test

Olenik: Kukavička odluka Kovača, Biserko: Ne poštuje činjenicu da je Crna Gora priznala Kosovo

Standard

26/10/2023

16:10

Ministar pravde Marko Kovač odbio je zahtjev Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića radi gonjenja za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru. Razlozi za takvu odluku su, kako je rekao Kovač, kršenje člana Tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao i sumnja da Vukotić može biti politički gonjen.



Advokat Aleksandar Olenik kaže u razgovoru za Antenu M da Kovač svoje političke odluke pravda pravnim razlozima.

“Ono što je ovdje vidljivo odmah, to je da ministar pravde svoju političku odluku pravda pravnim razlozima. Ti pravni razlozi koje on pominje, na to sud mora da pazi po službenoj dužnosti i po zakonu. Ako je sud donio odluku, a jeste, znači da je sud razmatrao i povredu Evropske konvencije i šta se nalazi u zamolnici i što su svi dokazi i sudsku praksu u dosadašnjim predmetima. Sud je sve to razmotrio i riješio da treba da se izruči”, rekao je Olenik.

Ministar ne stoji iza svojih odluka, smatra advokat i dodaje da je taj postupak krajnje kukavički.

“Ta izručenja su politička pitanja ali je onako prilično kukavički da ministar donese političku odluku, što mu je inače posao, a da se krije iza pravnih razloga koje je sud već razmatrao i donio potpuno drugačiju odluku”, ukazuje Olenik.

Odluka da se ne izruči osoba nije sporna i prisutna je i u drugim zemljama regiona, ali je jedinstvena zbog samog postupka Ministra Kovača, smatra Olenik.

“Svaka suverena država donosi političke odluke kakve smatra da su u interesu države. Rijetko je da se ministar krije iza pravnih razloga koje je sud već odbio. Trebalo je ministar da kaže: to je odluka Crne Gore, u interesu je Crne Gore da ne bude izručen. Nije trebalo da se krije potpuno onako providno iza sudskih odluka jer je sud već rekao da je sve u redu”, kazao je advokat Olenik.

Svoj sud o odluci Kovača dala je i predsjednika Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko koja smatra da aktuelni i nadolazeći ministri ne prihvataju činjenicu da su priznali državu Kosovo.

“Ne poštuju činjenicu da su priznali tu zemlju i da treba da sarađuju po svim pitanjima. To govori o tome da će eventualno i ostale stvari da idu u pogrešnom pravcu” rekla nam je Sonja Biserko.

Ostavite komentar

Komentari (0)