test

Premijerove šale javnost doživljava kao prijetnje

Standard

29/07/2022

07:06

Premijer Dritan Abazović je juče izjavom, da ako su mogli da blokiraju Sputnjik mogu i Gradsku TV, izvršio pritisak i prijetio medijima - zajednički je stav novinarskih organizacija i udruženja u Crnoj Gori, koji su juče oštro reagovali.



Abazović je novinarki Gradske televizije, nakon što je postavila pitanja o navodnoj umiješanosti u korupciju članova njegove partije i koalicionih partnera Zorana Miljanića i Srđana Pavićevića kazao da slobodno postavlja pitanja a da on stalno odgovara „ali nemojte da mislite da vaš govor treba da se prećuti“.

– Ako smo blokirali onaj Sputnjik, nije ni Gradska toliko daleko – kazao je premijer Abazović.

Ova izjava je, kao rijetko koji događaj u kojem su mediji i zaposleni u njima na ponižavajući način bili tretirani od ljudi koji imaju vlast u državi, ujedinila esnaf koji je jednoglasno kazao da Abazović prijeti i da novinari moraju da postavljaju pitanja a ne samo da prenose saopštenja i izjave.

Nakon oštrih reakcija javnosti, uslijedio je odgovor iz premijerovog kabineta u kome je istaknuto da je „svakom jasno da se radi o šaljivoj opaski“ te da premijeru, čak i da ima ovlašćenja da to učini, ne pada na pamet da neki medij blokira ili ukine.

U pojašnjenju koje je uslijedilo nakon izgovorenih riječi i reakcija javnosti, navedeno je da je sloboda medija neupitna vrijednost zapadne civilizacije koju Vlada Crne Gore bezrezervno baštini i afirmiše.

Povezani članci

Iako je saopšteno da se radi o „šaljivoj opaski“ na račun Gradske televizije, kabinet premijera je nastavio sa pritiskom i naglasio da je njihova uređivačka politika „često sklona teškim i spornim kvalifikacijama koje su na granici govora mržnje, a koja brutalno etiketira, spinuje i širi mržnju dominantno na račun predsjednika Vlade“, te da to za rezultat ima česte uvrede i prijetnje po bezbjednost predsjednika Vlade.

Iako je kabinet kazao da se radi o šali, Institut za medije Crne Gore, Sindikat medija, Društvo profesionalnih novinara, Medijski savjet za regulaciju, te nevladine organizacije koje se bave medijima i ljudskim pravima CHO, CGO, HRA su to shvatili ozbiljno.

Sindikat medija je saopštio da su ovakve prijetnje nedopustive u bilo kom kontekstu, formalnom ili neformalnom razgovoru, a naročito ne sa nivoa najviših državnih zvaničnika. Ovo je jasan pokazatelj da crnogorskim zvaničnicima i dalje nedostaje senzibilitet za slobodu medija – kazali su iz Sindikata medija.

Oni su istakli da sloboda medija kojoj svi težimo podrazumijeva i različite uređivačke politike.

– Javni zvaničnici bi trebalo da imaju veći stepen tolerancije na kritiku i da se suzdrže od bilo kakvih pritisaka i nesmotrenih izjava. Ukoliko smatraju da su im povrijeđena neka prava izvještavanjem medija, imaju mogućnost da pravdu potraže na sudu – kazali su iz Sindikata medija.

Oni su pozvali kolege da budu solidarne, jer su nažalost prijetnjama i napadima izložene gotovo sve redakcije crnogorskih medija, bez obzira na uređivačku politiku.

Institut za medije je najoštrije osudio izjavu premijera i smatra da je u pitanju prijetnja tom mediju.

– To što je izrečena u neformalnom razgovoru s novinarima ne umanjuje snagu i neprimjerenost poruke. Posebno je zabrinjavajuće što je premijer sa pozicije moći i uticaja koji ima u više navrata nedopustive komentare o medijima, pokazao da ne razumije njihovu ulogu ili da nije spreman da je prihvati – saopšteno je iz Instituta.

Kazali su da je uloga medija da propituju i postavljaju pitanja političarima, a odgovornih političara da na njih odgovaraju i polažu račune javnosti, bez favorizovanja ili bojkota uređivačkih politika.

Mila Radulović, predsjednica Društva profesionalnih novinara, je kazala da očekuju od premijera odgovoran odnos prema medijima i poštovanje za koje se zalagao kao opozicionar.

– Nismo mi PR službe da zvaničnici daju izjave kad im je volja i da nas omalovažavaju kada im se ne sviđa uređivačka politika – kazala je Radulović

Ona je istakla da isto tako i od novinara i medija očekuju da rade u javnom, a ne u interesu pojedinaca ili grupa, partija…

Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, je Pobjedi kazao da premijer sve više preuzima stil i retoriku nekih regionalnih i azijskih autokrata.

– Ovo je već opasan rečnik koji se upućuje medijima i ne sluti ničemu dobrom. Sada je više nego očigledno da Abazović ne razumije ulogu medija i da ima nulti stepen tolerancije ne samo na kritike, već i na najobičnija pitanja – kazao je Vujović.

On je istakao da uvrede i prijetnje medijima svakako nijesu nešto što preporučuje premijera jedne zemlje koja se nalazi na pragu vrata Evropske unije.

– Naprotiv, sve ovo što posljednjih dana radi naš premijer temeljno ruši evropski put Crne Gore i san o bilo kakvoj skoroj integraciji – kazao je Vujović.

Vujović je istakao da premijer mora da ima visok prag tolerancije, te da se boji da će položaj medija biti posebno ugrožen.

– Ako je premijeru svako kritičko pitanje govor mržnje i ako mu svaka informacija koja razotkriva prirodu njegovog vladanja budi potrebu za gašenjem medija mi smo u velikom problem. Bojim se da svjedočimo urušavanju svih vrijednosti koje su građene prethodnih dvadeset godina, a položaj medija će u tom procesu biti posebno ugrožen sa premijerom koji ima ovakva razmišljanja o njima – rekao je Vujović.

On se osvrnuo i na odnos kolega koji su prisustvovali jučerašnjem incidentu, koji su se na šaljiv ton, kojim je Abaović iznio prijetnje – smijali.

– Brine i posebno odnos kolega novinara kojima su bile smiješne uvrede i prijetnje upućene novinarki Gradske TV. Razočaravajuće je da novinari ne shvataju da ako je jedan medij danas predmet prijetnji da sjutra mogu svi oni biti u istoj situaciji ako se drznu da kritikuju premijera – naglasio je Vujović.

Centar za građansko obrazovanje je takođe reagovao na jučerašnje prijetnje, ali i na odnos kolega.

– Premijer Dritan Abazović ne smije da prijeti gašenjem medija. Ni u šali. Ovakav pristup predsjednika Vlade Crne Gore prema novinarki Gradske televizije je nedopustiv – kazali su iz CGO.

Naglasili su i da brine odsustvo solidarnosti dijela novinara kojima je ova izjava smiješna, jer, kako ocjenjuju, prijetnje nijesu smiješne.

Pravna savjetnica Akcije za ljudska prava Bojana Malović je Pobjedi kazala da su slobodni mediji stub demokratskog društva.

– Nedopustivo je da premijer u javnosti prijeti gašenju medija zbog postavljenog pitanja, pod bilo kakvim okolnostima – kazala je ona.

Crnogorski PEN centar je kazao da sramotno poređenje Gradske TV s Putinovim propagandnim platformama i prijetnje gašenjem, reflektuje zabrinjavajući autokratski karakter Abazovićeve vladavine.

– U danima kad se od premijera države koja je kao prioritet svoje politike definisala pristupanje EU očekuje da javnosti objasni zašto je izborom i delegiranjem osvjedočenoga mizoginika i homofoba u radni tim za procjenu usklađenosti s crnogorskim zakonima tzv. temeljnoga ugovora, kojim se Beogradskoj patrijaršiji dodjeljuje status iznad državnog entiteta, onemogućio i naknadnu raspravu o tome dokumentu, rizikujući time blokadu EU integracija, kad se očekuje da objasni zašto je protivzakonitim imenovanjem generalnog inspektora ANB-a kompromitovao bezbjednosni sektor, kad se očekuje da se oglasi povodom dokumentovane korupcije jednog ministra u Vladi, kad bi trebalo čuti riječi osude na račun mitropolita Joanikija II koji stigmatizuje dio građana Crne Gore i prijeti rušenjem kulturnih dobara, umjesto jasnih odgovora na opasne anticivilizacijske tendencije u društvu, premijer Abazović prijeti novinarima i targetira građanske aktiviste, pokazujući se tako kao jedan od ključnih faktora destabilizacije države i unošenja podjela u društvu – piše u reagovanju PEN centra.

Istakli su da Abazovićeve „autokratske nakane“ moraju naići na jasan i glasan odgovor i osudu građanske javnosti.

– Ugrožavanje slobode medija i zastrašivanje novinara nijesu tema za šalu. Blijedi pokušaji premijerova kabineta da nam razjasne da premijer ne misli ono što govori samo su tužno svjedočanstvo vrijeđanja pameti građana kakvo njeguju apsolutistički režimi – zaključuju u PEN centru.

Pismo Gradske RTV ambasadama i novinarskim udruženjima

Gradska RTV uputila je juče ambasadama SAD, Francuske, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Češke, Delegaciji EU u Crnoj Gori i UNDP-u, kao i izvjestiocu EP Toninu Piculi, te brojnim domaćim i međunarodnim novinarskim udruženjima pismo u kojem su ih obavijestili o najnovijem napadu premijera Abazovića.

– Premijer Crne Gore Dritan Abazović ponovio je danas prijetnje Gradskoj televiziji, optužujući je za govor mržnje. Prijetnja premijera Abazovića uslijedila je nakon što je novinarka Gradske RTV Bojana Dabović premijera zamolila da prokomentariše navodni snimak telefonskog razgovora njegovih bliskih saradnika, uključujući ministra bez portfelja Zorana Miljanića, koji se dovode u vezu sa korupcijom. Umjesto da odgovori na postavljeno pitanje, premijer Abazović je, pred više novinara, kamermana i ministara svoje vlade, uputio uvrede, upoređujući našu televiziju sa opskurnim ruskim propagandnim medijem Sputnjik. Istovremeno, na zaprepašćenje naše novinarke, premijer Abazović je kazao da će Gradsku televiziju „blokirati“, kao što je Crna Gora blokirala Sputnjik.

Podsjetimo, zbog maligne ruske propagande, Sputnjik je zabranjen u Crnoj Gori, kao i u državama EU – piše u tom pismu.

Ambasada Češke: Osuđemo napade na nezavisne medije

Primjena EU alata u Zakonu o slobodi medija biće uskoro usvojena, kazali su iz Ambasade Češke u Podgorici.Oni su reagovali na današnje upozorenje premijera Dritana Abazovića upućeno Gradskoj TV.

– Češka kao predsjedavajuća članica Evropskom unijom uvažava medije i slobodu govora visoko među svojim glavnim prioritetima, pored vladavine prava i osuđuje napade na bilo koje nezavisne medije – naveli su iz Amabasade Češke na Tviteru. Navode da primjena EU alata o Zakonu o slobodi medija biće uskoro usvojena.

– Ne treba propovijedati, samo nas sve treba podsjećati na vrijednosti EU – poručili su iz Ambasade Češke u Crnoj Gori.

Ministarstvo pozdravilo brzo objašnjenje Abazovićevog kabineta da je riječ o šali

Ministarstvo kulture i medija je pozdravilo brzu reakciju kabineta predsjednika Vlade, koja objašnjava da je izjava koja je uznemirila redakciju Gradske TV nastala u neformalnom ambijentu i da je izrečena u šaljivom tonu – piše u odgovorima dostavljenim Pobjedi.

Istakli su da se nijedan medij u Crnoj Gori ne treba osjećati ugroženo te da novinarstvo treba da bude rad u javnom interesu, a bezbjednost novinara i nesmetani rad redakcija visoko na listi prioriteta državnih institucija i organa.

– Misija Vlade i Ministarstva kulture i medija usmjerena je na dosljednu primjenu, ali i izmjene nekih segmenata zakonodavnog okvira, koji uređuju oblast medija u cilju stvaranja što kvalitetnijih osnova za razvoj tog sektora, a Ministarstvo je posvećeno da se crnogorskoj medijskoj zajednici pruži snažna podrška kroz unapređenje medijskog okruženja, kako bi se osigurali uslovi za nesmetan rad i afirmaciju slobode medija – kazali su iz Ministarstva.

CHO: Antidemokratska, antievropska i anticrnogorska agenda

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) je izjavu premijera Abazovića takođe označio kao prijetnju.

– Pokazuje svoju jasnu namjeru da marginalizuje, ugrozi i ,,blokira“ slobodu medija i svaku javnu kritiku onoga što su agenda i postupci njega samog, političke stranke čiji je predsjednik i Vlade na čijem je, još uvijek, čelu – saopštio je CHO.

Saopštili su da je upoređivanje inostranih agentura, čije su aktivnosti jasno usmjerene na ugrožavanje i potiranje crnogorskih nacionalnih i državnih interesa, sa profesionalnim i odgovornim poslenicima javne riječi i sa medijskim kućama u Crnoj Gori apsolutno neprihvatljivo.

– Ono ukazuje na destruktivnu i antidemokratsku praksu i ponašanje aktuelnog premijera i političkih snaga koje on predstavlja i kojima služi. Kao takvo, ono mora biti prepoznato i osuđeno od strane svih demokratskih snaga u našoj zemlji, kao i od međunarodnih instanci koje prate situaciju u Crnoj Gori – saopštio je CHO.

Istakli su da postupci Abazovića upućuju na njegovu namjeru da uguši slobodu medija i svaku slobodnu i kritičku misao u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

Zoran icevic

29 Jul. at 06:52

Sale ovog umobolnog tipa ,neka siri medju svojim vjernicima,urasima,izdajnicima ,drzave CRNE GORE.AKO SMIJES PODJI U PRIZREN I PODIGNI KAPELU ACU PALIKUCI,PRVO SRUSI DZAMIJU ,PA TO URADI RELAKSIRANO,JUNACE.