Izvor: Gradski portal

Rakočević: Inicijativa Otvoreni Balkan korisna državama koje su zakočile svoj put ka Evropskoj uniji

Inicijativa Otvoreni Balkan ne treba da zaokuplja pažnju crnogorske javnosti, jer od nje korist imaju samo države koje su zakočile svoj put ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.
Rakočević: Inicijativa Otvoreni Balkan korisna državama koje su zakočile svoj put ka Evropskoj uniji

Nikola Rakočević

“Prije svega mislim na Srbiju, koja ne želi da uvede sankcije Rusiji i uskladi svoji spoljnu politiku sa politikom Evropske unije. Srbija ima brojna neriješena pitanja u regionu, prije svega sa Prištinom. Dakle, njima je korisno da budu dio nekog paralelnog procesa”, kazao je Rakočević gostujući u emisiji “Pressing” Gradske RTV.

Smatra da Otvoreni Balkan nije povoljan za Crnu Goru u ekonomskom smislu, a tome, kako je kazao, svjedoče i brojni argumenti.

“Berlinski proces i CEFTA nude Crnoj Gori i ostalim aspirantima za članstvo u EU siguran put ka EU integracijama. Postavljaju se važna pitanja: zbog čega alternativa Berlinskom procesu i CEFTI i zajedničkom regionalnom tržištu? Zbog čega inicijativa koja nije inkluzivna i koju ne podržavaju sve države Zapadnog Balkana? I zbog čega inicijativa koja nema evropskih vrijednosti?”, upitao je Rakočević.

Ističe da DPS podržava sve regionalne inicijative koje sadrže evropske vrijednosti i koje će ubrzati put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Inicijativa Otvoreni Balkan, kako je ocijenio, ne predstavlja skup evropskih vrijednosti, i ne ubrzava, već usporava evropski put Crne Gore.

“Odluka o pristupanju inicijativi trebaće da se donese apsolutnom ili kvalifikovanom većinom na sjednici Vlade. Onda će morati da dođe u parlament, gdje se moraju ratifikovati međunarodni sporazumi. Najzad bi se morali donositi zakonski okviri, koji bi trebali da nas učine dijelom inicijative Otvoreni Balkan”, dodaje Rakočević.

Siguran je, kako kaže, da u ovom trenutku, sudeći po izjavama relevantnih političkih subjekata koji imaju parlamentarni status, za to ne postoji većina u crnogorskom parlamentu.

Komentarišući najavljeno formiranje radne grupe u kojoj bi predstavnici više ministarstava procjenjivali usklađenost inicijative Otvoreni Balkan sa ciljem članstva države u EU, Rakočević kaže kako vjeruje da će – ukoliko to tijelo bude sastavljeno od kompetentnih ljudi, sa dobrom namjerom u odnosu na evropski put – vrlo brzo doći do konkretnih nalaza i analiza vezanih za pravnu i ekonomsku regulativu kada je riječ o ovoj inicijativi. Ukoliko se to ostvari, zaključuje, sigurno će se pokazati da OB nije dobra za Crnu Goru.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ruska invazija iskušava Otvoreni Balkan

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

Kentera: Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji nema alternativu, inicijativa Otvoreni Balkan otvorila dosta dilema

ZATVORSKI ,,SKAJ RAZGOVORI“: ,,Ako se vlast promijeni, Mićko, možemo se izvući!“

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO: Najljepša voditeljka uživa na ljetovanju, je li vam poznato OVO MJESTO?

Glavni odbor SNP-a o potezima nakon formiranja vlasti u Beranama

U Beogradu uhapšen Nemanja Miljković: Osumnjičen za pljačku u Nikšiću, u kojoj je ubijen Ljubiša Mrdak

ĐENERO ZA STANDARD: Crna Gora treba da zanemari nepovoljan međunarodni okvir za proširenje EU i samostalno „plovi protiv vjetra”