test

Papović: Rušilački akt prema Crnoj Gori, PES pokazuje da je dio velikosrpskog ideološkog fronta

Standard

02/06/2024

14:30

Inicijativa da se iz centra Podgorice ukloni spomenik posvećen velikom vojvodi Mirku Petroviću, koju je podržao i PES, je samo nastavak ,,bjelaške'' velikosrpske ideologije prema Crnoj Gori, kaže za Antenu M istoričar Dragutin Papović.



Ta ideologija je, podsjeća Papović, trijumfovala na Podgoričkoj skupštini 1918, što je kasnije dovelo i do rušenja tadašnjeg spomenika Mirku Petroviću.

“Tako da je i ova inicijativa u stvari samo nastavak te politike. Ovo je očekivano za onaj dio političkih partija koje funkcionišu kao nastavak Srbije u Crnoj Gori na bazi velikosrpske ideologije. Sada se međutim njihovoj inicijativi pridružio i Pokret Evropa sad, koji je formalno slovio kao politička partija drugačijih opredjeljenja. Prihvatanjem ove inicijative se, u stvari, pokazuje da su i oni dio tog velikosrpskog, odnosno bjelaškog ideološkog fronta u Crnoj Gori”, kaže Papović.

On ističe da spomenik u Podgorici nije posvećen samo vojvodi Mirku, već i svima koji su se borili za oslobođenja Crne Gore u ratovima od 1853. do 1878. godine.

“Uklanjanjem spomenika u stvari bi se poslala poruka protiv državotvorne ideologije i onih nastojanja koja su dovela do formiranja i međunarodnog priznanja crnogorske države u XIX vijeku. Kada se to ima u vidu, ovo je, ukupno gledano, i anticivilizacijski i anticrnogorski, odnosno antidržavni akt. Svi oni koji prihvate ovu inicijativu, u stvari jasno sebe stavljaju u taj politički spektar, kao anticrnogorske i antidržavne snage”, poručio je Papović.

On smatra da je ova inicijativa zapravo najgora vrsta obračuna sa sopstvenom istorijom.

“Ta vrsta obračuna služi u stvari samo kao maska za ono što je antidržavna ideologija. Rušiti spomenik najistaknutijim ličnostima i svima koji su se u četiri rata borili za oslobođenje i za stvaranje Crne Gore je rušilački akt prema državi koju su stvorili. To je u stvari rušilački akt prema Crnoj Gori. To se radi samo pod formom istorijskog događaja, a u stvari, jednako tako, to je i poruka za aktuelni momenat, odnosno za ono što se danas dešava u Crnoj Gori. Zato je ovo isključivo akt antidržavnih snaga protiv Crne Gore”, tvrdi Papović.

Prekić: Savremeni ”oslobodioci” rade po uzoru na one iz 1918. godine 

Pored Papovića, među istoričarima koji su se oglasili protiv inicijative o uklanjanju spomenika Mirku Petroviću je i Adnan Prekić. On je mreži X naveo da je rušenje spomenika vojvodi Mirku i bacanje ostataka u Moraču bila jedna od prvih akcija takozvanih oslobodilaca iz 1918. godine.

,,Isto sada žele da urade i ovi savremeni ‘oslobodioci’kojima su puna usta tradicionalne-petrovićevske Crne Gore”, piše Prekić.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)