test

Popa: EU očekuje potpunu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom; Bečić: Igramo za sebe

Standard

20/11/2023

19:06

Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, sastao sa danas sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

“Izbor 44. Vlade i politička konfiguracija u Skupštini Crne Gore predstavljaju šansu za stabilizaciju političkih prilika u državi, koje su osnova za sve ozbiljnije reformske procese, čiji će rezultati biti na ponos i korist svim građanima Crne Gore”, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić na sastanku sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori.

Govoreći o spoljnopolitičkom putu Crne Gore, Bečić je istakao njenu stoprocentnu privrženost prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu, ističući to opredjeljenje kao “vrijednost sa kojom nema kompromisa, budući da se kao takva nalazi i u osnovi političkog sporazuma vladajuće većine”.

Ambasadorka Popa je istakla značaj nadležnosti koje potpredsjednik Bečić ima za proces pristupanja, dodajući da EU očekuje da Crna Gora ostane u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

“Pozitivna je okolnost što u sadašnjem istorijskom trenutku postoji razumijevanje svih država članica da je proširenje neophodno”, rekla je Popa.

Bečić je u tim okolnostima prepoznao odgovornost da, kako je rekao, iskoristimo istorijsku šansu.

“U ovoj utakmici igramo za sebe i svoju sigurnost u okviru Evropske unije. Igramo i za svoje susjede, jer im, kao članica EU možemo pomoći na tom putu, ali igramo i za Evropsku uniju, budući da bi prijem naše zemlje u evropsku porodicu poslao snažnu poruku drugim zemljama kandidatima da se ne obeshrabre tokom trajanja tog procesa”, poručio je Bečić.

Kao najznačajniju temu koja je u trenutno u fokusu crnogorske javnosti, Bečić je istakao izbor sedmog sudije Ustavnog suda, koji bi trebalo da se desi ove sedmice.

“Pored toga, naglasio je neophodnost reformi, što skoriji izbor preostalih članova Sudskog savjeta i VDT-a, ali i potrebu provjere imovine i životnog stila policijskih službenika, kako bi se izbjeglo da se Crna Gora opet sretne sa kriminalnim strukturama u policijskim redovima”, saopšteno je iz Vlade.

Bečić i Popa su se tokom sastanka saglasili da je popis demografski i statistički proces, koji mora biti oslobođen političkog pritiska, i u kojem niko neće biti kažnjen ili nagrađen zbog načina na koji se izjašnjava.

“Vjerujem da Crna Gora sa svojom posvećenošću i konkretnim rezultatima može biti uspješna priča u na Zapadnom Balkanu i zaista biti regionalni lider u procesu evropskih integracija”, poručila je Popa.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: gov.me

Ostavite komentar

Komentari (0)