test

Četrnaestogodišnja djevojčica iz Crne Gore uhapšena zbog planiranja terorističkog napada u Austriji

Standard

18/05/2024

17:09

Četrnaestogodišnja državljanka Crne Gore planirala je teroristički napad na Jakominiplacu u austrijskom gradu Gracu, piše Kleine Zeitung. Policija je nakon pretresa njene kuće pronašla nož i sjekiru i propagandni materijal Islamske države.

Četrnaestogodišnjakinja nije priznala krivicu i odbila je da daje izjave policiji. Tužilaštvo u Gracu naredilo je njeno hapšenje i pritvor u zatvoru Jakomini, pa joj je već određen istražni pritvor zbog opasnosti od izvršenja djela i skrivanja dokaza.

Istražitelji iz Državne agencije za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv ekstremizma (LSE) Štajerske došli su do djevojčice zahvaljujući dojavi jedne evropske bezbjednosne agencije. Policija je prilikom pretresa kuće djevojčice pronašla oružje i potpuno crnu odjeću koju je osumnjičena planirala navodno da koristi prilikom napada.

Istražitelji su pronašli i više uređaja za čuvanja podataka, a na njima propagandni materijal Islamske države, kao i brojne video zapise borbi i egzekucija. Pronađeni su i dokazi o aktivnostima na chat forumima na kojima je djevojčica “istomišljenicima” slala fotografije oružja koje posjeduje. Plan je bio da njen napad bude usmjeren proti “nevjernika”, piše “Die Presse”.

Ustavna zaštita u Austriji odlučno se bori protiv svih oblika ekstremizma, izjavio je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) reagujući na hapšenje. “Zahvaljujem istražiteljima iz Državne agencije za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv ekstremizma u Štajerskoj. Njihovim angažmanom spriječen je jedan ekstremistički napad”, poručio je on.

Izvor: Vijesti

Ostavite komentar

Komentari (0)