test

Milatović: Posvećeni smo izdvanjaju za odbranu na nivou dva odsto BDP-a, samit NATO-a se održava u izazovnim vremenima za evropsku bezbjednost

Standard

11/07/2023

12:47

Nastavljamo podršku Ukrajini, posvećeni smo Ukrajini i na taj način podižemo dijalog između NATO i Ukrajine na veći nivo. Očekujem i sveobuhvatan paket podrške u narednom periodu u kojem će naravno Crna Gora učestvovati, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za medije uoči početka Samita NATO u Viljnusu.

Samit se, kako je ocijenio, održava u izazovnim vremenima za evropsku bezbjednost.

“Ali NATO pokazuje jedinstvo, kredibilnost i relevantnost”, istakao je Milatović.

Jedan od glavnih ishoda Samita je, prema njegovim riječima, jačanje strategije odvraćanja i odbrane. 

“Posvećeni smo izdvanjaju za odbranu na nivou dva odsto BDP-a, a Crna Gora će ove godine ostvariti taj cilj”, naveo je Milatović.

Misli da će biti riječi i o Balkanu.

“Crna Gora ima ulogu punopravne članice i na taj način dodatnu ulogu u promovisanju stabilnosti i mira”, istakao je Milatović.

Na pitanje da li bi Crna Gora podržala članstvo Ukrajine u Savezu odgovorio je da očekuje da se u okviru ovog Samita dijalog NATO i Ukrajine podigne na veći nivo formiranjem savjeta NATO – Ukrajina. 

“Na taj način pružićemo dodatnu perspektivu Ukrajini kao budućoj NATO članici”, rekao je Milatović.

Kada je u pitanju izdvajanje za odbranu, kazao je da dva odsto više nije cilj, nego minimum koji zemlje članice moraju da izdvoje.

“Postoje članice koje još nisu izdvojile dva odsto, Crna Gora će ove godine ispuniti taj cilj, tako da imamo dobru startnu poziciju”, istakao je Milatović.

Pozdravio je odluku Turske da proslijedi parlamentu te zemlje sporazum o ratifikaciji švedskog članstva u NATO. 

Upitan očekuje li reakciju Rusije na ovu odluku Erdogana, kazao je da svaka zemlja ima pravo da sama odlučuje o svojoj politici, te da su građani izabrali.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)