Izvor: Pobjeda

Krivokapić: Vuković se pokajao; Vuković: Od mene neće dobiti izvinjenje

Spoljni ekspert u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Vladimir Vuković pokajao se zbog uvreda i neprimjerenog ponašanja prema novinaru TVCG Nebojši Šofrancu, i želi da mu se izvini, prenio je novinarima u parlamentu premijer Zdravko Krivokapić.
Krivokapić: Vuković se pokajao; Vuković: Od mene neće dobiti izvinjenje

– Mislim da svaki novinar treba da ima status službenog lica i to sam preporučio ministarki. Ministarka Vesna Bratić me je obavijestila da se Vuković pokajao i da želi da se izvini našem najboljem sportskom novinaru – saopštio je Krivokapić u holu parlamenta nakon premijerskog sata.

Ovaj je „obrt“ uslijedio nakon nekoliko dana tokom kojih je ministarka Bratić, u čijem resoru je spoljni ekspert angažovan zvanično ćutala, a savjetnik Vuković tvrdio da ništa ružno nije napravio prilikom dočeka sportiste Petra Liješevića kada je provocirao novinara Šofranca, vrijeđao ga, određujući mu čak kada i gdje može da dobije izjavu od boksera, a takvo šikaniranje sve vrijeme prenosio tokom „lajv“ uključenja na Fejsbuk.

Premijer Krivokapić je juče rekao i da zna da je Vuković „završio određene aktivnosti koje su ga preporučile“ za radno mjesto u resoru prosvjete.

Dodao je da mržnja nije „prirodna za nas“, kao i da sve što se događa on vidi kao ,,doživljaj oslobođenja koji još nijesmo definisali“.

Pokajnik

Iskrene želje Vukovića, posredno saopštene javnosti kroz usta premijera, kojem je to, pak, saopštila ministarka Bratić, ne poklapaju se sa stavovima spoljneg eksperta Vukovića na društvenim mrežama. Danima nakon događaja na aerodromu, Vuković na svom Fejbuk profilu udara po Šofrancu, komitama, dičeći se svojim pedigreom. Dakle, na istom tom nalogu posredstvom kojeg je uživo prenosio maltretiranje „našeg najboljeg sportskog novinara“, kako je Šofranca nazvao i premijer u čijoj je Vuković Vladi angažovan.

Tako je Vuković u ponedjeljak naveo da su Šofranca „Milo Đukanović i ostala balafurdija“ preko njegovih leđa htjeli da naprave žrtvom.

– I dalje imam vrlo loše mišljenje o Nebojši Šofrancu i treba da kaže na čije je insistiranje otišao u policiju kada se tiče mene – napisao je Vuković u ponedjeljak.

Prethodno, u objavi u kojoj je na Fejsbuku podijelio sadržaj svoje zvanične izjave policiji od 25. aprila povodom incidenta na aerodromu, Vuković je naveo da ako neko od njega očekuje da će da se izvini zbog toga – to se neće desiti.

– Smatram da ništa ružno nisam napravio i ako neko od mene na ovaj način traži bilo kakvo javno izvinjenje, ili tome slično, to od mene neće dobiti, bez obzira na posljedice. Ovo kažem zbog toga što je neko politički i na vrlo smišljen način cijeli slučaj podigao na nepotreban nivo, naveo je, između ostalog Vuković u izjavi policiji čiji je sadržaj podijelio na Fejsbuku, dodajući da je to potvrdila i prethodna izjava Šofranca povodom događaja.

On je obrazložio da mu Šofranac nije bio u fokusu, već doček sportiste Liješevića, kojeg, kako je naveo, lično poznaje, kao i njegovu porodicu.

Naveo je da se obratio Šofrancu nakon što ga je narod ispred pozvao da izađe riječima: „Šofro, Srbine, izađi Šofro“.

„Izađi Šofro, slobodno, ovo je častan narod, ovo su Srbi koji tebi neće ništa, iako si o njima svašta pisao, ovo nije narod kao oni (misleći na komite)“ – objasnio je Vuković, u izjavi poptisanoj u policiji, to na koji način se nadovezao na skandiranje okupljenih.

Vuković je dalje saopštio da mu je Šofranac odgovorio, „Ne brini se ti, to je jedan narod“.

– Pitao sam ga: „A je li, sad je jedan narod, a do prije mjesec nisi tako pričao. Ponovio sam mu da mu ovaj narod neće ništa – stoji u Vukovićevoj izjavi.

Policiji je pojasnio da je Šofrancu kazao „ trenutno si najpopularniji na mreži, narod piše komentare“. Između ostalog Vuković je precizirao da je rekao Šofrancu da izjavu od Liješevića ne može dobiti unutar zgrade aerodroma, već ispred i sugerisao sportisti da ipak da izjavu Šofrancu. Sve vrijeme je bio pored, kako se „ne daj bože neko ne bi našao da uvrijedi novinara“.

Atmosfera

Doček Liješevića na aerodromu protekao je uz političke prvake DF-a, veličanje Srbije, uz trobojke sa ocilima.

U takoj atmosferi, odvijao se Vukovićev prenos uživo i njegovo ispitivanje i cinično ismijavanje novinara Šofranca.

Vuković je nekada bio zvanični predstavnik Stranke srpskih radikala u Crnoj Gori. Sada je spoljni konsultant u Ministarstvu prosvjete a za njegove stavove i uključenja na društvenim mrežama ne reaguje, odnosno ne prepoznaje odgovornost poslodavac – Vlada.

Takav je stav prije dva dana, posredno zauzelo i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, jer se zvanično nije oglašavalo o napadu na novinara na zadatku.

Nezvanično, prema pisanju medija, iz Bratićkinog resora naveli su da je Vuković nastupao na aerodromu lično, a ne službeno, i da nije u njihovoj nadležnosti, odnosno da ga ne mogu sankcionisati jer nije stalno zaposlen. I to uprkos činjenici što je u javnosti ukazano na nedopustivo ponašanje prema novinaru, kao i potencijalno kršenje etičkog kodeksa i nedopustivog ponašanja državnih službenika, koje ih obavezuje i u nastupima mimo posla.

U međuvremenu, premijer obavještava novinare da se Vuković pokajao a da mu je to prenijela Bratić, koja nije našla za shodno da o tome saopšti direktan stav javnosti.

Stav se nije čuo ni nakon otvorenog pisma 22 novinara i intelektualca koji su osudili ćutanje ministarke Bratić na napad na Šofranca i tražili od nje da raskine ugovor o saradnji Ministarstva na čijem je čelu sa Vladimirom Vukovićem.

– Ukoliko se ne oglasite i Vukoviću ne otkažete saradnju, potvrdićete da ste zaštitnica polusvijeta, besprizornih izgrednika i huligana, a da je Vaša politika i Ministarstvo na čijem ste čelu njihova sigurna kuća – naveli su u otvorenom pismu.

Šokirala ih ministarka

Medijski savjet za samoregulaciju je najavio da će tražiti od premijera Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se odrede prema ponašanju ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić koja nije osudila napad na novinara Nebojšu Šofranca.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović kazao je da su šokirani takvom činjenicom kao i time da ljudi koji rade za Vladu mogu nesmetano da vrijeđaju i ponižavaju novinare na radnom zadataku.

– Skandalozno je da kabinet ministarke Bratić nije osudio ponašanje njihovog uposlenika na aerodromu. Vrhunski cinizam je tvrdnja da je Vuković pomogao novinaru Nebojši Šofrancu da napravi intervju sa bokserom Liješevićem. Ovakvo izvrgavanje ruglu jednog ozbiljnog incidenta je nešto što još nijesmo čuli od bilo kojeg resora i iz bilo koje Vlade u istoriji Crne Gore. Ovakvo cinično ismijavanje napada na novinare od strane jednog vladinog ministarstva još nigdje nije zabilježeno ni u jednoj evropskoj zemlji – naglasio je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Gara

Srambte bilo Krivokapicu

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Tramp se narugao Bajdenu jer je “kunjao” na samitu u Glazgovu

Uhapšen Vuković, bivši saradnik Šarića na potjernici je zbog 500 kg kokaina