test

KAKO OSTATI NA VLASTI DO 2024: Abazović pregovara sa DF-om i Demokratama, Nimambegu ga odbio

I. Đoković

06/03/2023

11:37

Pregovori za sastav nove vlade, koje vodi lider Demosa MIodrag Lekić, iako će prema njegovim riječima biti završene u roku, ne idu željenim tokom, i sve je izvjesnije da do formiranja neće doći, a ni do toga da Lekić bude premijer. Da parlamentarna većina svim silama želi da izbjegne nove izbore, i da ne gubi vrijeme pokazuju i pregovori koji se vode uporedo sa Lekićevim konsultacijama, gdje glavnu riječ vodi aktuelni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i DF, koji po svaku cijenu želi da zadrži premijersku fotelju.

Parlamentarna većina pokušava da cijelu priču završi do kraja nedjelje, prije nego što Ustavni sud se izjasni o Zakonu o predsjedniku, na osnovu kog su i dali mandat Lekiću za sastavljanje Vlade, s tim što u novim pregovorima Lekić ne bi bio mandatar, već bi Abazović zadržao premijersku fotelju.

Prema nazvaničnim informacijama portala Standard, pregovori o formiranju nove Vlade, u koje su uključeni Abazović i čelni ljudi DF-a, su već u poodmakloj fazi, uprkos svim međusobnim optužbama u proteklom periodu.

Da politika ne poznaje granice dobrog ukusa, i nekih moralnih načela, pokazuje i to, da bi se zažmurilo na oba oka, i prećutalo sve ono izgovoreno u prethodnom periodu, kada su salve optužbi o švercu na račun Abazovića stizale od jednog od lidera Demokratskog fronta, Nebojše Medojevića.

S obzirom da se od ranije zna stav Medojevića, da ga u novoj vladi zanima isključivo pozicija koordinatora bezbjednosnih službi, jasno je da bi njegovo ćutanje i naprasna amnezija na sve ono što misli o Abazoviću, bilo kupljeno pozicijom koordinatora bezbjednosnih službi.

Da li će Medojević progutati sve ono što je izrekao na račun Abazovića ostaje da se vidi, kad je on u pitanju, trenutno je proces ubjeđivanja u toku, naravno sve u cilju izbjegavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

I ova priča oko nove vlade u kojoj bi bio DF uz pomoć Abazovića ili obratno, jasno je okarakterisana kao nepoželjana od međunarodnih faktora. Kada je premijer u tehničkom mandatu ranije to probao da uradi, brzo je dobio packe i odustalo se od toga. Na kraju krajeva, zato je i smišljena ekspertska vlada, pa manjinska, pa i ova tehnička, kako bi se izbjeglo da se DF uvuče u izvršnu vlast. Otuda se sa pravom može sumnjati u iskrene namjere lidera GP URA da finišira pregovore sa Mandićevim političkim savezom. Prije će biti da Abazović pravi strategiju kako bi mandat razvukao do naredne godine kada su planirani redovni parlamentarni izbori.

Priča oko Demokrata u novoj crnogorskoj političkoj mućkalici, dobija na značaju izjavom Abazovića, da će, opet, uprkos gomili optužbi koju je ta partija izrekla na njegov račun, URA podržati ili Bečića ili Milatovića.

Jasno je da bi u toj političkoj trgovini po principu quid pro quo, ja tebi ti meni, Demokrate na Abazovićevu podršku Bečiću, uzvratile podrškom novoj rekonstruisanoj vladi Dritana Abazovića, a možda bi i neko ministarsko mjesto ulećelo kao bonus.

Ono što je za očekivati, prema pisanju pojedinih medija, je da Bošnjačka stranka plati ceh u igrama za formiranje nove vlade. Oni bi ostali bez ministarskog mjesta tj.na mjesto ministra Ibrahimovića došao bi neko iz DF-a, a sve to kao svojevrsna kazna za vjerovatnu podršku Milu Đukanoviću na predsjedničkim izborima.

Portal Standard je pokušao da dobije komentar na ovo iz Bošnjačke stranke, ali bezuspješno.

Parlamentarna većina, makar dio nje, pokušava da ubijedi i Gorana Danilovića, lidera Ujedinjene Crne Gore da da podršku ovoj priči, ali je on, prema saznanjima portala Standard protiv toga.

Isti odgovor akteri pregovora o formiranju nove vlade su dobili i do Gencija Nimanbegua, kojem su ponudili da bude dio nove vlade, ubacujući i element manjinskih naroda u vladi, ali ih je in odbio.

Ipak, ovo po svemu sudeći, ne obeshrabruje dio parlamentarne većine te oni, ukoliko sve bude išlo kako su planirali, očekuju da bi predsjednica parlamenta Danijela Đurović već za kraj naredne sedmice mogla da najavi sjednicu o izboru nove ili rekonstrukciji Abazovićeve vlade.

O tome da se vlada koja je pala ne može rekonstruisati oglasilo se desetine pravnika, ali kao što vidimo u posljednje vrijeme, to ne znači baš ništa ili vrlo malo, ako za cilj imate da silu na sramotu ostanete vladari makar do 2024. godine.

Izvor (naslovna fotografija):

Abazović, Mandić i Medojević

Ostavite komentar

Komentari (1)

rudi

07 Mar. at 08:41

ovoliko mucke nema na svijetu i dali u nasoj ziemlji ziemli crnogorskoj postoji iko da posteno izvede ojagjenu drzavu iz corsokaka i nistavila na pravi put i dali crnogorci zaboravise postovanje rijeci i postenje cast i obraz kojim smo se vjekovima dicili.Danas u vrijeme tehnike i medija zna se sta je neko rekao javno ili nejavno i zapamtite ono narodno;-Vuk dlaku mijenja a cud ostaje ista.6