test

Koprivica: Postoji apsolutna politička volja da SDT ima pristup svim bazama podataka

Standard

04/11/2023

21:16

Problem kojeg smo svjesni je pristup bazama podataka od strane Specijalnog državnog tužilaštva. To će biti tehničko pitanje za koje postoji apsolutna politička volja - da SDT ima pristup svim bazama podataka, poručio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.



On smatra da bi trebalo pristupiti hitnom rješavanju pitanja preseljenja SDT-a.

”Stara zgrada Vlade i dalje jeste opcija za preseljenje SDT-a. Ako bi se slobodne prostorije momentalno osposobile to bi bila tek jedna trećina zgrade. Onda ne bi bilo uslova za formiranje bezbjednosne zone koja je neophodna za Specijalno policijsko odjeljenje zato što je dobar dio prostora stare zgrade Vlade popunjen od strane drugih državnih organa ”, naveo je Koprivica na Televiziji Vijesti.

Neophodno je, poručuje, da se na razuman i planski način za njih obezbijede alternative i da se pristupi iseljenju drugih državnih organa.

Veting uslov za specijalni sud

”Samo formiranje specijalnog suda dovešće do sprovođenja jedne vrste vetinga”, podvukao je Koprivica.

Uslov za specijalni sud biti će, kaže, biti kao da su određene sudije prošle veting.

”U pogledu procjene njihove individualne odgovornosti u dosadašnjem radu kada je u pitanju primjena stručnih i profesionalnih standarda, legalnost njihove imovine i kada je u pitanju odsustvo bilo kakvih kontakata sa mafijaškim ili organizovanim kriminalnim grupama”, naveo je Koprivica na Televiziji Vijesti.

Prethodnom analizom je zaključeno da bi se proces vetinga sproveo u tri faze, a Koprivica smatra da ta analiza ne daje odgovore na sva važna pitanja i da nije institucionalni okvir na jasan i precizan način definisan.

”Ipak, Crnoj Gori više od 100 novih zakona je potrebno 10 časnih i čestitih profesionalaca – i u pravosuđu i u bezbjednosnom sektoru”, poručio je Koprivica.

Izvor (naslovna fotografija):

Momo Koprivica

Ostavite komentar

Komentari (0)