Savjet za građansku kotrolu rada policije: Brđanin da precizno odgovori sve u vezi sa letom helikoptera MUP-a Srbije, i da reaguje na Abazovićevo blaćenje Akovića

Savjet za građansku kontrolu rada policije je od direktora Uprave policije, Zorana Brđanina zatražio jasno pojašanjenje oko leta helikoptera MUP RS i da li smatra da odobrenje MVP nije bilo neophodno i da li se na konkretnu situaciju odnose odredbe Zakona o vazdušnom saobraćaju.
Savjet za građansku kotrolu rada policije: Brđanin da precizno odgovori sve u vezi sa letom helikoptera MUP-a Srbije, i da reaguje na Abazovićevo blaćenje Akovića

Savjet se kod Brđanina interesovao za jasno citiranje propisa koji su omogućili da letilica MUP RS sleti u kamp crnogorske policije, a delegacija SPC uđu u Crnu Goru mimo regularnog i redovnog graničnog prelaza.

Savjet priprema posebnu tematsku sjednicu posvećenu ovom događaju pa je zatražio službene kontakte sa Draganom Klikovcem, pomoćnikom direktora Uprave policije za Sektor granične policije, Vaskom Akovićem, načelnikom Regionalnog centra granične policije “Centar” koji je 03.08.2022. godine podnio i ostavku na tu dužnost i Aleksandrom Đukić, komandirkom Stanice granične policije Aerodrom Golubovci. Na sjednicu će biti pozvan i građanin Predrag Boljević, koji i vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je tijelo koje je shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima odgovorno i obavezno da vodi računa i o ljudskim pravima policijskih službenika.

S tim u vezi upućena je hitna preporuka da Uprava policije, posebnim saopštenjem, reaguje na navode predsjednika Vlade, dr Dritana Abazovića, u odnosu na policijskog starješinu Vaska Akovića, saopštenim na konferenciji za štampu u Vili Goricu od 4.08.2022. godine, kojima je istog doveo, bez ponuđenih dokaza, sa tolerisanjem prekograničnog šverca i drugim nezakonitim radnjama.

“Uvjereni smo, gospodine Brđanin, da prvi Vi od stupanja na dužnost vršioca dužnosti a potom i direktora Uprave policije u punom kapacitetu, ne bi ste tolerisali i ćutali na bilo koju protivzakonitu aktivnost bilo kojeg policijskog službenika ili starješine. Primijetili smo da u zvaničnom reagovanju, Uprava policije u tom domenu, mislimo isključivo na to pitanje, nije pružila potrebnu zaštitu sopstvenog i kredibiliteta Akovića” navedeno je u obraćanju Savjeta za građansku kontrolu rada policije direktoru Uprave policije Brđaninu.

Savjet je zatražio hitnost u postupanju i ukazao da odgovori iz Kabineta direktora Uprave policije prema građanskom nadzoru policije prilično i neopravdano kasne.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

POSTIZBORNI NAPAD NA BOŠNJAKE U PLJEVLJIMA, Savjet ocijenio: Policija da ne balansira i izjednačava žrtvu sa nasilnicima, nijesu svi napadači obuhvaćeni postupkom

Savjet za građansku kontrolu rada policije povodom uvreda upućenih Radončiću: UP da se izjasni, službenik da se izvini

Zeković saslušan: Brđanin starješinama treba da objasni da su podložni kritici

UP za Standard povodom slučaja Radončić: Nema krivičnog djela starješine policije, slučaj pred Etičkim odborom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Abazović se opet okomio na medije koji nijesu pod njegovom kontrolom: Kampanja protiv mene za IQ koji je jako nizak

Milatović: Da razmislite o ko-autorstvu jedan sa drugim? Vuković: Misliš na koautorstvo kao tvoje i njegovo na Belvederu na današnji dan prošle godine?

Napad na novinare Gradske TV: Sveštenik udario u kameru snimatelja