: Šavnik će biti mjesto u koje će ljudi rado dolaziti, a nerado odlaziti

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šestorica na jednog, žrtva vršnjačkog nasilja završila u bolnici

Kasno slijetanje aviona sa navijačima je ODOBRENO!

U školi u Nikšiću korišćen biber sprej, osmoro učenika završilo u Hitnoj

Ukrivanje kreatora crne propagande