test

Mandić zakazao novu sjednicu za utorak, samo on zna što će biti na dnevnom redu

Standard

01/06/2024

09:33

Nastavak šeste sjednice Prvog redovnog (proljećnog) zasijedanja, iako je to bilo najavljeno, ni juče, drugi dan zaredom, nije održan. Iz Demokratske partije socijalista za to su okrivili parlamentarnu većinu i njene, kako su rekli, zakulisne igre. To je indirektno potvrdio i predsjednik Skupštine Andrija Mandić, saopštavajući da je sjednica otkazana zbog nepoštovanja dogovora sa sjednice Kolegijuma.



U međuvremenu, Mandić je juče zakazao sedmu sjednicu prvog redovnog (proljećnog) zasijedanja za utorak, 4. juna.

Poslanicima nije ponudio dnevni red već ih je obavijestio da će dnevni red predložiti na sjednici, pa još nije poznato da li će se na toj sjednici raspravljati, kako je dogovoreno, samo o IBAR zakonima ili će Mandić „provući“ i rezoluciju o Jasenovcu.

Sve u svemu, zakulisne radnje i međusobno nadgornjavanje predstavnika parlamentarne većine blokirale su rad crnogorskog parlamenta. Tako je nastavak šeste sjednice Prvog redovnog (proljećnog) zasijedanja, na kojoj je trebalo da poslanici raspravljaju o izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima, izmjenama Zakona o vanparničnom postupku, prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, odgađan prije dva dana, a juče je zbog nedostatka kvoruma Mandić ponovo otkazao sjednicu.

Saopštio je da je razlog otkazivanja sjednice parlamenta nepoštovanje dogovora Kolegijuma, te da nije odobrio ni jednom poslaniku parlamenta odlazak na službeno putovanje tokom narednih sedmica.

“Poslanici Skupštine Crne Gore, kao i ja koji sam na njenom čelu, nemamo važniji zadatak od ispunjavanja onih ciljeva koji su odredili građani naše zemlje”, poručio je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević na konferenciji za medije kazao je da crnogorski parlament već drugi dan ne zasijeda zbog zakulisnih igara parlamentarne većine.

“Oni iza zatvorenih vrata pokušavaju da opstruiraju evropski put Crne Gore i podmeću nogu jedni drugima”, kazao je Rakočević.

Parlamentarna većina, smatra on, u stanju je permanentne neodgovornosti i neozbiljnosti prema građanima.

“Pozivam te ljude na odgovornost i tražimo da se učini ono što je u interesu građana, a to je da ovakva parlamentarna većina prestane da postoji i da se ide na nove izbore”, poručio je Rakočević.

I poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je saopštio da je, nakon prekjučerašnjeg odgađanja početka sjednice parlamenta, juče ponovo odgođen, i to dva puta, početak iste te sjednice.

“Juče, izgleda, zbog neozbiljnosti i neodgovornosti Vlade a danas definitivno zbog neozbiljnosti i neodgovornosti dijela parlamentarne većine”, napisao je Mugoša na mreži Iks.

Da se „nešto iza brda valja“ pokazuje i jučerašnji postupak predsjednika parlamenta Andrije Mandića koji je poslanike obavijestio da je zakazao za utorak, 4. juna, sedmu sjednicu parlamenta ali nije naveo, kao što je to običaj, prijedlog dnevnog reda. Podsjetimo, prekjuče je iz Skupštine saopšteno da je na sjednici Kolegijuma postignut konsenzus svih šefova poslaničkih klubova da se na toj sjednici razmatraju zakoni potrebni za dobijanje IBAR-a, ali predsjednik parlamenta to nije precizirao u dokumentu koji je poslao poslanicima.

“Dnevni red predložiću na samoj sjednici”, napisao je Mandić u dokumentu koji je uputio poslanicima.

Iz opozicije se pribojavaju da se iza ove Mandićeve „tajanstvnosti“, ustvari, krije namjera da pored IBAR zakona na dnevni red ove sjednice uvrsti i „svoju“ rezoluciju o Jasenovcu i time uspori evropski put naše države.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić kazao je da u toj partiji sumnjaju u razloge koje je predsjednik Skupštine Andrija Mandić naveo za odlaganje sjednice crnogorskog parlamenta.

“Imamo razlog da vjerujemo da je Mandić obmanuo javnost i da ovo nijesu stvarni razlozi zbog kojih odlaže sjednicu Skupštine već drugi dan”, saopštio je Nikolić na mreži Iks.

On je saopštio da je Mandić juče zakazao novu sjednicu o zakonima koji se tiču IBAR-a za utorak, sa najavom da će dnevni red predložiti na samoj sjednici.

“Ako Mandić namjerava da u dnevni red sjednice o zakonima iz djelokruga IBAR-a uvrsti i rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, jasno je da to radi po nalogu Aleksandra Vučića i da na taj način poziva Evropsku uniju da blokira Crnu Goru. Upozoravamo premijera Milojka Spajića da se ne igra sa najvećim javnim interesom”, poručio je Nikolić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

SCG

Ostavite komentar

Komentari (0)