test

Milatović: Tunel je udar na pravosuđe i Crnu Goru, stav o formiranju Vlade nepromijenjen

Standard

14/09/2023

12:43

Prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici zaista je udar na institucije sistema i pravosuđe, ocijenio je danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je novinarima na Žabljaku saopštio i da ne želi da trči sa izjavama na tu temu, ali da jeste riječ o udaru na sistem.

“Zato kad govorim o demokratskom razvoju govorim o snažnom pravosuđu i reformisanom pravosuđu, što mora da bude u fokusu i Skupštine i buduće vlade. Očekujemo od svih nadležnih institucija da se odgovorno odnesu i slučaj rasvijetle do kraja. Nadam se da ovo neće biti slučaj o kojem javnost neće saznati u potpunosti cijelu sliku. Pozivam na odgovornost i rasvjetljavanje slučaj”, kazao je Milatović.

Pozvao je na odgovornost i na rasvjetljavanje ovog slučaja.

“Tunel jeste udar na pravosuđe i udar na Crnu Goru”, kazao je Milatović.

Poručio je da sudstvo i tužilaštvo moraju biti reformisani.

Kada je riječ o formiranju nove Vlade, predsjednik države tvrdi da je njegov stav jasan i promijenjen.

“Evo tunel je najbolji primjer gdje fokus treba da bude. Sudstvo i tužilaštvo moraju biti reformisani. Ne možete sa ljudima koji su navodno povezani sa kriminalnim strukturama da gradite bolju i pravedniju Crnu Goru . A za reformu je neophodna kvalifikovana većina u parlamentu i svaka moja riječ bila je upućena na potrebu smislene reforme pravosuđa”, rekao je.

Smatra da bi učesnici političkog života, pa i mandatar za sastav vlade, trebali da budu više prisutni u javnosti.

“Naročito u kontekstu obrazlaganja načina na koji on vidi novu parlamentarnu većinu, programske ciljeve vlade, volio bih da vidim i predstavnike drugih političkih partija koje učestvuju u vladi da budu javno prisutnije i da prosto obrazlažu svoje stavove građanima. Mi smo nakon promjena vlasti došli u situaciju da građani to očekuju od nas. Ja se ne slažem sa nekim stavovima koji moji strateški partneri misle, ali to ne znači da ne treba da razgovaramo i ne nalazimo nova rješenja”, naveo je Milatović.

Ponovio je da je njegova najveća želja je da Crna Gora konačno postane normalno društvo u kome ima više pravde.

“Vidjeli ste tunel, jel to pravda? Jel pravda da nama mafija može da izgradi tunel koji vodi od nekog stana do Višeg suda i, prema navodima policije,  izvuče neke ključne dokaze iz nekih slučajeva koji trebaju da budu predmet dokazivanja? To sigurno nije pravda”, ocijenio je predsjednik.

Komentarišući navode zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara koji je, govoreći o formiranju nove vlade, kazao da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u crnogorskom političkom spektru, Milatović kaže da uvažava sve stavove SAD-a.

“Uvažavam sve stavove SAD-a koji je nama strateški partner, i ono što je najvažnije da je Crna Gora ostala čvrsto na fonu spoljne politike, a to je osuda ruske agresije na Ukrajinu, i kao čvrsta NATO članica. Mislim da sam kao predsjednik bio vrlo jasan po pitanju spoljne politike, i dok god su politički učesnici nekog narednog kreiranja vlade Crne Gore na fonu tih programskih princima, zaista ne vidim više problem sa bilo čijim učešćem u Vladi”, poručio je Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Kabinet predsjednika Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)