test

Popovića cijeni, a emisiju nije gledao

Standard

07/10/2024

22:23

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica ne može da komentariše izjavu svog savjetnika za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju da su povećane vjerovatnoće građanskog rata u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica kazao je da je ponosan na saradnju sa profesorom Milanom Popovićem, te da ne može komentarisati njegovu izjavu, datu u emisiji na TV Vijesti, u kojoj je najavio vjerovatnoću unutrašnjeg nasilja većih razmjera i mogućnost izbijanja građanskog rata u Crnoj Gori.

Koprivica je za Antenu M kazao da nije gledao emisiju ali da je siguran da od Popovića “nije mogla doći niti jedna misao koja bi mogla biti shvaćena kao destruktivna po Crnu Goru”, ali i da je siguran “da niko ne može doći u situaciju da isprovocira bilo kakvu nestabilnost, ma kakva politička želja ili plan da stoji iza takve namjere”.

Popović je savjetnik za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice, i gostujući na TV vijesti, a upitan da procijeni dešavanja na političkoj sceni u slučaju da dođe do saradnje koalicije “Za bolju Podgoricu“ Jakova Milatovića sa DPS-om, on je kazao – da se mogu očekivati nemiri u Crnoj Gori.

“To će značiti povećavanje verovatnoće izbijanja unutrašnjeg nasilja većih razmera, povećane agresivnosti mafiokratije, povećane verovatnoće građanskog rata u Crnoj Gori. Pogotovu kada vidmo da je u Gazi i Ukrajini stanje takvo kakvo je”, kazao je Popović. 

Odgovor potpredsjednika Vlade Moma Koprivice prenosimo integralno:

“Na početku odgovora želim da istaknem da veoma cijenim profesora Milana Popovića kao uglednog intelektualca i jednog od veoma uvaženih profesora na Univerzitetu Crne Gore. Njegova višedecenijska posvećenost borbi protiv korupcije, zaštiti vladavine prava i unaprjeđenju političkog sistema Crne Gore, čemu svjedoče generacije njegovih studenata, ne može biti dovoljno naglašena, zbog čega sam ponosan na našu saradnju.

Kada je riječ o spomenutoj izjavi profesora Popovića nažalost, još uvijek zbog obaveza nisam imao priliku pogledati emisiju na koju se pozivate, te ne mogu suditi o kontekstu izrečenog, iako sam poznajući ga dugi niz godina, siguran da od strane profesora Popovića nije mogla doći niti jedna misao koja bi mogla biti shvaćena kao destruktivna po Crnu Goru. Kroz nebrojene razgovore s profesorom uvjerio sam se u njegovo duboko razumijevanje našeg društva, ali prije svega, u neupitno dobru namjeru za Crnu Goru.

Na ovom mjestu veoma je važno naglasiti da je profesor Popović bio antiratni aktivista tokom teških i ratnih 1990-ih, što dodatno pokazuje i dokazuje njegovu borbu protiv nasilja, te je stoga, kada on govori o sklonostima drugih prema nasilju, koji su njegovi višedecenijski politički neistomišljenici, za očekivati je da ti krugovi njegove riječi s jasnom namjerom stavljaju u pogrešan kontekst.

Važno je i istaći da je Crna Gora sasvim dovoljno zdravo, snažno i zrelo društvo koje, uprkos različitim političkim prilikama kroz koje je prolazila, zna kako da očuva mir i stabilnost, što je i u neuporedivo težim okolnostima više puta dokazala.

Takođe, i kao država i kao 44. Vlada učinili smo mnogo da ojačamo naše institucije i unaprijedimo demokratske vrijednosti i slobodu građana Crne Gore, što je garant da niko ne može doći u situaciju da isprovocira bilo kakvu nestabilnost, ma kakva politička želja ili plan da stoji iza takve namjere.

Na koncu, Crna Gora je država koja se nalazi na korak od ulaska u EU, članica je NATO, i svi politički akteri imaju odgovornost da rade na jačanju institucija i promovisanju dijaloga. Kao potpredsjednik Vlade, posvećen sam tome da doprinosim stvaranju okruženja koje favorizuje stabilnost i mir, što je conditio sine qua non za napredak naše zemlje”.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)