test

Pristaju na povlačenje prinudne uprave, ali to ne rješava ponavljanje izbora

Standard

10/05/2024

07:07

Partijama parlamentarne većine nije sporno da se povuče odluka o prinudnoj upravi u Šavniku, ali se time problem ne rješava, jer se ne mogu opet ponoviti izbori na dva sporna biračka mjesta.

Sve partije aktuelne većine koje učestvuju u parlamentarnom dijalogu u Šavniku smatraju da je suštinsko pitanje koje treba riješiti ponavljanje izbora radi formiranja legitimne i legalne vlasti.

Nije poznato kada će se nastaviti parlamentarni dijalog ali partije većine očekuju da DPS uvaži realnost i da omogući ponavljanje izbora.

Partije većine spremne su za nastavak pregovora i smatraju da je vrlo važno u susret izvještaju Evropske komisije da se pristupi sveobuhvatnoj izbornoj reformi.

U pripremi su novi zakoni koji tretiraju izborni proces, što je značajno važnije od interesa pojedinačnih partija te je s toga važno što prije riješiti ponavljanje izbora u Šavniku.

Podsjetimo, poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić ranije je kazao da su se u Šavniku mogle vidjeti sve manjkavosti izbornog sistema.

“To pokazuje koliko je moguća blokada lokalne demokratije ukoliko ne reformišemo izborno zakonodavstvo. Nedostatak reformi je uzrok situacije u Šavniku. Ne možemo zbog toga da imamo izbornu reformu, a politički dijalog nam je jedina opcija”, poručio je ranije Čarapić, gostujući u emisiji “Okrugli sto” na Javnom servisu.

On je kazao da se u Šavniku traži prostor za opstrukciju, kao i da se nada da će se to riješiti.

Da su birači “selice” najveći problem kad su u pitanju šavnički izbori, saglasni su i poslanik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić i poslanik SD-a Nikola Zirojević.

“U pitanju je nerad određenih struktura u državi. A za to vrijeme desila su se tri izborna ciklusa: predsjednički izbori i parlamentarni a oni su uspješno sprovedeni. Tako da ne možemo reći da su paranormalne situacije oko tog pitanje, zna se šta su uzroci i rješenja. Pričati nakon godinu i po dana šta je trebalo uraditi nema baš mnogo smisla”, poručio je ranije Gutić.

Gutić je tada ocijenio da se bojkotom ništa ne rješava, kao i da ne vodi ka promjeni okolnosti.

Prema riječima Zirojevića, nijesu problem manjkavosti izbornog procesa, već nedostatak volje i želje državnih institucija da se taj proces sprovede.

“Nekome je u cilju da se ova država predstavi kao neuspjeli projekat u kom ništa ne funkcioniše izbori su sprovedeni u Podgorici, Bijelom Polju, Plavu… problem sa Šavnikom jeste bilo igrača selica i sa druge i sa jedne strane”, naveo je ranije Zirojević.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Šavnik

Ostavite komentar

Komentari (0)