test

RADULOVIĆ ZA STANDARD: Tužilaštvo da ispita krivičnu odgovornost Adžića i Abazovića zbog nepoštovanja odluka Upravnog suda

S Rastoder

07/07/2023

13:44

Advokat Veselin Radulović je u izjavi za portal Standard rekao da Tužilaštvo ima osnova da pokrene postupak protiv Vlade, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i premijera Dritana Abazovića zbog jasno iskazane namjere da neće sprovesti odluku Upravnog suda o tome da je bivši direktor Uprave policije Zoran Brđanin nezakonito smijenjen. On je dodao da je isti slučaj i sa odlukom o nezakonitom postavljenju direktora RTCG-a Borisa Raonića.

“Ovo je jako zabrinjavajuća situacija. Poslije onoga slučaja sa nezakonitim izborom gospodina Raonića za direktora RTCG, imamo sada i ovu odluku Upravnog suda vezanu za slučaj gospodina Brđanina. U oba ta slučaja javnosti je, prvenstveno ona stručna, upozoravala da se radi o nezakonitim odlukama i oba ta slučaja oni organi koji bi trebalo da sprovedu i izvrše tu pravosnažnu presudu Upravnog suda, u prvom slučaju Savjet RTCG, u drugom Vlada CG, pokazuju otvoreno da nemaju namjeru da postupaju u skladu sa njima”, rekao je Radulović.

On je dodao da se u drugom slučaju čak ide i korak dalje.

“Ministar Adžić, koji bi trebao da bude primjer kako se izvršavaju i sprovode zakoni, poslao je juče par veoma problematičnih poruka kako mafija neće donositi odluke o Vladi čime je na neki način poslao poruku da neće ispoštovati odluku suda. Mislim da je to neprimjereno ponašanje nekoga sa pozicije premijera i ministra”, smatra Radulović.

I oba slučaja, smatra on, na potezu je Tužilaštvo.

“U pravu su svi oni koji misle da ima osnova da reaguje i neka druga instanca i vidi ima li eventualno elemenata nekog krivičnog djela. Smatram da ste, ako sa pozicija vlasti, posebno izvršne, šaljete poruku da vas zakoni ne zanimaju i ne obavezuju, veoma blizu, na granici ili ste prešli tu granicu krivične odgovornosti kada bi trebalo da reaguje i tužilaštvo i pozabavi se tim predmetom. Da utvrdi da li ima elemenata krivične odgovornosti i pokrene postupak protiv nekoga”, rekao je na kraju advokat Radulović.

Podsjetimo, Adžić je rekao da je odluka Upravnog suda, kojom je poništeno Vladino rješenje o smjeni Zorana Brđanina sa čela Uprave policije, donijeta mimo zakona. Na njegov predlog Vlada je 30. marta, razriješila Brđanina dužnosti direktora bezbjedonosne službe.

Vlada je istog dana za vršioca dužnosti direktora Uprave policije izabrala Nikolu Terzića, dotadašnjeg načelnika budvanske policije.

Adžić tvrdi da Upravni sud nije uzeo u razmatranje sve činjenice koje mu je Vlada dostavila nakon što ju je Brđanin tužio zbog, rekao je tada, nezakonite smjene.

Uprkos Adžićevom stavu da se Brđanin neće vratiti na čelnu poziciju bezbjednosne službe, advokat Siniša Gazivoda, branilac smijenjenog direktora policije, saopštio je da, na osnovu odluke Ustavnog suda, “Brđanin ima i pravo i obavezu da da nastavi da radi kao direktor Uprave policije Crne Gore”.

U presudi Upravnog suda, rekao je juče advokat Gazivoda, “piše da prijedlog za prestanak mandata direktoru Uprave policije nije mogao biti zasnovan na članu 60a Zakona o državnim službenicima i namještenicima, pa samim tim ni rješenje o prestanku mandata”.

“Time je potvrđena i pozicija koju smo mi imali od početka ove nezakonite smjene. Ovim je dat konačan sud o zakonitosti prijedloga za razrješenje Brđanina. Upravni sud utvrdio je i da je rješenje o prestanku mandata donijeto proizvoljno i da to predstavlja kršenje međunarodnih standarda iz oblasti osnovnih ljudskih prava. S obzirom na to da odluka o prestanku mandata više ne postoji u pravnom prometu i da je prijedlog za razrješenje, po ocjeni suda, bio očigledno zakonski neutemeljen, Brđanin ima i pravo i obavezu da nastavi vršenje dužnosti”, rekao je advokat Gazivoda.

Zoran Brđanin smijenjen je 30. marta, odlukom Vlade i na predlog ministra unutrašnjih poslova, Filipa Adžića.

I Adžić i premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, tih dana vršili su pritisak na Brđanina da sam ode sa čela policije jer su smatrali da treba da snosi odgovornost zbog hapšenja pripadnika službi bezbjednosti, između ostalih i njegovog pomoćnika Dejana Kneževića, koji je uhapšen zbog sumnje da je odavao tajne podatke kriminalcima.

Brđanin je to odbio, smatrajući da nema razlog da podnese ostavku.

Izvor (naslovna fotografija):

Veselin Radulović;
RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)