test

Knežević: Abazović je zahvaljujući Simijanoviću postao potpredsjednik Vlade, dio sveštenika posredovao kod švercerskih klanova

Standard

13/06/2024

21:19

Prvo na dnevni red treba da dođe Rezolucija o Jasenovcu, a onda inicijativa o smjeni Milovića, kazao je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Kako je kazao, treba saslušati argumente i Spajića i Milovića.

Knežević je gostujući na TV Vijesti kazao da njegova partija “neće po automatizmu glasati za smjenu Milovića samo zato što je to predložio premijer”.

Kazao je kako misli da Milović treba da dođe u parlament.

“U slučaju da ne dođe do izglasavanja inicijative Spajića, jasno je da Vlada u suštinskom, političkom i institucionalnom smislu više ne može da opstane i nadam se je Spajić dobro izvagao potez koji je potegao”, poručio je Knežević.

Naglasio je da očekuje i da Spajić dođe u parlament.

“Ako neko misli da će DNP glasati po automatizmu, onda je u grdnoj zabludi. Suspendovali smo podršku Vladi Milojka Spajića, preduslov je izglasavanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali svakako želimo čuti obrazloženje i razloge premijera zašto inicira smjenu Milovića i da li oni korespondiraju našim zahtjevima i obrazloženjima koje smo saopštavali ranije”, poručio je Knežević.

Knežević je u emisiji Načisto na TV Vijesti kazao da je Dritan Abazović postao potpredsjednik Vlade zahvaljujući Simijanoviću.

“U ovim transkriptima vidite da se jasno govori gdje i kako treba izvršiti pritisak da bi se sprovela akcija šverca cigareta i preuzimanje šverca od drugih grupa koje su radile taj posao. Simijanovića je u Crnu Goru, pretpostavljam, doveo Davidović. Uostalom, Simijanović je prije neki dan saopštio da ga poznaje i da su se dogovarali oko otvaranja neke fabrike. Ali, važno je ko je Simijanovića doveo kod mitropolita i omogućio mu da dođe u Ostrog nekoliko sati prije sastanka, gdje su bili lideri tadašnje većine, gdje je izvršio pritisak na mitropolita, a onda je mitropolit u razgovoru s nama jasno saopštio da mu se on predstavio kao sekretar u američkom predstavništvu pri Misiji OEBS-a u Ženevi, i da je saopštio da Andrija Mandić, Nebojša Medojević i ja ne možemo u Vladu i da, ako budemo insistirali na ulasku, radimo za DPS”, kazao je lider DNP.

Knežević je upitao ko je Simijanovića pustio da napusti Crnu Goru.

“Pitam Vladimira Novovića da li je SDT podigao crvenu Interpolovu potjernicu protiv njega, zbog ovoga zašto je uhapšen Vasović i 11 ljudi prije njega, i kako je moguće da je Aleksandar Mrkić napustio državu, znači neko mu je dojavio”.

Jasna je bila namjera, kaže, da je “švercerski lobi želio da, preko jednog dijela sveštenika SPC, manipulišući časnim i čestitim mitropolitom Amfilohijem…”, ne dovršivši rečenicu.

Voditelj i urednik emisije Petar Komnenić je pitao Kneževića da li želi reći da neki sveštenici učestvuju u švercu cigareta.

“Jedan broj sveštenika je doveo Simijanovića pod Ostrog kod mitropolita Amfilohija. Nije lako doći do mitropolita crnogorsko-primorskog, naročito u tom periodu, pretpostavljam da su uticajni sveštenici, kad budem stopostotno prikupio dokaze, izaći ću sa njihovim imenima”.

Komnenić je pitao da li misli da je URA “naivna u toj priči”.

“Mislim da je URA imala interes da iskoristi Simijanovića da bi Abazović postao potpredsjednik Vlade i preuzeo sektor bezbjednosti. Da li je Abazović učestvovao u švercu ne znam, ne mogu tvrditi da jeste, ali svakako to tužilaštvo treba da utvrdi. Ovo je prvi put neko eksplicitno pominjanje i uvezivanje sa švercerskim klanovima, koji jasno iskazuju namjeru da preuzmu švercerske poslove, nažalost uz pomoć jednog broja sveštenika, nažalost uz pomoć tada Krivokapića, što pominje i Davidović, i smatram da tužilaštvo treba sve to da dovede do kraja. Abazović je imao interes da bude potpredsjednik Vlade i on je realizovao taj interes preko Simijanovića. Oni su mu plaćali hotel, taksirao ga je službenik policije Damjan Kasalica. Zamislite, u trenutku kad nijie formirana Vlada, službeni policije, policijskim vozilom, vozi Simijanovića od Davidovića, do Dritana, do crkve, i dogovara formiranje Vlade bez DF-a, koji u tom trenutku čine 67 odsto parlamentarne većine. I onda mene optuže što sam se suprotstavio švercerskom lobiju i rekao tad mitropolitu da nije pošteno da neko ko je iznio najveći teret ne može u Vladu, posebno Srbi iz DF-a i da smatram da je to izdaja naših birača. Onda je krenula hajka od jednog broja sveštenika, članova njihovih porodica, ali i Vijesti”, tvrdi Knežević.

“Svi sveštenici na koje sumnjam su u Crnoj Gori, a dva ili tri su bila na direktnoj liniji sa Davidovićem u vezi sa sastavljanjem vlade, pretpostavljam i za ove poslove… Nisam bezveze pitao Krivokapića da li poznaje Aleksandra Mrkića i ko ga mu je doveo u Srpsku kuću pred sastavljanje Vlade. Pozivam ga sad da kaže poznaje li Mrkića”, rekao je Knežević.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipović,

Ostavite komentar

Komentari (0)