test

Koordinaciono tijelo od 27 članova pratiće sprovođenje Programa “Evropa sad 2”

Standard

19/09/2024

17:38

Vlada je, na danas održanoj 49. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić, usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za perod od 2024. do 2027. godine, saopšteno je iz Vlade.

“Smjernice su sačinjene na bazi strateških i planskih dokumenata i predstavljaju osnovu za izradu budžeta za 2025. godinu. Preliminarne prognoze ukazuju na realni ekonomski rast od 3,8 % u 2024. godini, na bazi daljeg rasta sektora turizma, nastavka visoke privatne potrošnje, kao i oporavka i daljeg rasta investicija, na bazi relevantnih planova i usvojenog kapitalnog budžeta za 2024. godinu. Crnogorska ekonomija će u srednjem roku prosječno godišnje rasti po stopi od 3,7 %, odnosno po godinama: 4,8 % u 2025, 3,1 % i 3,2 % u 2026. i 2027. godini. Rast u narednom trogodišnjem periodu će dominantno voditi visoka domaća potražnja, pretežno kroz snažnu privatnu potrošnju i rast investicija, usljed uklanjanja biznis barijera. Prospekti rasta ekonomije u srednjem roku podržani su dostupnim instrumentima finansijske podrške EU kroz Plan rasta. 

U skladu sa projekcijama, javni prihodi u periodu 2024 – 2027. godine kreću se u rasponu od 3.162,5 miliona eura, ili 45,4 % BDP-a u 2024, do 3.497,1 miliona eura ili 40,6 % BDP-a u 2027. godini. U ovom dijelu se posebno naglašava da su prihodi budžeta za sedam mjeseci 2024, u poređenju sa planom, veći za 95,5 miliona eura ili 6,5%, dok su u odnosu na isti period prethodne godine veći za 124, miliona eura ili 8,6 %. Izuzimajući prihode jednokratnog karaktera, prihodi budžeta za sedam mjeseci 2024. godine u odnosu na posmatrani period 2023. godine veći su za 237,2 miliona eura ili 18,2 %2, navodi se u saopštenju. 

Javna potrošnja u 2024. godini planirana je, dodaju, u iznosu od 3.401, miliona eura ili 46.7 % BDP-a što je na nivou planiranom Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2024. godinu i očekivanim projekcijama izvršenja budžeta opština do kraja 2024. godine. U periodu 2025-2027. godine javna potrošnja raste u nominalnom iznosu, dok po učešću u BDP-u pada do nivoa od 43.9 % u 2027. godini. U periodu 2025 – 2027. godine se projektuje da će se javna potrošnja kretati od 3.511,4 miliona eura ili 44.9 % BDP-a u 2025. godini do 3.775,9 miliona eura ili 43,9 % BDP-a. 

U tom kontekstu, zaduženo je Ministarstvo finansija da pripremi i dostavi potrošačkim jedinicama stručno uputstvo za pripremanje budžeta za 2025. godinu, a potrošačke jedinice prvog nivoa da, u koordinaciji sa potrošačkim jedinicama nad kojima vrše nadzor, zahtjeve za dodjelu budžetskih sredstava za 2025. godinu dostave Ministarstvu finansija, najkasnije do 27. septembra 2024. godine. 

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini

Razlozi za donošenje ovog Zakona sadržani su i u potrebi usklađivanja sa novim Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kojim se, između ostalog, propisuje postupak davanja u zakup zemljišta u državnoj svojini, odnosno prirodnih bogatstava radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, navode iz Vlade.

Takođe, predloženo je da vrijednost nepokretnosti državne imovine procjenjuje organ uprave nadležan za poslove imovine, dok će vrijednost nepokretnih stvari za potrebe eksproprijacije procjenjivati ovlašćeni organ uprave nadležan za poslove katastra. shodno pozitivnim zakonskim određenjima, a sve u cilju objedinjavanja aktivnosti i obavljanja poslova u istom organu, naročito imajući u vidu izradu registra nepokretnosti i masovnu procjenu vrijednosti iste. 

Sredstva Opštini Ulcinj za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o prosleđivanju kreditnih i grant sredstava Opštini Ulcinj za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Jadranskoj obali – faza V. Opštini Ulcinj će se za ovaj Projekat, iz kredita sa KfW bankom, proslijediti iznos od 6.360.000 eura, od čega 5.360.000 eura kao kreditna, a 1.000.000 kao grant sredstva. Kako je pojašnjeno, obezbjeđivanjem dodatnih sredstava osiguralo bi se postizanje osnovnih ciljeva projekta – obezbijeđivanje i poboljšanje vodovodne kanalizacione infrastrukture, što će imati pozitivan uticaj na razvoj turizma. Time će se direktno doprinijeti ekonomskom razvoju šireg projektnog područja i doprinijeti unapređenju i održivoj zaštiti životne sredine i vodnih resursa u primorskom području Crne Gore.

Prema Nacrtu Ugovora o prosljeđivanju, Ministarstvo finansija će Opštini Ulcinj prenijeti kreditna sredstva pod istim uslovima definisanim Ugovorom o kreditu između Ministarstva finansija i KfW-a, za fazu V. Uzimajući u obzir značaj infrastrukturnog projekta, kao i trenutnu zaduženost opštine, odobren je grejs period od deset godina, kako bi se izbjeglo preklapanje kredita i osigurala finansijska stabilnost budžeta opštine, a u skladu sa zaključcima Vlade. Opština Ulcinj će otplaćivati obaveze prema Ministarstvu finansija tokom 20 godina, uključujući 10 godina grejs perioda, sa krajnjim rokom otplate 30. decembra 2043. godine, po fiksnoj kamatnoj stopi od 1,80 % godišnje. 

Usvojena je Informacija vezano za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane Briska gora u Opštini Ulcinj, i donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora, Opština Ulcinj. Imajući u vidu da je Odlukom Tenderske komisije broj: 01-302/24-241/5 od 14.06.2024. godine poništena Odluka o utvrđivanju rang liste ponuđača broj: 310-984/2018-11 od 18.10.2018. godine jer nijedna od prispjelih ponuda ne ispunjava kriterijume i uslove Javnog poziva, kao i da je Ministarstvo energetike i rudarstva donijelo Odluku o poništenju Javnog poziva, objavljenog 19. 05. 2018. godine, broj: 01-302/24-241/9 od 03.07.2024. godine, ocijenjeno je da su se stekli uslovi za donošenje Odluke o prestanku važenja Odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska Gora. 

Formirano Koordinaciono tijelo za praćenje Programa EVROPA SAD 2

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje Programa “EVROPA SAD 2”, kojim će predsjedavati ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić. Koordinaciono tijelo, uz predsjednicu, broji 27 članova. 

Usvojena Informacija o potrebi obezbjeđivanja lokacije za neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti

U Informaciji se naglašava da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  i Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, intenzivno prate i od samog izbijanja su preduzeli i sprovode sve mjere u cilju sprečavanja dalje pojave i širenja bolesti Q groznice, u cilju umanjenja negativnih posljedica koje bolest može izazvati u slučaju daljeg širenja. Neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti je veoma izazovan proces, s obzirom na to da u Crnoj Gori još ne postoji uspostavljen sistem za sakupljanje, preradu ili uništavanje nus proizvoda životinjskog porijekla. Crna Gora, odnosno resorno Ministarstvo je za ove potrebe obezbijedilo sredstva za izgradnju objekta u saradnji sa Svjetskom bankom u okviru MIDAS 2 projekta i aktivnosti su u toku, a završetak radova se ne očekuje prije 2027. godine. Ističe se da je, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, obaveza svake lokalne samouprave da obezbijedi sakupljanje i uništavanje nus proizvoda životinjskog porijekla, u slučaju da ne postoji pravno ili fizičko lice koje obavlja te poslove, ali nijedna lokalna samouprava nažalost nije ispunila propisanu zakonsku obavezu, odnosno nema stočno groblje, ni jamu grobnicu za zbrinjavanje leševa uginulih/usmrćenih životinja, kao ni definisanu lokaciju za istu. U cilju suzbijanja bolesti i zaštite zdravlja ljudi, životinja i životne sredine, Vlada je usvojila više zaključaka, čijim će se sprovođenjem u precizno definisanim rokovima obezbijediti sprečavanje širenja i otklanjanje posljedica navedene bolesti, navodi se u saopštenju Vlade.

Data saglasnost za podizanje spomen-obilježja Amfilohiju

Vlada je usvojila Informaciju o ispunjenosti uslova za davanje prethodne saglasnosti Vlade Crne Gore za podizanje spomen-obilježja Mitropolitu crnogorsko primorskom gospodinu Amfilohiju, prije isteka roka, propisanog odredbom člana 9 stav 2 Zakona o spomen-obilježjima. 

Izdati su urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa – solarnih elektrana:

·         „Riječani“,

·          „PV – Petrovići“ i

·         „Solar 200“.

Vlada je dala saglasnost na Izmjene Plana korišćenja sredstava Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore za 2024. godinu, koje je Upravni odbor Javnog preduzeća usvojio Odlukom broj 0203-3203/3 od 08. 07. 2024. godine.

Adaptacija pres sale Vlade

Usvojena je Informacija o adaptaciji i opremanju pres sale u zgradi Vlade Crne Gore. Tim povodom,  zadužena je Uprava za državnu imovinu da obezbijedi neophodna finansijska sredstva i da, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, preduzme aktivnosti na finalizaciji tehničkih specifikacija, potrebnih za sprovođenje postupka javne nabavke za  adaptaciju i opremanje pres sale.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)