test

Novaković – Đurović: PES doživio debakl u Budvi, parlamentarna većina ne postoji

Standard

28/05/2024

23:40

Pokret Evropa sad je doživio debakl na izborima u Budvi, a do toga ih je dovela politička fama, nedosljednost i obećanja koja se ne ispunjavaju, smatra poslanica i politička direktorka Građanskog pokreta URA Ana Novaković-Đurović.

“Premijer i lider PES-a Milojko Spajić u više navrata zadnjih mjeseci nije govorio istinu, a takođe je govorio različite stvari na različitim adresama. Spajić je potcijenio građane. Povećanje penzija je diskriminantno za jednu grupu penzionera i samom najavom da ćete povećati plate i penzije, ne može se očekivati da će građani slijepo da vam vjeruju”, kazala je Novaković-Đurović u emisiji “Klub A plus” na A plus televiziji.

Prema njenim riječima, PES je imao velike resurse, ali je bilo grubih zloupotreba tokom izborne kampanje.

“Izgovarali su neistine oko Luke Budva. PES nema jasnu viziju”, ocijenila je ona.

Rezolucije pokazale da parlamentarna većina ne postoji, neozbiljna je i labilna

Komentarišući političke aktuelnosti, Novaković Đurović je kazala da su rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu pokazale da Crna Gora parlamentarnu većinu ima samo na papiru.

“Parlamentarna većina je neozbiljna i labilna. Ona zapravo i ne postoji. Drže je veze i interesi za kadrovska rješenja i samo se razmišlja ko će u koju fotelju da sjedne. Neprincipijelno je i sastavljena i sve njene slabosti su prethodnim događajima ogoljene do kraja”, dodala je ona.

Političko mešetarenje izazvalo krizu

Novaković Đurović je kazala da se odgovorom “rezolucije na rezoluciju” pokazalo da političari profitiraju na jako osjetljivi temama.

“Zašto bivši Demokratski front rezoluciju o Jasenovcu nije pomenuo u janunaru, ako je to za njih bilo važno pitanje. Na kraju se ispostavilo da je rezolucija o Jasenovcu samo odgovor za ono što se desilo u Ujedinjenim nacijama”, smatra ona.

Novaković Đurović je ocijenila da su ovakvi politički događaji suzili prostor građabskoj progresivnoj snazi da sa prošlošću raskrsti na pošten način.

“Posljedice se već vide u regionu, ali mene, naravno, prvo zanima Crna Gora. Rezolucije su zahtijevale od političkih lidera da se odgovorno i pošteno odnose prema prošlosti, kako se novim generacijama ne bi ostavljao teret. A kod nas, koliko smo mogli da vidimo, dovoljna je jedna rezolucija da “zapali” cijelu političku scenu. Zbog toga krivim političke elite 90-tih”, navela je ona.

Novaković Đurović smatra da je Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem “za nekoliko mjeseci uspjela da obezbijedi protestnu notu Bosne i Hercegovine zbog posjete Milorada Dodika i protestnu notu Hrvatske zbog Rezolucije o Jasenovcu”.

“Na tim pitanjima se testira ozbiljnost diplomatije jedne države koja je članica NATO-a i pretenduje da bude članica Evropske unije. Ovdje je na djelu jedno političko mešetarenje koje je, nažalost, po Crnu Goru imalo uticaja i izazvalo političku krizu”, zaključila je Novaković Đurović.

Izvor: A plus

Ostavite komentar

Komentari (0)